Cifrele săptămânii

58% dintre companiile din întreaga lume se așteaptă la o înăsprire a fiscalității în țările în care sunt rezidente fiscal companiile mamă, ca urmare a efectelor produse de pandemia de COVID-19. 90% estimează creșterea numărului de litigii fiscale din cauza deficitelor guvernamentale tot mai mari înregistrate în acest context, conform unui Deloitte. (Sursa: Economedia.ro)

 

1,8 miliarde de euro este valoarea primei tranșe din prefinanțarea PNRR, corespunzătoare părții de granturi, încasate joi de România, potrivit G4media.ro. (Sursa: G4media.ro)

 

19,6% a fost rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani în luna octombrie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). (Sursa: Hotnews.ro)

 

4,9% este nivelul record atins de inflația din zona euro în noiembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit Eurostat. Este cea mai mare creștere din cei 25 de ani în care au fost colectate date. Preţurile mari ale energiei au avut cea mai mare contribuţie la inflaţie. (Sursa: News.ro)

 

3.300 miliarde de dolari au pierdut bursele din toată lumea săptămâna trecută, pe fondul temerilor legate de revenirea pandemiei și apariția variantei Covid-19 din Africa de Sud. (Sursa: Profit.ro)

 

Tech Box

  • O lucrare de artă NFT (non-fungible token) a fost vândută cu 29 de milioane de dolari. Opera semnată de artistul american Beeple are titlul „The Human One” și aduce o inovaţie în lumea artei NFT. Este vorba de o sculptură video 3D de dimensiuni mari ce-și schimbă conținutul în funcție de dorința autorului. (Sursa: Digi24.ro)
  • Samsung a prezentat primul modem 5G pentru maşini. Exynos Auto T5123 are în dotare două nuclee CPU Cortex-A55 şi va furniza sistemului de navigare datele de localizare GPS. (Sursa: Adevarul.ro)
  • 2,9 miliarde de oameni — adică 37% din populația lumii — nu au intrat niciodată online, arată un studiu realizat de ONU și citat de The Guardian. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a ONU a estimat că 96% dintre cei 2,9 miliarde de oameni trăiesc în țări în curs de dezvoltare. (Sursa: Profit.ro)

 

5 vești despre startup-uri

Lumea startup-urilor este prin definiție efervescentă, plină de noutăți. Am adunat câteva articole noi din zona asta. Sunt analize și oportunități pentru companiile care vor să crească. 

 

Cum să urmărești indicatorii care contează (Startarium.ro)

Cifrele reflectă cel mai bine creșterea companiei tale, iar indicatorii pe care îi urmărești sunt importanți nu doar pentru că îți arată progres sau regres, ci și pentru că te ajută să iei decizii ancorate în realitate. Cum îi stabilești însă pe cei care te vor ghida? Află din materialul scris de Marius Ursache, antreprenor, mentor și consultant pentru startup-uri.

 

Trei antreprenori români lansează o platformă de investiții în start-up-uri (Economedia.ro)

Trei antreprenori români, Bogdan Almași, Ovidiu Ghiman și Felix Crișan, au lansat Ronin, o platformă de investiții în startup-uri și companii aflate în alte stadii de dezvoltare, dar care au nevoie de finanțare pentru scalare.

Cu ajutorul Ronin, companiile pot lansa campanii de finanţare prin crowdfunding în care valoarea minimă a tichetului de investiţii este de doar 100 de euro. Proiectul a primit până în prezent o finanțare de 500.000 de euro de la un investitor autohton, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Platforma a fost lansată oficial de 1 Decembrie.

 

Nou fond de 750 milioane dolari pentru companii europene (Startupcafe.ro)

Companiile europene de tehnologie pot obține noi finanțări de capital de risc printr-un fond de 750 de milioane de euro, lansat oficial marți, de firma de investiții franceză Partech, care a investit și în platforma online de programări la veterinar Digitail, fondată de români. Fondul Partech Growth II se va axa pe companii scale-up, care vor să se extindă pe piețele internaționale.

 

România are două startup-uri în categoria Growth Stars din clasamentul firmelor de tehnologie cu cea mai rapidă creştere în ultimii trei ani: Druid şi FintechOS (Forbes.ro) 

România nu are companii în Top 50 al business-urilor de tehnologie cu cea mai rapidă creştere în Europa Centrală care s-au înfiinţat de cel puţin patru ani, realizat de Deloitte. Cu toate acestea, are două startup-uri în categoria Growth Stars, unde firmele trebuie să aibă o vechime de minim 3 ani pe piaţă.

 

Fond cu 80 mil. €: sprijină startup-urile cu soluții la schimbările climatice (Start-up.ro)

Fondul european de investiții Speedinvest a lansat un vehicul investițional ce dispune de 80 de milioane de euro, suma fiind destinată sprijinirii startup-urilor care au soluții la problemele și schimbările climatice.

De altfel, chiar numele fondului explică destinația acestor bani —Climate and Industry Opportunity –, aceștia urmând să fie folosiți pentru a susține pe termen lung startup-urile orientate spre sustenabilitate, precum și startup-urile care vin cu soluții ce accelerează eforturile țărilor europene pentru a digitaliza și decarboniza industriile.

 

De ascultat

Mircea Miclea. Despre a alege cine vrei să fii. Și de ce ai merge în Siberia (AndreeaRosca.ro)

„Conversația cu Mircea Miclea e o discuție captivantă despre speranță, imaginație și încredere ca ingrediente pentru progres și ca antidot la cultura fricii care ne întemnițează în lumile noastre mici. E, în același timp, o conversație plină de idei pe care fiecare dintre noi le poate aplica, chiar de astăzi, pentru a trăi vieți mai libere și mai împlinite și pentru a realiza ceea ce avem capacitatea de a realiza.”

 

Despre nutriție pentru o viață mai bună(Tim Ferriss Show)

Ce putem pune pe masă pentru a trăi mai bine? Acest episod cu un cunoscut chef din New York, Marco Canora, e despre cum mâncarea de calitate poate avea un impact imens asupra felului în care arată zilele noastre.

 

De citit

José Luís Peixoto, scriitor: „Trebuie să facem un efort să înțelegem cine sunt oamenii din jurul nostru: părinții, bunicii. E un semn de maturitate” (Pressone.ro)

Oamenii scriu literatură pentru a împărtăși adevăruri colective și pentru a înțelege ce rămâne neschimbat de-a lungul timpului. Mai precis, literatura încearcă să fixeze ideile și limbajul într-o cunoaștere care să traverseze timpul și să formeze un fel de bază de date cu tot ceea ce știm despre noi înșine, spune scriitorul portughez José Luís Peixoto.

 

Copiii și tehnologia. „Trebuie să vă gândiți ce văd: un părinte mereu cu smartphone-ul în mână” (Scoala9.ro)

Există o corelație directă între timpul petrecut de părinți pe dispozitivele mobile și timpul petrecut de copiii lor, arată un nou studiu internațional. Mai bine de jumătate dintre părinți încearcă să stabilească obiceiuri și reguli digitale sănătoase pentru toți membrii familiei, nu cu foarte mare succes însă.

 

Poveștile a 6 oameni de afaceri români al căror business e pe TikTok (Hotnews.ro)

În 2021, TikTok, platforma de socializare pentru partajarea de videoclipuri, este extrem de populară. Copiii o adoră, mulți adulți nu o înțeleg, unii o contestă, dar un lucru e clar: nu poți s-o ignori. Pentru micii întreprinzători, conștienți de potențialul de marketing pe care îl oferă, TikTok este o foarte bună trambulină de vânzări. Iată povestea a 6 dintre ei.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe