• Analiza Asociației CFA privind datele financiare înregistrate în luna aprilie estimează că moneda unică europeană va depăși pragul de 5 lei pentru un euro în următoarele șase luni. Experții au estimat și evoluția inflației și a prețurilor în domeniul imobiliar.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, aproximativ 88% dintre membrii Asociației CFA (Chartered Financial Analyst) anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul estimează o stagnare. Datele au fost publicate într-o analiză macroeconomică a Asociației CFA, care a ținut cont de rezultatele economiei românești până în luna aprilie, conform unui comunicat al organizației.

  • Conform estimărilor CFA, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0172 lei pentru un euro. 
  • În schimb, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0719 lei pentru un euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna aprilie cu 12,3 puncte, ajungând la valoarea de 47,1 puncte. Această situație s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului.

“După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații, și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majorare a deficitului bugetar, precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025.”, a explicat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România, conform comunicatului.

Evoluția inflației și prețurilor imobiliare

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior, situându-se la valoarea medie de 5,73%. În același timp, peste 59% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni (față de 75% în exercițiul anterior).

Analiștii se așteaptă ca în următoarele 12 luni datoria publică să ajungă la 55% din PIB.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, majoritatea participanților, 53%, anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 23,5% anticipează o majorare a prețurilor, iar restul de 23,5% estimează o stabilitate. De asemenea, 70% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 30% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) să crească față de exercițiul anterior, ajungând la 5,7%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent s-au redus față de exercițiul anterior cu 0,8 puncte procentuale, până la valoarea de 1,9%.

CFA Society România este una dintre cele mai importante organizații profesionale locale, reunind profesioniști în investiții din domeniul bancar, managementul activelor, asigurări, private equity, fonduri de pensii și alte domenii ale industriei investiționale. CFA Society România a fost înființată în anul 2000 ca organizație profesională, neguvernamentală, și face parte din CFA Institute.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe