Excedentul de lichiditate din bănci este principala sursă de finanțare a agenților economici și a gospodăriilor ce formează economia reală și care contractează credite bancare. Totodată, excesul de lichiditate este principala sursă pentru finanțarea internă a deficitului bugetar, care în 2024 s-a cifrat la 8,6% din PIB, iar în acest an trebuie redus la 7% din PIB, echivalentul a circa 135 miliarde de lei, anunță Curs de Guvernare.
„Următorii 10 ani vor aduce brokerilor mai multă cotă în distribuția asigurătorilor”
Industria brokerajului în asigurări, a cărei pondere în total prime subscrise a crescut constant în ultimii 10 ani, ajungând la 69%, va continua procesul de consolidare și profesionalizare în următorii 10 ani, cota intermediarilor urmând să depășească 80%, spune Cerasela Chiriac, director general al companiei Inter Broker.
„Piața s-a schimbat mult în ultimul deceniu. Am trecut de la o perioadă cu foarte mulți jucători – aproape 600 – la un ecosistem mai compact, cu aproximativ 250 de companii. Dar nu vorbim de o scădere, ci mai degrabă de o maturizare firească.
Brokerii nu mai sunt doar intermediari care vând o poliță – au devenit consultanți care înțeleg nevoile clientului și oferă soluții adaptate. Iar această evoluție se vede și în cifre: ponderea brokerilor în totalul subscrierilor a crescut constant, ceea ce arată că oamenii au încredere din ce în ce mai mare în noi”, spune Chiriac. Pentru următorii 10 ani, șeful Inter Broker, locul 5 în ierarhia de profil, spune că brokerii care vor rezista pe piață vor fi cei care investesc în tehnologie, în oameni și în relația cu clientul, conform Profit.ro.
Purtătorul de cuvânt al BNR: Încercăm să găsim un echilibru”
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu, a afirmat vineri, în cadrul unei intervenții la Digi24, că banca centrală încearcă să obțină, în contextul instabilității politice și economice, „un echilibru atât pentru curs, cât și pentru dobânzi”.
El a precizat că dobânzile ROBOR nu pot crește mai mult de 7,5%, unde este dobânda facilității de creditare a BNR, și a explicat turbulențele din piețele financiare ale României ca fiind cauzate de „un cumul de elemente, de la perioada electorală prelungită, la necunoscutele legate de alegeri și la incertitudinile legate de viitorul guvern”.
Reprezentantul băncii a afirmat că „semnalul dat de ruperea coaliției” a declanșat presiunea asupra monedei naționale care a dus și la intervențiile în piețe ale BNR. Acesta a mai spus că dobânzile și cursul au „ajuns la un alt palier și probabil că este o zonă de relativ confort pentru perioada imediat următoare, pentru că impredictibilitățile continuă și marile răspunsuri legate de deficitele bugetare ale României așteaptă încă să primească răspuns”, conform Curs de Guvernare.
Vânzările globale de mașini cu încărcare la priză au depășit 4 milioane de unități în primul trimestru din 2025
Un raport al PwC arată că vânzările globale de mașini complet electrice (BEV) au înregistrat o creștere substanțială de 42% în primul trimestru al anului 2025. Acest salt a dus la cea mai mare cotă de piață înregistrată vreodată pentru electrice, de 16% din totalul vânzărilor de mașini noi.
Vânzările globale de mașini cu încărcare la priză au depășit 4 milioane de unități în primul trimestru din 2025 Conform analiștilor PriceWaterhouse Coopers (PwC), o mare parte din această creștere de 42% poate fi atribuită Chinei, care a fost responsabilă pentru mai mult de 60% din vânzările globale de BEV și, prin urmare, domină piața. Impulsionate de măsurile continue de stimulare ale guvernului, vânzările de electrice au crescut acolo cu 55% în primul trimestru din 2025 față de perioada ianuarie – martie din 2024. Această creștere a condus la cea mai mare cotă de piață înregistrată vreodată de electrice în China (27%). Același raport notează și că vânzările globale de hibride cu încărcare la priză (PHEV) se află într-o situație similară. Vânzările PHEV pentru primul trimestru au crescut cu 27%, în principal datorită unei creșteri de 37% în China, anunță Economica.net.