Business News

Esența zilei, 2 iunie. Recul pronunțat al pieței auto din cauza întârzierii Rabla 2025. Metro după ce a intrat pe pierderi în România pentru prima dată în ultimul deceniu

2 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Recul pronunțat al pieței auto din cauza întârzierii Rabla 2025

Raportul DGCPI cu privire la înmatriculările de autoturisme noi din luna mai arată un recul cu nu mai puțin de 32,7% față de aceeași lună a anului trecut. Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGCPI) a dat publicității raportul său lunar cu privire la înmatriculările de mașini noi. Conform acestuia, luna trecută au intrat în circulație în România doar 10.521 de autoturisme noi, valoare corespunzătoare unui recul cu 32,7% față de mai 2024, anunță Economica.net.

Acest recul este, în primul rând, un efect al întârzierii programului Rabla 2025, așteptat inițial în martie, dar amânat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). În plus, la scăderea puternică au avut un rol mediul socio-economic efervescent, precum și reticența potențialilor clienți de a investi sume importante în bunuri de folosință îndelungată.

Metro după ce a intrat pe pierderi în România pentru prima dată în ultimul deceniu

Rezultatul negativ din România vine pe fondul atât al inflației, care a generat creșteri de costuri ce nu au fost transferate în prețul final la client, cât și al majorărilor de taxe, transmite retailerul german Metro, după ce, cum a anunțat Profit.ro, a înregistrat în 2024 pierderi în România pentru prima dată în ultimul deceniu. De asemenea și investițiile realizate pe parcursul anului 2024 au influențat trecerea companiei de pe profit pe pierdere, mai este explicat. Urmărește-ne și pe Google News În 2023, Metro România consemnase un profit net de 41 de milioane de lei (8,3 milioane euro), anunță Profit.ro.

Carburanții s-au ieftinit în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 2 iunie

După o perioadă de scumpiri, urmată de o stangnare, prețurile carburanților au scăzut în această dimineață la benzinăriile din România.

Stația Petrom de pe strada Braşov din Sectorul 6, Bucureşti, monitorizată de noi, afișa în dimineața zilei de 2 iunie un preț al benzinei standard de 7 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,04 lei pe  litru, anunță Economica.net. Așadar, față de zua precedentă, Petrom a redus azi dimineață  prețul benzinei și prețul motorinei cu 3 bani pe litru, mișcare de preț care va fi vizibilă la toate celelalte mari benzinării de lanț din România.

Este prima modificare de preț din luna iunie la benzinăriile Petrom, și, totodată, prima ieftinire după o perioadă de cinci scumpiri consecutive. Ultima dată, Petrom a modificat prețurile la 22 mai, atunci când  a crescut prețul benzinei cu 4 bani pe litru, menținând prețul motorinei.

Scumpirile de luna trecută au vin după o perioadă lungă de ieftiniri, care a durat mai mult de o lună de zile.

Investițiile din brokerajul din România

Industria brokerajului în asigurări a parcurs în ultimii 10 ani un proces de consolidare, care s-a manifestat prin reducerea numărului de jucători, preluarea unor companii, dar și apariția unor falimente, precum și creșterea cotei de piață a primilor 10 jucători, care a ajuns la 54,71% la finele anului 2024, de la 51,95% în 2023 și 42,14% în 2015.

În privința numărului de jucători, piața număra 253 de brokeri la finele anului trecut, comparativ cu 603 de intermediari în 2015 (vârf istoric). Liderul pieței, Safety Broker, după ce a intrat sub umbrela polonezilor de la UniLink, apoi sub cea americanilor Accrisure, a cumpărat mai mulți jucători de profil, respectiv Globasig, Insia Broker, Orizont Broker Cluj-Napoca și Star Broker Sibiu. „Vrem să ajungem la o cotă de 20% din piața de brokeraj în asigurări în următorii trei ani”, spunea Viorel Vasile, fondator și director general al Safety Broker în noiembrie 2023, anunță Profit.ro.

Analiza căderii ecosistemul de Startup-uri din România

România a coborât patru locuri în clasamentul global al ecosistemelor de startup-uri realizat de StartupBlink. Țara noastră ocupă locul 48 la nivel mondial, 2025 fiind al 3-lea an de scădere la rând. În topul global în materie de inteligență artificială România se situează însă pe un surprinzător loc 16 pe plan global și pe primul loc în regiunea balcanică, anunță Curs de Guvernare.

Principalele concluzii ale studiului: România coboară în clasamentul regional de pe locul 8 pe locul 9 în Europa de Est; Șase orașe românești sunt în topul global 1.000: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Iași și Brașov; România se clasează pe locul 16 la nivel global și pe locul 1 în Balcani la categoria Inteligență Artificială; Bucureștiul a pierdut 7 poziții la nivel global, ajungând pe locul 116 în lume, și a înregistrat cea mai slabă creștere dintre primele 5 ecosisteme de start-up-uri ale României; Bucureștiul rămâne totuși în top 10 orașe din Europa de Est, păstrându-și locul 8.

Cel mai bogat african lovește în afacerile firmelor românești de pe piața carburanților din Ucraina

Debutul producției rafinăriei Dangote, cea mai mare rafinărie din Africa, ajunge să aibă, prin ricoșeu, efecte asupra afacerilor companiilor mari românești care vând benzină în Ucraina. În septembrie 2024, noua rafinărie Dangote din Nigeria, cea mai mare din Africa, deținută de miliardarul nigerian Aliko Dangote, cel mai bogat om de pe continentul african, a început producția de benzină. Nigeria este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, dar, înainte ca rafinăria Dangote să înceapă producția, importa marea majoritate a carburanților necesari propriului consum. Mare parte a lor din Europa, rafinăriile de pe Bătrânul Continent trimițând acolo cam 8 milioane de tone de benzină pe an – Nigeria era a doua destinație de export de benzină a europenilor, după Statele Unite, anunță Economica.net.

Intrarea în operare a rafinăriei Dangote, cu o capacitate uriașă, de 33 de milioane de tone de țiței pe an, înseamnă că acolo se pot produce acum circa 1-1,1 milioane de tone de benzină pe lună, carburant care este destinat pieței locale, care devine astfel mai puțin dependentă de importuri. De aceea, în ultimul trimestru din 2024, importurile de benzină europeană ale Nigeriei au scăzut la doar 1,12 milioane de tone.

Investitorii americani se îndreaptă masiv spre investiții în obligațiuni pe termen scurt, alături de Warren Buffett

Investitorii americani se îndreaptă masiv către obligațiunile de stat cu maturitate scurtă, urmând exemplul lui Warren Buffett, în contextul în care randamentele din această parte a pieței sunt mai stabile și mai atractive. În timp ce volatilitatea și incertitudinea planează asupra obligațiunilor pe termen lung, dobânzile la titlurile pe termen scurt rămân ridicate și constante, spun experții, transmite CNBC. ”Există multe temeri și volatilitate, dar la maturitățile scurte și medii, vedem mai puțină volatilitate și randamente stabile”, a declarat Joanna Gallegos, CEO al BondBloxx, la CNBC, citat de Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro