• Azi e vineri, 24 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Uniunea Europeană rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agricole.

Uniune Europeană rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare, datorită reputației sale și producției sale ridicate, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene. „Valoarea exporturilor a crescut considerabil, între altele, pentru măsline și pentru uleiul de măsline, datorită creșterii prețurilor. Importurile UE au scăzut ușor în februarie 2024, în pofida unei creșteri puternice a valorii importurilor de cacao. Per ansamblu, importurile și exporturile sunt stabile față de anul trecut”, transmite Comisia Europeană, conform Economedia.ro.

  • Analiză pentru piața brokerajului în asigurări în ultimii 10 ani.

Brokerii și-au consolidat prezența în distribuția asigurătorilor, cota acestora în volumul de prime subscrise ajungând la 81% la finele anului 2023, de la 58% în 2014. În urmă cu peste 20 de ani, brokerii aveau o pondere sub 10% în distribuția asigurătorilor, relevă datele analizate de Profit.ro pentru perioada 2014 – 2023, anunță Profit.ro.

  • Comisia Europeană solicită României să își îndeplinească obligațiile privind eficiența energetică a clădirilor.

Comisia Europeană a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere României, Bulgariei, Greciei, Lituaniei, Maltei, Portugaliei și Sloveniei, pentru a le reaminti obligațiile legate de comunicarea către CE a celui de-al treilea raport privind nivelurile optime din punctul de vedere al costurilor, în conformitate cu normele UE privind performanța energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro.

  • BNR crede că va urma o perioadă de creștere accelerată a economiei.

Creşterea economică este aşteptată să accelereze progresiv în 2024 şi 2025, şi ceva mai pronunţat decât s-a anticipat, în condiţiile temperării inflaţiei şi ale redresării treptate a cererii externe, dar mai ales pe fondul conduitei politicii fiscale şi al utilizării fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU, consideră membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naţionale a României.

  • Bucureștiul și Ilfovul pot deveni huburi de centre de date.

Industria centrelor de date este în plină expansiune în acest moment în România, o piaţă care are un potenţial uriaş de dezvoltare, precum şi un amestec de resurse foarte bun – energie verde, forţă de muncă bună şi ieftină, terenuri şi energie electrică disponibilă la preţuri accesibile – şi care poate creşte de la sub 100 MW de infrastructură de data centere la 1.000 MW în următorul deceniu, prin investiţii de miliarde de euro, au spus reprezentanţii Tema Energy, în cadrul ediţiei speciale ZF Live Data Center Forum 2024, conform Business Magazin.

  • Topul greșelilor de care beneficiază hackerii.

Atacurile cibernetice au devenit o problemă tot mai prevalentă în ultimii ani și cu rezultate tot mai dăunătoare, atât pentru oameni, cât și pentru companii și organizații. Consecințele atacurilor cibernetice pot fi grave, ducând la pierderi financiare, furt de date și chiar întreruperi ale operațiunilor, însă chiar dacă acestea devin din ce în ce mai sofisticate, multe dintre cele mai bune metode de apărare rămân aceleași, susține Economica.net.

  • UiPath a finanțat un start-up francez pentru inteligență artificială.

a Unicornul românesc UiPath, alături de mai mulți miliardari și investitori de capital de risc, au acordat o finanțare inițială de 220 de milioane de dolari unui startup francez de inteligență artificială, numit simplu H (anterior Holistic AI), scrie Bloomberg. Startup-ul, creat de foști alumni ai DeepMind, divizia Google pentru inteligență artificială, promite să construiască următoarea generație de instrumente puternice de inteligență artificială, anunță Economedia.ro.

  • Cum au aplicat companiile cu acționariat de stat guvernanța corporativă.

Guvernul a mai luat o dată act, în ședința de joi, de faptul că România a ratat 3 jaloane – de care depinde tranșa a 3-a din PNRR, amânată de Comisie – în ce privește obligația de-a aplica legea guvernanța corporative în companiile statului, anunță Curs de Guvernare. Datele sunt alarmant: din totalul de 142 de întreprinderi publice de la nivel central cărora li se aplică prevederile legale privind guvernanța corporativă, doar la 25 s-a finalizat procedura de selecție, la restul de 110 întreprinderi publice Consiliul de administrație fiind format din administratori provizorii.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe