Loading the Amira Audio Citește articolul...

Activitatea profesională aduce satisfacții deosebite, mai cu seamă atunci când acestea vin pe fondul unei implicări intense în proiectele pe care le avem de soluționat. Succesul la serviciu, însă, poate ajunge să marcheze o criză în viața de familie, căci prelungita absență de acasă poate afecta atât relația de cuplu, cât și pe aceea cu propriul copil.

Cu toate acestea, există metode și remedii pe care le poți adopta astfel încât să nu te descurajezi. Dacă te afli în situația de a trebui să împaci familia și cariera, a venit momentul să afli că este posibil să-ți găsești echilibrul în viitorul apropiat. Dacă vrei să știi cum anume îl poți obține, urmărește rândurile de mai jos.

Organizarea dă roade sigure.

Organizarea este un aspect delicat, deoarece demonstrează cel mai bine capacitatea reală de a-ți gestiona sentimentul de libertate. Fie că te afli în mijlocul unor lucrări noi acasă, al unui proiect în derulare la serviciu sau ai terminat programul de birou, știi deja că planificarea activităților este prima și cea mai importantă etapă. Pentru a face față oricărui tip de program, organizează-ți munca la nivelul activităților pe care intenționezi să le rezolvi. De multe ori, o listă clară poate fi de ajuns și îți recomandăm să urmărești cu atenție timpii dedicați fiecărei etape, având grijă să-ți atingi atât micile obiective, cât și pe cele mari. Dacă ți se întâmplă să ai urgențe, caută soluția cea mai potrivită, fără să te stresezi inutil, deoarece e mai bine să recuperezi acel timp în alte momente și să respecți angajamentul stabilit ca obiectiv. Doar astfel vei putea avea timp atât pentru carieră, cât și pentru a petrece timp de calitate alături de familie. Cu o surpriză de jucării din mări și oceane, de exemplu, vei obține amintiri de neuitat cu cei mici și o frumoasă incursiune în copilărie alături de partenerul de viață.

Amintește-ți că ai nevoie de ajutor.

Știm prea bine că uneori e greu să delegi. Dar dacă ai impresia că ești de neînlocuit la serviciu, mai gândește-te! Oricât de bine pregătită ar fi o persoană, este aproape imposibil să nu i se poată găsi un substitut, așa că îndrăznește atunci când ai nevoie de susținere! Dacă nu te poate înlocui absolut nimeni la birou lucrurile sunt deja grave, căci ți se poate întâmpla oricând să ai o urgență – personală, de familie sau chiar profesională – și absența ta ar însemna blocarea întregii echipe. Ca și în viața privată, este nevoie să înveți nu doar să acorzi ajutor, ci să-l și ceri atunci când e necesar.

Dacă, de exemplu, o rudă se oferă să-ți ia copiii de la școală sau să meargă și să rezolve anumite chestiuni facă administrative pentru tine, ai încredere și permite-i să te ajute. La fel, în cazul colegilor – dacă ai ocazia, acordă încredere și responsabilitate, căci nu poți fi niciodată în două locuri în același timp.

Respectă-ți dreptul de a stabili tu limitele.

O modalitate optimă de a concilia munca și viața de familie este separarea acestora. Poți vorbi despre serviciu acasă, dar numai dacă poți gestiona situațiile neprevăzute. De cele mai multe ori, este mai productiv să gestionezi apelurile telefonice și e-mailurile oferind oamenilor reguli clare, astfel încât timpul tău personal să-ți poată aparține în totalitate. Astfel le poți arăta celor dragi că îi respecți și că-ți place să le fii alături trup și suflet.

Nu e cazul să simți vinovăție dacă refuzi să rezolvi ceva sacrificându-ți timpul liber. Ai dreptul să te gândești și la tine, mai ales când lucrurile se pot rezolva altfel – clientul sosit mai devreme poate aștepta la hotel întâlnirea de a doua zi la birou, iar pe mama o poate prelua un taxi pentru a o aduce acasă. Dacă ești permanent de acord să oferi servicii altora, vei avea mai puțină disponibilitate pentru tine și familie, iar presiunea de pe umerii tăi crește.

Este întotdeauna o provocare să echilibrezi diferitele aspecte ale vieții. Dar, cum se întâmplă adesea, pentru a te menține într-un echilibru dinamic este nevoie să faci alegeri. Trebuie doar să ai grijă ca acestea să te respecte atât personal, cât și profesional, iar succesul tău pe termen lung va fi garantat.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe