Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e marți, 2 iulie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Banca Transilvania poate prelua OTP.

Consiliul Concurenței a avizat pozitiv preluarea afacerilor din România ale grupului bancar maghiar OTP de către Banca Transilvania, liderul pieței locale, au confirmat, pentru Economica.net, mai multe surse. Consiliul Concurenței anunța la începutul lui aprilie că analizează tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., subsidiarele OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L., precum și Fundația OTP Bank România.
  • Ce este Upflation.

După „shrinkflation”, „upflation” este un nou trend prin care companiile de retail încearcă să recupereze vânzările mai scăzute ale anumitor produse, în special în zona de cosmetice și îngrijire personală, remarcă Bloomberg., conform Profit.ro. Upflation este descrisă ca practica de rezolvare a unor pseudonevoi prin produse aparent noi, introduse la prețuri mai mari. De exemplu, produsele introduse de P&G în zona de antiperspirante și deodorant sunt menite pentru întregul corp și costă dublu față de cele tradiționale. Unii clienți contestă necesitatea lor și atribuie performanța bună mai mult strategiei de marketing.  Momentan, fenomenul de upflation pare să fie mai ales destinat americanilor.
  • e-Transport rămâne fără amenzi până la 1 septembrie și pentru lipsa coordonatelor GPS.

Ministerul Finanțelor și ANAF nu vor aplica până la 1 septembrie sancțiuni pentru unele abateri de la obligațiile privind raportarea în sistemul e-Transport, urmând ca până la momentul respectiv utilizatorii e-Transport să aibă timp să se familiarizeze cu aplicația e-Transport, anunță Profit.ro. Astfel, nu vor fi sancționate neintroducerea codurilor în aplicație și netransmiterea coordonatelor GPS, urmând să se aplice, însă, sancțiuni în cazurile în care nu s-au emis coduri UIT din SPV. De asemenea, ministerul atrage atenția că amânarea aplicării sancțiunilor la e-Transport până la 1 ianuarie 2025, decisă la final de iunie, vizează doar operatorii economici autorizați, deci nu toate firmele.

  • Sistemul energetic nu este bine calibrat.

Funcţionarea sistemului energetic pare să fie mai provocatoare pe timp de vară decât iarna, din cauza faptului că, cel puţin zilele acestea, mixul de producţie nu se mulează deloc pe curba de consum, anunță Ziarul Financiar. Ieri, de exemplu, eolienele nu mergeau, hidro era extrem de redusă pe fondul secetei, astfel că gazul şi cărbunii ajunseseră la peste o treime din producţia de energie, lucru care se vede în preţ.

Ieri, preţul energiei spot din Româ­nia şi în mai multe state din regiune arăta foarte diferit faţă de preţul afişat pe pieţele vest-europene. Astfel, 1 MWh costa pe plan local 149 de euro, situaţie similară în Bulgaria şi Grecia, în Ungaria energia era 145 de euro/MWh, iar în Polonia 159 euro/MWh. În Spania însă, energia costa 53 de euro/MWh, în Germania 88 de euro pe MWh, iar în Franţa 52 de euro/MWh.

  • Rata șomajului a crescut.

Rata șomajului în luna mai 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,4%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna aprilie 2024, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) se menține ridicată, la nivelul 20,5%, anunță Profit.ro.

  • Campionatul de fotbal Euro 2024 a întărit încrederea consumatorilor în economia României.

Indicatorul de sentiment economic (ESI) a crescut la 104,2 în iunie, de la 102,5 în mai, pe fondul încrederii în creștere al consumatorilor și al optimismului raportat de managerii din sectoarele de servicii și comerțul cu amănuntul, potrivit analiștilor de la Erste, citați de Curs de Guvernare. Analiștii Erste  estimează creșterea PIB real la +1,7% (trim/trim) în 2T/2024 față de +0,4% (trim/trim) în T1/2024 pe baza unor date statistice mai bune pentru vânzările cu amănuntul, sectorul construcțiilor și producția industrială la începutul celui de-al doilea trimestru.

Încrederea consumatorilor a atins cel mai mare nivel din ultimii trei ani, ajungând la -10,6 în iunie față de -15,4 în mai. Creșterea puternică a salariilor reale și, probabil, euforia Euro 2024 au împins viitoarele intenții de achiziții majore la cel mai înalt nivel de la debutul pandemiei de Covid, în timp ce românii bagă mâna adânc în buzunare pentru cheltuieli importante. Consumatorii se așteaptă ca atât șomajul, cât și rata inflației să scadă în continuare.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe