Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Analiză pe baza datelor platformei Termene.ro. Compania cu numele CEZ Vânzare SA cu sediul în Craiova și-a schimbat din luna aprilie denumirea. De fapt, CEZ Vânzare a fost integrată în societatea Evryo Power SA. În ultimul an de existență a companiei cu numele CEZ Vânzare SA, cifra de afaceri a rămas una care se apropie de 3 miliarde de lei, dar a crescut profitul.

CEZ Vânzare SA din Craiova a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 2,88 miliarde de lei, cu 3% mai puțin decât în anul 2022. Atunci s-a obținut o cifră de afaceri record pentru societatea comercială care are ca obiect de activitate „comercializarea energiei electrice”. În 2022, CEZ Vânzare a raportat o cifră de afaceri de 2,96 de miliarde de lei, fiind un record al firmei din Craiova.

Societatea este principalul furnizor de electricitate în sud-vestul României, precum și furnizor de gaze, având un portofoliu total de 1,4 milioane de clienți.

În ceea ce privește profitul, compania a raportat 30,9 milioane de lei, o creștere cu 119% față de anul precedent. Profitul din 2022 a fost de 14 milioane de lei.

241 de angajați a avut în medie compania în cursul anului 2023.

Schimbarea de nume

CEZ a anunțat că, din 8 aprilie, are o nouă identitate. Grupul energetic, prezent în România de 19 ani, și-a schimbat numele și a devenit Evryo.

În realitate, CEZ Vânzare a fost integrată în firma denumită Evryo Power SA din București.

Recent, compania a vândut CEZ Vânzare către Premier Energy. La acest moment, Consiliul Concurenței analizează tranzacția, care este de circa 15 milioane euro, conform surselor Profit.ro.

 

Reunind companiile Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, TMK Hydroenergy Power și EVRYO Power, Grupul EVRYO administrează și operează cel mai mare parc eolian operațional de pe uscat din România, produce energie verde prin sistemul hidroenergetic de lângă Reșița și operează primul sistem plutitor de energie solară fotovoltaică din România.

Tranzacția

Premier Energy a anunțat în decembrie 2023 că a achiziționat compania CEZ Vânzare, deținută de Macquarie Asset Management. CEZ Vanzare va fi rebranduit cu numele noului proprietar. Interesul manifestat de noul acționar validează atât importanța pe care compania Premier Energy, deținută de fondul de investiții Emma Capital, a căpătat-o în cei zece ani de când activează pe piața din România, cât și potențialul acesteia de a dezvolta piața locală de profil.

“Este o mare bucurie și realizare pentru noi această tranzacție. Achiziția CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală și regională, în linie cu planul anunțat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicați pe termen lung în distribuția și furnizarea de gaze naturale în România, precum și în producția și furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât și prin achiziții și fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Așadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru și ne completează portofoliul”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy.

Premier Energy

Înființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON.

Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%. La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziționat majoritar compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziţia către energie regenerabilă, ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe