Accesarea unui credit imobiliar reprezintă o decizie importantă, astfel că atunci când faci un împrumut trebuie să fii extrem de responsabil. Pentru a înțelege foarte bine  ce implică un credit bancar, este necesar să te informezi încă de la început.

 

Ține cont de toate aspectele principale pentru a nu avea surprize neplăcute mai târziu. Condițiile solicitate de bănci diferă de la caz la caz, însă principiile de bază ale acordării și funcționării unor credite imobiliare sunt aceleași.

 

Ce condiții trebuie să întrunești pentru a accesa creditul imobiliar?

Pentru a accesa creditul imobiliar necesar achiziționării viitoarei tale locuințe, ai nevoie să îndeplinești o serie de condiții care includ:

  • Să ai vârsta cuprinsă între 21 și 70 ani (împliniți la finalizarea rambursării creditului);
  • Să ai vechime la locul de muncă de minim 3 luni;
  • Să ai contract de muncă pe perioada nedeterminată
  • Să nu ai credite restante sau popriri 
  • Să nu deții credite executate sau rambursate cu întârzieri mari și repetate.

 

Sfaturi pentru alegerea și rambursarea la timp a creditului imobiliar

Obținerea unui credit imobiliar este o responsabilitate pe termen lung. Pe lângă bucuria achiziționării primei locuințe, va trebui să fii foarte atent și să plătești ratele la timp pentru a nu apărea complicații care pot duce chiar și la pierderea locuinței. 

 

Creditul bancar – angajament important pentru bancă, dar și pentru clienți

Analizează atent creditul imobiliar înainte de a semna actele, pentru a avea certitudinea că poți plăti ratele creditului tău pe perioada aleasă. În cazul creditelor cu ipotecă, banca trebuie să se asigure că beneficiarii vor putea plăti sumele necesare pentru avans, dar și pentru rate.

De asemenea, este foarte important ca aceștia să își fi plătit la timp și alte credite accesate anterior, dacă a fost cazul.

 

Alege creditul imobiliar cel mai potrivit pentru tine

Verifică atent oferta băncilor. După ce ai analizat în mod riguros un posibil colaborator, solicită imediat toate informațiile de care ai nevoie.

Atunci când vine vorba despre credite, trebuie în primul rând, să pornești la drum responsabil și să conștientizezi că acei bani trebuie returnați la timp. Pentru a nu te afla în imposibilitatea plății este necesar să-ți evaluezi corect și concret atât veniturile lunare, cât și cheltuielile din prezent și din viitor.

 

Analizează cu atenție capacitatea de plată a creditului imobiliar

Este necesar să ai venituri stabile și o anumită vechime în muncă pentru a putea plăti creditul la timp. Fie că veniturile provin din salarii, pensii sau alte surse (chirii, dividende etc.), este important ca acestea să fie sigure și permanente.  

Poți accesa un credit bancar doar dacă ai un contract de muncă pe perioadă nedeterminată care a fost încheiat cu cel puțin 3 luni înainte de data la care ai solicitat creditul.

 

Asumă-ți responsabilitatea că îți poți achita datoria

Fă un calcul rapid pentru a vedea dacă veniturile tale acoperă cheltuielile lunare și îți poți achita toate obligațiile de plată. Dacă toate cheltuielile nu reprezintă un impediment, înseamnă că ai făcut alegerea corectă. 

 

Ia în considerare plata avansului

Îndeplinirea condițiilor unui credit reprezintă pasul cel mai important, însă trebuie să fii sigur că deții suma cerută în avans și o poți plăti la timp. Avansul perceput de bănci diferă, dar se situează undeva între 15 și 30% din valoarea creditului.

În plus, trebuie să oferi și o garanție băncii, în acest caz, un imobil. Prin urmare, dacă la un moment dat te vei afla în imposibilitatea de plată a ratelor lunare, banca va utiliza garanția.

Accesarea unui credit imobiliar este o responsabilitate pe termen lung pe care va trebui să ți-o asumi din prima clipă. De aceea, alege rațional și nu supraestima capacitatea ta de plată. 

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe