• Schimburile economice intracomunitare UE au scăzut cu 2,4% în 2023, au anunțat reprezentanții Uniunii Europene în urma publicării unei statistici realizate de Eurostat.

În 2023, exporturile de mărfuri din țările UE către alte țări ale UE s-au situat la 4.135 de miliarde de euro, o scădere cu 2,4% față de 2022. Germania, Italia și Franța sunt destinațiile sau destinatarii preferați ai bunurilor exportate sau importate de statele membre ale comunității europene, conform Eurostat.

Situația generală

Când se analizează evoluția pe termen lung, pe lună, exporturile de mărfuri în UE au prezentat fluctuații semnificative în timpul crizei financiare și al pandemiei de COVID-19.

„În special, în timpul crizei pandemice, exporturile au scăzut dramatic între februarie 2020 și aprilie 2020, înainte de a-și reveni în lunile următoare și de a atinge un vârf în august 2022. Din septembrie 2022, exporturile de mărfuri în UE au început să scadă treptat, rămânând la 337 miliarde de euro în decembrie 2023”, spun reprezentanții europeni.

Exporturi de mărfuri în interiorul UE, ianuarie 2002 – decembrie 2023.

Germania: principalul partener comercial intra-UE în 2023

În 2023, Germania a fost clasată drept principalul partener comercial pentru exporturi în cadrul UE.

Pentru majoritatea țărilor UE, primii 3 parteneri ai lor pentru exporturile intra-UE au reprezentat mai mult de 50% din ponderea totală a exporturilor de mărfuri.

Principalii parteneri UE pentru exporturile de mărfuri pe țară UE, 2023. Diagramă cu bare. Pentru mai multe informații, faceți clic pe setul de date de mai jos.

Cele 3 țări UE care s-au clasat cel mai frecvent în top 3 parteneri de export intra-UE au fost Germania (de 25 de ori), urmată de Italia (de 10 ori) și Franța (de 9 ori).

Situația României

Această ordine se păstrează și în cazul României.

Principalele țări implicate în schimburi economice dintre statele membre ale Uniunii Europene sunt Germania, Italia și Franța.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe