În perioada pandemiei, activitatea companiilor mici și mijlocii a fost afectată de lipsa cash-flow-ului. Termenele de plată au crescut, iar cele mai lovite au fost companiile care se ocupă de comerțul cu ridicată și cu amănuntul. Pe locurile 2 și 3 se află firmele din domeniul informații și comunicații și industria prelucrătoare.

Dacă faci parte din comunitatea Termene.ro, îți vei putea transforma mult mai rapid facturile pe care le ai de încasat în lichidități pentru că tocmai am încheiat un nou parteneriat cu Instant Factoring, primul fintech românesc care oferă servicii de factoring online companiilor mici și mijlocii.

Am discutat cu Cristian Ionescu, co-fondator și CEO Instant Factoring, despre ce presupune acest serviciu, cum arată profilul utilizatorului și ce aduce parteneriatul cu Termene.ro. 

Cristian Ionescu, CEO Instant Factoring

Cristian Ionescu, CEO Instant Factoring

Termene.ro: Ce este factoringul și cum poate ajuta acest serviciu companiile?

Cristian Ionescu: Factoringul este un serviciu financiar care ajută companiile să aibă acces la lichidități oricând au nevoie. Prin factoring — sau finanțarea facturilor, ceea ce este de fapt — companiile au acces la banii de care au nevoie pentru plata furnizorilor și salariaților, pentru taxe sau noi oportunități de dezvoltare a afacerii care pot apărea. 

Sunt multe companii care după ce semnează un nou contract, livrează produsul sau serviciul aproape imediat, însă trebuie să aștepte 90 de zile încasarea facturii. Durează mult prea mult, iar banii sunt blocați în timp ce sunt de plătit salarii, furnizori, leasing la mașină, și taxe. 

Finanțarea facturilor prin Instant Factoring înseamnă încasarea pe loc a facturilor care au termen de plată la termen (între 10 și 150 de zile). Printr-un proces digital foarte ușor de utilizat companiile pot avea acces la bani în 24 de ore. Este o soluție financiară oferită pe baza digitalizării proceselor, cu procese automatizate în spate, prin care putem să analizăm și să aprobăm foarte rapid un client nou. Facem evaluarea de risc după un model similar pe care-l are și Termene.ro pe platformă și, dacă putem finanta riscul respectiv, virăm banii în aceeași zi sau a doua zi. Acesta este serviciul pe care îl oferim.

Ce avantaje oferă? În primul rând, libertatea antreprenorului de a face ce vrea el, când vrea el, cum vrea el, având acces la banii lui, pe care i-a investit deja în crearea produsului sau serviciului livrat către clientul său. Ai livrat un bun sau un serviciu și nu trebuie să mai aștepți încasarea facturilor la 30, 60 sau 90 de zile. E un acces la libertatea de mișcare în business. Practic, în momentul în care livrezi, primești remunerația pentru munca ta. 

Termene.ro: Aș vrea să completăm puțin profilul celui care apelează la voi.

Cristian Ionescu: Clientul tipic care are nevoie de serviciile Instant Factoring are cifră de afaceri între 1 și 15 milioane de lei, este activ într-un sector business-to-business și activează cel mai îndeosebi într-unul din următoarele sectoare: transporturi, construcții, retail&distribuție, servicii prestate întreprinderilor (consultanți, firme de curățenie, consultanți de taxe, contabili, agenții de publicitate), metalurgie și producție. 

Pentru facturile cu care clienții vin la noi, termenele de plată sunt în medie între 20 de zile și 120 de zile (din momentul în care intrăm în posesia ei și până la încasare), dar media e de 40 de zile. 

Termene.ro: Cum a fost perioada pandemiei și ce schimbări a adus?

Cristian Ionescu: Pandemia nu a schimbat substanțial lucrurile, în mod surprinzător, aș zice eu. Am văzut că mulți clienți de-ai noștri — cam doi din zece — au închis business-ul în pandemie. Sunt firme mici, în general, extrem de vulnerabile la șocuri externe puternice. Unui client care livra sandvișuri i-a scăzut cifra de afaceri cu 30%, pentru că s-a prăbușit piața de vending machines din clădirile de birouri. Deși ar fi putut continua cu 70%, cheltuielile lui erau atât de ridicate, încât ar fi produs în pierdere. Și a preferat să închidă afacerea. 

Din punctul de vedere al lichidității și al continuării activității, ne-a surprins la modul plăcut că nu am avut probleme de încasare. O contribuție majoră pentru acest lucru cred că au avut moratoriul prin care companiile au fost scutite de plata ratelor la bancă și măsura cu amânarea plății impozitelor până anul acesta. 

Termene.ro: Ce înseamnă parteneriatul cu Termene.ro?

Cristian Ionescu: Prin parteneriatul cu Termene.ro venim cu o soluție completă pentru antreprenorii români, respectiv partea de credit risk management (analiza de risc anterioară intrării într-o tranzacție), urmată de încasarea pe loc a facturilor. Practic, după ce ai verificat partenerul și ai luat decizia că poți să prestezi un serviciu sau să livrezi marfă cu plata la termen, noi venim cu soluția să încasezi banii pe loc și să accelerezi ciclul de rotatie a capitaluluii, a banilor companieie. În România sunt puține firme care pot susține plata cash, iar în cele mai multe cazuri solicită un discount comercial. Prin accesarea soluției noastre, noi percepem un comision care poate fi asimilat unui discount,  iar banii sunt încasați pe loc pentru ca business-ul să funcționeze în continuare, fără sincope. 

Eu cred că putem genera valoare mare pentru partenerii Termene.ro care sunt conștienți de riscul de credit comercial și vor să și-l acopere. Prin accesarea soluției noastre primesc mai multe servicii într-unul singur: în primul rând primesc banii de care au nevoie (un serviciu financiar pur), dar și o analiză de risc aprofundată. În plus față de ceea ce primesc prin intermediul platformei Termene.ro, adică informații foarte bune și complete, noi oferim o analiză aprofundată pe risc. Iar această informație este primită gratuit. În plus, primesc și serviciul de colectare: dacă nu se încasează facturile, noi suportăm și costul de colectare. 

Cred că soluțiile Termene.ro și Instant Factoring sunt complementare și vin să susțină antreprenorii români să treacă la nivelul următor și să-și atingă obiectivele de business, având acces la finanțare în mod ușor și 100% digital. 

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe