Raportul tratează succinct și problema valorii cursului valutar euro/leu, care a fost ținut stabil din 2021 de către BNR inclusiv din considerente ce țin de încrederea populației în economia și moneda națională, anunță Curs de Guvernare.
Această apreciere la nivel real a cursului de schimb a permis formarea unei percepții relativ eronate despre creșterea bunăstării din ultimii ani și despre puterea de consum, ambele finanțate și sprijinite prin împrumuturi masive realizate de guvern și de această apreciere reală a cursului, care au culminat într-o criză bugetară majoră – în condițiile în care România consumă prea mult și produce prea puțin.
Richel Group, unul dintre liderii europeni în domeniu, intră în România
Compania franceză Richel Group, unul dintre liderii pieței europene de proiectare și construcție a serelor horticole, a intrat în România, relevă date analizate de Profit.ro. Filiala locală va funcționa la București. Urmărește-ne și pe Google News Richel Group, prezent pe 95 de piețe din întrega lume, are subsidiare în Armenia, Mexic, China și SUA, dar și 16 birouri de vânzări. Compania finalizează anual circa 500 de proiecte și are 300 de angajați. Pe lângă sere, compania construiește spații de depozitare pe structură metalică utilizate în agricultură, construcții și industrie. Richel Group a fost fondat în anul 1964 în Eygalières, Franța, de către antreprenorul Pierre Richel, și se află în continuare în proprietatea aceleiași familii.
România poate obţine două tone de metale rare doar din reciclarea echipamentelor electrice şi electronice uzate
România are oportunitatea de a obţine anual două tone de metale rare numai prin reciclarea echipamentelor electrice şi electronice uzate (DEEE), reiese dintr-o analiză a Asociaţiei Environ. Potrivit sursei citate, la jumătatea lunii aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat un Regulament cu prevederi clare care vizează reciclarea deşeurilor electrice, astfel încât să se asigure în acest fel cel puţin 25% din consumul anual de materii prime strategice al Uniunii Europene, scrie Agerpres, citat de Economica.net.
„Raportat la cantitatea de deşeuri de echipamente electrice şi electronice care ar trebui colectată şi reciclată în România, calculul făcut de Asociaţia Environ arată că o tonă de telefoane mobile reciclate ar putea genera anual 3,3 kg de metale rare. Totodată, două tone de monitoare ar putea genera 1,2 kg de metale rare, iar dintr-o tonă de lămpi fluorescente s-ar putea obţine un kg de metale rare. În total, prin reciclarea DEEE, România ar putea recupera anual două tone de metale rare”, notează organizaţia profesională.
Cele mai importante cantităţi de metale rare se găsesc în echipamente electrice şi electronice, precum: lămpi fluorescente, computere, telefoane mobile, televizoare şi camere video. Totodată, hard disk-urile şi lămpile fluorescente conţin cele mai mari concentraţii de metale rare, în special neodim (Nd), disprosiu (Dy), ytriu (Y) şi europiu (Eu), iar smartphone-urile şi computerele conţin cea mai mare varietate din acest tip de compuşi.
Globalworth rar putea reveni pe piața construcției de birouri după aproape 5 ani de pauză
Dezvoltatorul imobiliar Globalworth, la care stau în chirie aproape toate multinaționalele din România, este în ultima fază de analiză a oportunității de a demara noi construcții de birouri, parțial pe baze speculative, după aproape 5 ani de la realizarea Globalworth Square, ultima clădire de birouri livrată pe piața din București, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Acesta este un puternic semnal de încredere în piață transmis de Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri, în contextul în care acest segment de piață se confruntă cu o cerere în scădere din partea chiriașilor. Cererea pentru spații de birouri pe piața din București s-a prăbușit cu 40% în primul trimestru din acest an, comparativ cu rezultatele anului anterior, însă estimările brokerilor de la Cushman & Wakefield Echinox arată o accelerare a cererii în a doua jumătate a anului, când o serie de tranzacții majore urmează a fi semnate.
Anumite investiții în rețelele electrice ar putea fi plătite mai întâi de la buget, nu din facturile clienților
Investițiile anticipative care ar trebui făcute în rețelele electrice de transport și distribuție a energiei electrice ar putea fi făcute parțial și de la bugetele publice, arată Comisia Europeană într-o comuncare „privind orientări în ceea ce privește investițiile anticipative pentru dezvoltarea rețelelor de energie electrică orientate spre viitor”.
“În concordanță cu Planul de acțiune pentru energie la prețuri accesibile, în cazuri specifice, statele membre și-ar putea utiliza bugetul public pentru a reduce tarifele de rețea cu scopul de a acoperi costurile suplimentare care rezultă din investițiile majore în rețea necesare pentru accelerarea decarbonizării și a integrării pieței, în conformitate cu cadrul juridic, cu normele privind ajutoarele de stat și cu dreptul concurenței, anunță Economica.net.
Statele membre ar putea, de asemenea, să ia în considerare opțiunea de a utiliza veniturile rezultate din gestionarea congestiilor pentru a finanța investiții anticipative în vederea reducerii sarcinii globale asupra sistemului tarifar. O altă opțiune ar putea fi împrumuturile din partea statului pentru dezvoltarea infrastructurii.