Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e vineri, 5 iulie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • BNR a scăzut dobânda-cheie.

Banca Națională a României a scăzut vineri dobânda-cheie cu un sfert de punct până la 6,75%, pentru prima dată în ultimii trei ani, potrivit unui comunicat de presă, anunță Economedia.ro. Dobânda-cheie e importantă pentru că determină dobânzile pe care băncile comerciale le practică pentru împrumuturile acordate firmelor și persoanelor fizice. Primul pas de scădere a dobânzilor este motivat de faptul că rata anuală a inflației și-a temperat avansul și a ajuns să fie cu aproape 2 puncte procentuale sub rata-cheie de dobândă a băncii centrale.

  • Suprataxarea câștigurilor excepționale.

Guvernul are în vedere suprataxarea câștigurilor ”excepționale”, odată cu noua reformă fiscală care ar urma să fie adoptată anul viitor, în contextul în care premierul Ciolacu se exprimă categoric, la acest moment, împotriva unei eventuale majorări a TVA, chiar și cu un punct procentual, anunță Profit.ro. ”Eu sunt socialist și nu voi accepta niciodată majoarea TVA, pentru că o astfel de majorare îi afectează atât pe cei cu venituri mici, cât și pe cei cu venituri mari. Pe de altă parte, majorarea cu un punct procentual a TVA înseamnă creșterea cu 0,5% a inflației”, este mesajul transmis în discuții informale de premierul Ciolacu, potrivit surselor Profit.ro.

  • Cum a stat turismul în primele cinci luni ale lui 2024.

Turismul din România în primele cinci luni ale anului: Numărul de sosiri ale turiștilor în structurile de cazare a crescut cu 2,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar gradul de ocupare a fost de numai 24%, conform Economedia.ro. În primele cinci luni ale anului, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat) au însumat 4,455 milioane de persoane, în creștere cu 2,5% faţă de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

  • Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut.

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele cinci luni din acest an, față de perioada similară din 2023, atât ca serie brută, cu 8,0%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 6,4%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), conform Profit.ro.

  • Cum se descurcă IMM-urile în România.

Lipsa specialiștilor este a treia mare problemă a antreprenorilor români, iar principalele provocări la acest capitol sunt cerințele salariale prea mari, raportat la experiența candidaților, și dificultatea de a păstra angajații în companie, conform studiului „Talent Insight. Piaţa Muncii şi IMM-urile”, realizat de Pluxee şi Ipsos România. De cealaltă parte, aproximativ jumătate din angajații români care lucrează în IMM-uri spun că se confruntă cu dezechilibre între viața profesională și cea personală.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe