Am pierdut 50.000 de euro din cauza unei facturi neîncasate. N-are cum să mi se întâmple mie! ai să zici. Eu îmi cunosc clienții. Așa credea și domnul B. până să i se întâmple cu adevărat…

 

Când am stat de vorbă prima dată, domnul B. nu folosea încă platforma Termene. Avea idee cu ce ne ocupăm, dar nu știa exact cum i-am putea fi de folos în business. În timp ce îi prezentam serviciile noastre și îi explicam ce module termene.ro i-ar fi utile ținând cont de profilul companiei sale, domnul B. mi-a povestit o situație concretă și extrem de neplăcută prin care tocmai trecea.

 

Flerul nu te protejează în business

Avea o factură cu scadența depășită de 6 luni, iar administratorii firmei datornice nu-i mai răspundeau la apeluri sau îl duceau cu vorba atunci când catadicseau să răspundă.

 

Noi, la Termene, auzim zilnic astfel de povești. Probabil că le-ai trăit și tu pe pielea ta, deși îți dorim să n-o fi făcut… Problema e că mulți antreprenori nu trag învățăminte din astfel de povești și tocmai de aceea vreau să trag un semnal de alarmă. Prea puțin se mai poate acționa după ce se întâmplă un astfel de incident. Ideal este să-l preîntâmpini. Și poți face asta dacă te informezi în profunzime despre istoricul companiilor cu care vrei să faci afaceri.

 

Revenim la domnul B., care între timp ne-a devenit client. El este tipul de antreprenor principial, extrem de atent la colaborări, 100% dedicat companiei și afacerii sale. A semnat un contract mare, de aproximativ 1,5 milioane de euro, pe baza flerului care nu-l înșelase până atunci și a recomandărilor ”din piață”. Suma era importantă, proiectele în derulare ale firmei beneficiare păreau serioase, directorii și administratorii păreau credibili. Nimic nu ridica semne de întrebare.

 

Domnul B. a livrat prima tranșă de marfă, cu plata la termen. Imediat după aceea au început să apară dubiile, așa că a sistat livrările următoare în așteptarea plății care ar fi trebuit să se întâmple în vara lui 2020. Nu s-a întâmplat, iar de prin octombrie nu-i mai răspunde la telefon niciuna dintre persoanele care au semnat contractul din partea beneficiarului. Pentru domnul B, singura soluție e să apeleze la o firmă de colectare a creanțelor sau să meargă direct în justiție.

 

Cum te ajută termene.ro să eviți facturi neîncasate?

În timpul prezentării pe care i-am făcut-o domnului B., i-am arătat cum și-ar fi putut verifica partenerul de afaceri înainte să semneze contractul cu el, dacă ar fi avut un cont pe termene.ro.

 

Verifici persoanele cu drept de semnătură

Pe termene.ro, verifici asociații și administratorii, dar și persoanele cu drept de semnătură din orice companie. Totodată, afli informații și despre implicarea lor în alte firme.

 

Verificare firme - persoane autorizate

 

Verifici indicatorii financiari

Sunt zeci de indicatori economici relevanți pe platformă care te pot ajuta să creionezi un portret foarte fidel al potențialului tău partener de afaceri. Pe lângă indicatori, ai Nota Termene – un scor care măsoară riscul de insolvență al unei firme, dar și Capacitatea de plată lunară – ca să știi dacă e posibil să-ți fie achitată factura pe care o emiți.

 

Nota Termene - risc crescut

Nota Termene - risc scăzut

 

Verifici situația juridică

În zona dedicată analizei juridice a oricărei companii, poți verifica dacă are dosare în instanță și care sunt spețele. În cazul nostru, am găsit că benerificiarul domnului B. avea mai multe dosare pe rol, iar unele dintre ele erau exact pentru facturi neplătite la timp.

 

Verificare firmă - Dosare în instanță

 

Toate aceste informații fuseseră înregistrate în platformă cu luni de zile înainte ca domnul B. să semneze acest contract păgubos… Concluzia sa: ”Dacă aș fi verificat aceste informații înainte să semnez contractul, evitam acest stres și această pierdere.

 

Domnul B. a devenit utilizator Termene în urma discuției noastre și a achiziționat unul dintre cele mai complexe abonamente pentru verificare și monitorizare de firme.

 

Verifică acum un partener de afaceri

 

Câștigi predictibilitate în afaceri dacă îți bazezi deciziile pe date complete și actualizate despre parteneri.

 

Testează gratuit Termene.ro

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe