Mutarea săptămânii

 

Credit de 65 de milioane de euro pentru Central District Lagoon City

Dezvoltatorul Forty Management obține un credit sindicalizat de 65 de milioane de euro pentru proiectul Central District Lagoon City din Bucureşti, scrie CPI.Imobiliare.ro. Proiectul include un hotel de 5 stele cu 314 camere, o clădire de birouri şi 272 de apartamente. Acestea vor fi ridicate în jurul unei lagune cu suprafaţa de 10.600 mp și 3.900 de mp de plaje cu nisip alb.

 

Forty Management a aprobat contractarea unui credit sindicalizat cu o valoare cumulată de 65 de milioane de euro, iar finanțarea a fost acordată de CEC (lider sindicat), Alpha Bank și First Bank.

 

Potrivit datelor disponibile pe platforma Termene.ro, Forty Management SA este o companie controlată de Daniela Elena Azoiței, Lucian Azoiței și Tudor-Narcis Bădițescu.

 

Cifrele săptămânii

22.183 de controale pe șantiere și amenzi în valoare de 22,9 milioane lei a dat Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) în 2021, arată raportul de activitate al instituției. (Sursa: AgendaConstructiilor.ro)

 

900 de milioane de euro a fost valoarea totală a investițiilor imobiliare în România în cursul anului trecut, potrivit consultanților Colliers România. Mai mult de o treime din suma tranzacționată (342 milioane de euro) a fost înregistrată în ultimele trei luni ale anului. (Sursa: Economedia.ro)

 

29% din valoarea totală a pieței imobiliare a fost reprezentată de tranzacții de tip mergers & acquisitions (M&A). Este o scădere față de 37%, cât a reprezentat acest segment în 2020. (Sursa: Capital.ro)

 

27.000 metri pătrați va avea Parcul Tudor Arghezi de pe Bulevardul Metalurgiei din București, a cărui construcție tocmai a început. În cadrul proiectului va fi construit un centru cultural și o parcare supraterană. În total, amenajarea acestora costă circa 40 milioane lei. (Sursa: Hotnews.ro)

 

Locuințe

  • Spaţiile de retail şi zonele amenajate la parterul noilor blocuri sau în spaţii adiacente pentru co-working au devenit un element luat în calcul din ce în ce mai mult de cumpărătorii de locuinţe, în contextul lucrului de acasă şi a nevoii de a se proteja din cauza virusului COVID-19, arată datele companiei IMOTECA. Suprafeţele ocupate de zonele care se adresează acestor facilităţi au crescut ca pondere în ansamblurile rezidenţiale şi pot ajunge până la 10-15% din suprafaţa totală construită. (Sursa: ConstructiiBursa.ro)

 

  • Un raport Imobiliare.ro arată că ofertele de apartamente scoase la vânzare în Cluj-Napoca rămân în piață 84,5 zile, cea mai mare perioadă în care un apartament stă la vânzare dintre toate orașele mari din România. Spre comparație, timpul necesar pentru tranzacționarea unei asemenea unități locative în București era de 38 de zile în ultimul trimestru al anului trecut. (Sursa: ActualdeCluj.ro)

 

  • Prețurile locuințelor și-au menținut tendința ascendentă în trimestrul 4 din 2021, pe fondul unei cereri solvabile solide. Nivelul prețurilor proprietăților rezidențiale a fost cu 12% mai mare față de perioada similară a anului anterior. (Sursa: Imobiliare.ro)

 

  • Celebra garsonieră de 11 metri pătrați din Cluj-Napoca a fost scoasă la vânzare. Preţul de vânzare al garsonierei — ce a devenit subiect de glume în spațiul virtual românesc — este de 37.499 de euro. (Sursa: StirileProTV.ro)

 

Click aici dacă vrei să te abonezi la 24/7 construcții.

 

Birouri

  • Sectorul logistic românesc a depășit, în premieră, în 2021, pragul de un milion mp de spații cerute pentru închiriere. Activitatea de închiriere a fost alimentată de contractele noi, ce au reprezentat 80% (802.000 metri pătrați) din suprafața tranzacționată, după cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. (Sursa: Economedia.ro)

 

  • Compania de curierat Sameday este noul chiriaș al Globalworth Square, cea mai tehnologizată clădire din portofoliul Globalworth. Contractul a fost semnat pentru 5 ani de zile și o suprafață de 4.259 metri pătrați. (Sursa: ZiuaCargo.ro)

 

Legislație

Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) are de-acum un ghid cu semnale de alarmă și tipologii utilizate pentru a evalua riscul de spălare a banilor în domeniul tranzacțiilor imobiliare. Documentul include exemple detaliate de tipologii de spălare a banilor în sectorul imobiliar. Îl poți parcurge integral aici.

 

ANCPI a prelungit perioada de soluționare a cererilor de rectificare a documentelor tehnice ale cadastrului de la 30 de zile la 90 de zile. Cum toate etapele procedurale se derulează în cadrul termenului de valabilitate al contractului de finanţare, ANCPI consideră că este necesară prelungirea duratei contractelor de finanțare de la 18 luni până la maxim 20 de luni. Află mai multe din articolul alăturat.

 

De la 1 martie, firmele pot avea probleme penale dacă nu plătesc impozitele şi contribuţiile. Ministerul Finanţelor lucrează la un mecanism care ar trebui să asigure că reincriminarea ca faptă penală a reţinerii şi nevirării unor contribuţii şi impozite nu are un impact disproporţionat asupra firmelor care au datorii la stat, dar au şi de recuperat sume de la autorităţi publice. Citește articolul integral aici.

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe