Business News

Esența weekendului, 7-8 iunie. Patronatele îngrijorate de creșterea taxelor. Construcția Autostrăzii Unirii merge mai departe

7 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 7,6% în aprilie față de luna precedentă

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 7,6%, în luna aprilie 2025, comparativ cu luna precedentă, până la 594,9 milioane de lei, de la 552,5 milioane de lei în februarie, transmite Agerpres, care citează date ale Ministerului Finanţelor (MF).

Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 4,01%, de la 161,9 milioane lei, până la 168,4 milioane lei, iar cele de peste 120 de zile au urcat cu 16,59%, de la 239,9 milioane de lei, în martie 2025, la 279,7 milioane de lei în aprilie. Arieratele peste 360 de zile au înregistrat o scădere de 2,53%, de la 150,6 milioane lei, până la 146,8 milioane lei.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte bugetele locale, arieratele au crescut cu 7,7%, de la 521,3 milioane de lei (în martie 2025) la 561,5 milioane de lei (în aprilie 2025), conform Economedia.ro.

11 organizații ale mediului de afaceri, îngrijorate că dezbaterea privind redresarea economică se concentrează pe creșterea taxelor

În contextul dezbaterilor privind măsurile de redresare economică și corectare a deficitului bugetar, 11 asociații și organizații de afaceri – printre care AHK, AmCham, AOAR, Concordia și FIC – cer partidelor să asculte și vocea mediului de afaceri.

În contextul dezbaterilor actuale privind măsurile de redresare economică și corectare a deficitului bugetar, organizațiile mediului de afaceri fac un apel către liderii partidelor parlamentare participante la consultările în derulare cerându-le să asculte și mediul de afaceri, anunță Economica.net.

„Suntem conștienți că deciziile și acțiunile din această perioadă vor avea un impact profund și de durată asupra populației, asupra companiilor, asupra economiei, asupra încrederii investitorilor și a poziționării României în plan internațional. Tocmai de aceea avem nevoie de un dialog real, astfel încât măsurile adoptate să abordeze atât corectarea dezechilibrelor, cât și protejarea capacității economiei de a performa pe termen mediu și lung”, notează organizațiile semnatare ale documentului.

Construcția Autostrăzii Unirii merge mai departe, tensiunile dintre UMB și CNIR au fost depășite

Construcția Autostrăzii Unirii (A8) merge mai departe, tensiunile dintre UMB și CNIR au fost depășite, anunță ministrul Transporturilor. „UMB, cel mai puternic constructor din România, are capacitatea să gestioneze toate contractele asumate”, adaugă ministrul Sorin Grindeanu. La finele lunii trecute, dn document dezvăluia motivele pentru care asocierea de constructori condusă de UMB, compania omului de afaceri român Dorinel Umbrărescu, a solicitat rezilierea unuia dintre cele mai mari contracte semnate pentru autostrăzi în România, anunță Profit.ro.

Importatorii de motociclete critică tergiversarea Programului Rabla

Asociația Importatorilor și Distribuitorilor de Motociclete și Motocicluri din România (AIDMM) trage un semnal de alarmă cu privire la discuțiile din spațiul public privind suspendarea sau amânarea finalizării Programului RABLA 2025. O asemnea măsură nu doar că pune în pericol industria autohtonă de automobile, așa cum a avertizat recent ACAROM, ci și segmentul moto, aflat abia la începutul unui parcurs de dezvoltare sustenabilă, precizează AIDMM.

„Oprirea subvențiilor exact când piața începe să se modernizeze va bloca investițiile importatorilor, va afecta rețelele de service și va tăia sute de locuri de muncă. România își subminează, astfel, propriile obiective de siguranță rutieră și reducere a emisiilor”, a declarat Andrei-Sebastian Ivan, reprezentant al AIDMM, conform Economica.net.

În luna mai, vânzările de autoturisme noi s-au prăbușit cu peste 30% din cauza incertitudinilor legate de lansarea Programului RABLA 2025. Pe ansamblul primelor cinci luni, achizițiile făcute de persoane fizice sunt cu 26 % sub nivelul din 2024, în timp ce importurile de vehicule second-hand, majoritar nefiscalizate, au crescut cu aproximativ 30%.

Taxă universală pe toate plățile din România, pe masa discuțiilor de la Cotroceni

Pe masa discuțiilor privind măsurile de echilibrare a bugetului, incluzând creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar, a fost avansată, dinspre mediul de afaceri, și ideea unei taxe universale aplicate tuturor tranzacțiilor, pe „orice mișcare de bani din economie”, spun pentru Profit.ro surse politice participante la negocierile prezidate de Nicușor Dan.

Argumentul a fost cel al unei baze impozabile extrem de largi care, combinată cu o rată infimă, poate genera venituri substanțiale pentru buget. Cu alte cuvinte, taxarea „oricărei mișcări de bani” în economie – chiar și cu o fracțiune mică per tranzacție – poate aduce fonduri considerabile statului, într-un mod dificil de evitat de contribuabili și eficient de colectat, a fost arătat, conform Profit.ro.

Prognoză privind o creștere modestă a economiei românești de 1% în acest an

Analiștii de la Libra Internet Bank anunță că își mențin deocamdată prognoza de creștere economică la 1% pentru acest an, însă riscurile la adresa acesteia sunt orientate în jos, având în vedere mediul extern dificil, dar și cel intern, în care măsurile de consolidare fiscale ar putea afecta evoluția economiei în partea a doua a acestui an. Un efect pozitiv asupra PIB-ului în 2025 l-ar putea avea agricultura, producția de cereale anunțându-se a fi una semnificativ mai mare față de cea de anul trecut. Specialiștii Libra au realizat această estimare după ce Institutul Național de Statistică a revizuit foarte ușor creșterea economică anuală pentru primele trei luni din acest an la +0,3%, de la +0,2%, cât indicau datele semnal în urmă cu trei săptămâni. Economia românească a continuat să avanseze mult sub media pe 10 ani care este de +3,3%, conform Economica.net.

FMI recomandă României să majoreze TVA, accize, impozitul pe dividende și să aibă două cote de impozit pe venit, de 15% și 25%

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României să adopte măsuri precum majorarea TVA, a accizelor, a impozitului pe dividende și să introducă două cote de impozit pe venit, de 15% și 25%, în timp ce reduce sau elimină contribuția la sănătate, dar și să schimbe impozitarea pe proprietate și să reducă și mai mult pragul pentru microîntreprinderi, anunță Economedia.ro.

Fondul susține că măsurile pe care le propune, dacă sunt implementate integral, pot genera venituri de cel puțin 1,2% din PIB în 2025.

Propunerea face parte dintr-o asistență tehnică a FMI, solicitată de ministrul de Finanțe. Raportul a fost publicat pe data de 6 iunie 2025. Nu este clar însă când a fost elaborat, ținând cont că recomandă creșterea impozitului pe dividende la 10% și reducerea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro, măsuri care au fost implementate deja la începutul acestui an.

Bursa de la București a închis în creştere pe majoritatea indicilor ultima şedinţă din această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe majoritatea indicilor ultima şedinţă din această săptămână iar valoarea tranzacţiilor a coborât la 90,41 milioane de lei (17,93 milioane de euro), de la 116,35 milioane de lei (20 milioane de euro), în ziua precedentă, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro. Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, s-a apreciat cu 0,04%, până la valoarea de 18.819,83 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a închis în urcare cu 0,02%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat un avans de 0,04%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 0,15%.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro