Menţinerea unui echilibru între activitatea profesională şi viaţa personală este esenţială pentru a avea succes în carieră şi totodată o familie fericită. Din păcate nu există o reţetă general valabilă pentru a obţine acest raport, fiecare caz are particularităţile lui. Cert este că psihologii şi oamenii de succes care au reuşit să menţină un echilibru între cele două aspecte ne oferă suficiente mărturii din care putem învăţa.

Stabileşte un program clar

Dacă generaţiile precedente au făcut carieră cu programul de lucru 8-16, lucrurile în prezent sunt radical schimbate. Foarte multe domenii de activitate implică o activitate ce depăşeşte opt ore zilnic. Echilibristica între viaţa personală şi carieră începe pentru mulţi încă din studenţie, când apar primele joburi part time în afara orelor de curs. Pe lângă multe probleme, recenta pandemie a limpezit puţin raporturile de muncă, în sensul că oamenii au fost încurajaţi să-şi stabilească programul de lucru în funcţie de responsabilităţile personale, mai ales atunci când au lucrat în sistem remote. Atunci când reuşeşti să stabileşti un program de lucru, anturajul profesional ştie când eşti disponibil. La fel, în afara acestui program, cei drag ştiu că le eşti alături.

Lasă munca la locul de muncă

Indiferent că lucrezi de la birou sau de acasă, atunci când ai încheiat programul, încearcă să te deconectezi de serviciu. Când telefonul inteligent şi laptopul îţi pun la dispoziţie tot ceea ce ai nevoie pentru a lucra de oriunde, în orice moment, există tentaţia de a verifica un mail, un tabel sau o evoluţie a îndeplinirii unei sarcini. Dacă te laşi prins în capcană, casa ta se va transforma în al doilea birou. În acest caz, nu te aştepta să găseşti înţelegere la nesfârşit din partea celor dragi, pentru că nu este firesc. Pentru persoana iubită şi mai ales pentru copii, absenţa ta din timpul orelor de program este suficientă, nu mai trebuie completată şi cu o absenţă atunci când eşti acasă şi te dedici în continuare altor probleme. Stabileşte aceste principii de la început cu angajatorul şi echipa cu care lucrezi: cât timp eşti la birou te dedici 100%, dar timpul tău de acasă este intangibil. Evident, există şi urgenţe pe care le poţi rezolva atunci când apar, cu condiţia să nu abuzezi de excepţii. Ca să fim sinceri, există şi reversul situaţiei de mai sus: multe probleme personale ajung să fie rezolvate în timpul serviciului. Şi în acest caz, tot echilibrul este cuvântul de ordine, pentru ca viaţa de familie să nu-ţi afecteze randamentul la locul de muncă.

Fii cu adevărat prezent

Am amintit deja că telefonul şi laptopul pot rămâne deoparte de îndată ce ai intrat pe uşa casei. Ce-ţi rămâne de făcut în tot acest timp? Să te dedici cu la fel de multă seriozitate familiei. În viaţa de cuplu încearcă să nu duci acasă problemele de serviciu, nici măcar la nivel de discuţie. Vorbeşte cu persoana iubită despre orice altceva, alegeţi teme care vă relaxează sau vă preocupă, în locul subiectelor stresante de muncă. Esenţială este însă raportarea la copii, mai ales la cei mici. Dacă eşti părintele care lucrează, aşteaptă-te ca partenerul tău să vadă în tine o izbăvire şi prilejul unui răgaz după o zi de lucru petrecută cu copilul. Acordă-i acest timp şi descoperă toate acele jucării pentru bebeluşi care te ajută să dezvolţi o relaţie sănătoasă şi armonioasă cu fiul sau fiica ta. Astfel, toată lumea e fericită. 

Vei vedea că, deşi serviciul este mare consumator de energie, timpul petrecut cu cei dragi nu te va epuiza, ci îţi va oferi resurse pe care nu bănuiai că le ai. În încheiere rămâne un singur sfat: ai grijă de sănătatea ta, pentru că atât la serviciu, cât şi acasă, este nevoie de tine întreg şi în formă.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe