Business News

Esența zilei, 29 mai. Afacerile Dedeman au crescut cu 750 de milioane de lei în 2024. Profitabilitatea băncilor românești e în scădere

29 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Afacerile Dedeman au crescut cu 750 de milioane de lei în 2024

Afacerile Dedeman, deținut de frații Pavăl, au crescut cu aproape 750 de milioane de lei în 2024. Cel mai mare retailer pe piața de bricolaj a înregistrat anul trecut 12,29 miliarde de lei, potrivit datelor publicate la Ministerul Finanțelor, anunță Economica.net.

Dedeman a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 12,29 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 6,5% față de cele 11,54 miliarde de lei raportate în 2023, arată datele analizate de Economica.net, pe baza bilanțului disponibil la Ministerul Finanțelor Publice.

Profitul net a atins 1,64 miliarde de lei, în creștere cu 7% comparativ cu 1,53 miliarde de lei în anul precedent.

Numărul mediu de angajați a crescut la 12.313 în 2024, față de 12.113 în 2023 . Datoriile companiei au înregistrat o ușoară creștere și au ajuns 1,87 miliarde de lei în 2024, față de 1,7 miliarde de lei în anul anterior.

Activele imobilizate ale Dedeman au crescut la 4,51 miliarde de lei în 2024, față de 4,84 miliarde de lei în 2023 . Această creștere reflectă investițiile continue în extinderea rețelei de magazine.

Primul model demonstrativ pentru viitoarea centrală nucleară SMR de la Doicești

Pe măsură ce proiectul SMR din România avansează rapid, companiile Samsung C&T și IHI au fabricat și instalat o machetă demonstrativă a modulelor din compozit de oțel (SC), care vor face parte din pereții de izolare ai viitoarei centrale nucleare SMR de la Doicești.

Mini-reactoarele nucleare SUA dorite la Doicești: Parcul industrial al CJ Dâmbovița va fi rezervat integral pentru viitorul șantier de construire a centralei.

C&T și IHI intenționează să dezvolte în România competențe și tehnologii avansate similare, care să fie utilizate atât pentru implementări locale, cât și pentru clienți internaționali.

Samsung C&T și IHI au organizat o ceremonie de finalizare la fabrica lor din Yokohama Works, Japonia, în prezența reprezentanților RoPower Nuclear, Fluor Corporation, NuScale și a profesorilor de la Universitatea Purdue, implicați în dezvoltarea codului de proiectare pentru modulele SC, anunță Profit.ro.

Nuclearelectrica a vândut energie cu livrare în următorul an și jumătate cu peste 120 euro/MWh

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a vândut o cantitate semnificativă de energie electrică pe piață, cu livrare în următorul an și jumătate, la prețuri semnificativ mai mari decât cele solicitate. Mihai Nicuţ – mie, 28 mai 2025, 20:57 Trimite pe: Nu se ieftinește! Nuclearelectrica a vândut energie cu livrare în următorul an și jumătate cu peste 120 euro/MWh Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă controlat de stat, a scos la vânzare în 26 mai 4 pachete de energie electrică, cu livrare în bandă, în perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026, pe platforma de contracte bilaterale PPCB-LE Flex, administrată de operatorul pieței, OPCOM, anunță Economica.net.

Este așadar o ofertă de vânzare forward pe termen destul de lung. Nuclearelectrica a scos la vânzare două pachete de câte 10 MW și două de câte 5 MW, bandă, în total 395 GWh de energie electrică. De fiecare dată, prețul solicitat a fost de 595 de lei/MWh. La licitația pentru fiecare pachet au venit cu oferte de răspuns, de fiecare dată, mai multe companii mari, printre care mari furnizori sau operatori de distribuție, dar și traderi. În trei dintre cele patru sesiuni de licitație, cel mai mult a oferit Getica 95 Com, firma de funizare a omului de afaceri buzoian Viorel Tudose, care și-a adjudecat două pachete de 10 MW și unul de 5 MW la prețuri de 629 și 632 de lei/MWh. Celălalt pachet mic, de 5 MW, a fost adjudecat la un preț și mai mare, de aproape 638 de lei/MWh, de către Fundpole Capital, un furnizor nou-apărut, controlat tot de un om de afaceri român, Teodor-Bogdan Nicola, potrivit Termene.ro.

Apex confirmă vânzarea primului hotel de lângă un aeroport din România

Grupul lituanian Apex Alliance a confirmat pentru Profit.ro vânzarea hotelului Hilton Garden Inn Bucharest Airport, primul hotel situat într-un aeroport din România.   Urmărește-ne și pe Google News Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Grupul va continua să opereze hotelul în baza unui contract de închiriere, asigurând astfel continuitatea în administrare și servicii. Vânzarea hotelului a fost anunțată în premieră de Profit.ro. „Pot confirma că hotelul a fost vândut,” a declarat Giovanni Valentini, CEO-ul Apex Alliance, pentru Profit.ro.

Taxele introduse la sănătate din 2023 au crescut accelerat încasările CASS şi ponderea lor în veniturile Fondului Sănătăţii

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de 2,9 miliarde de lei în primul trimestru al anului 2025, cu aproape 14% mai mare decât înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2024, arată analiza Economica.net pe baza execuţiilor Fondului. Atât încasările din CASS, cât şi ponderea lor în veniturile Fondului au crescut notabil din 2023, anul din care au intrat în vigoare noile taxe din sănătate, şi până în martie 2025. Cu toate acestea, măsurile Guvernului prin care a lărgit bazinul plătitorilor de CASS sunt insuficiente pentru a aduce Fondul în echilibru.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din subvenţii şi din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

FNUASS are trei surse de venit: încasările din CASS, taxa clawback şi subvenţiile, în această succesiune. Încasările la Fondul Sănătăţii din contribuţii de asigurări, cu precădere din CASS, reprezintă aproape 91% din veniturile totale ale FNUASS în primul trimestru, anunță Economica.net.

Profitabilitatea băncilor românești e în scădere

Profitabilitatea băncilor din România a scăzut în primul trimestru din acest an. Băncile au înregistrat un rezultat net cumulat de 3,7 miliarde de lei, în ușoară scădere față de primul trimestru din 2024.

Sistemul bancar a încheiat primul trimestru cu un profit net de 3,7 miliarde de lei (744 de milioane de euro), în scădere cu circa 2% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată calculele Profit.ro, pe baza datelor preliminare de la Banca Națională a României.

În termeni reali, profitul a scăzut cu circa 6%. Randamentul capitalurilor (ROE) a scăzut la 18,21%, de la 18,38% la finele anului trecut, respectiv 19,77% în primul trimestru din 2024.

De ce scade creșterea PIB la 1,4% – O analiză pe ramuri

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) avertizează că riscurile la adresa perspectivelor economice ale României sunt, în general, înclinate în jos, spre o ajustare descendentă a estimărilor de creștere a produsului intern brut (PIB).

Riscurile provin din barierele tarifare, persistenţa incertitudinii politicilor comerciale, volatilitatea şi corecţiile de pe pieţele financiare, majorarea ratelor dobânzii pe termen lung, apariţia tulburărilor sociale şi creşterea provocărilor pentru cooperarea internaţională în contextul intensificării conflictelor, se arată în nota explicativă ce însoțește prognoza de primăvară.

În ceea ce privește un potențial război comercial global, CNSP spune că acesta ar putea alimenta presiunile inflaționiste, în principal prin creșterea prețurilor de import, ce pot avea efecte negative de distribuție între și în interiorul țărilor, iar prelungirea acestuia va genera riscuri suplimentare asupra investiţiilor, anunță Curs de Guvernare.

Băncile din România au identificat șase riscuri sistemice ridicate

Băncile din România au identificat șase riscuri sistemice ridicate. Deteriorarea echilibrelor interne este cel mai ridicat risc – BNR În cadrul Chestionarului privind riscurile sistemice, desfășurat de BNR în luna martie 2025, având ca perioadă de referință decembrie 2024, cele mai importante instituții de credit din România au identificat șase riscuri sistemice ridicate și cinci riscuri sistemice moderate. Deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne se păstrează drept cel mai important risc, evaluat la nivel ridicat. Instituțiile de credit au raportat o probabilitate de apariție ridicată, un impact potențial asupra sistemului financiar peste medie și o capacitate de gestionare relativ dificilă.

Deficitele gemene – cel bugetar și cel de cont curent – continuă să reprezinte principalele puncte vulnerabile ale economiei României, în accepțiunea instituțiilor de credit, amplificând expunerea la șocuri externe. Potrivit acestora, sunt necesare acțiuni suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, în continuarea măsurilor de consolidare demarate la începutul anului curent, anunță Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro