Cifrele săptămânii

4,98% din Produsul Intern Brut (PIB) au reprezentat anul trecut investițiile, în ciuda unei bugetări inițiale de aproape 6% din PIB și în ciuda faptului că România se află la finalul celui de-al treilea ciclu financiar multianual european, când se atrag în mod normal cele mai multe fonduri europene. (Sursa: Economedia.ro)

 

9.337  de autoturisme au fost înmatriculate în România în luna ianuarie, cu 55,51% mai multe decât în aceeași lună din 2021. Per ansamblu, numărul înmatriculărilor raportate de DRPCIV a fost cu 35% mai mare față de perioada similară a anului trecut. (Sursa: Profit.ro)

 

4,5% este procentul cu care economia României va crește în fiecare dintre următorii doi ani, a prognozat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. România rămâne însă cu o serie de vulnerabilităţi, legate de creşterea inflaţiei din cauza crizei din energie, creşterea deficitului de cont curent, deficitul fiscal mare care trebuie rapid corectat şi creşterea datoriei publice. (Sursa: Digi24.ro

 

9,27  milioane de persoane au fost înregistrate de structurile de primire turistică în 2021, o creștere cu 46,4% faţă de anul 2020.  Turiștii străini au reprezentat abia 9,1% din total, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Sursa: Economedia.ro

 

5,1% a fost nivelul-record al inflației la nivelul Uniunii Europene, atins în luna ianuarie. Vestea crește presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a acţiona prin politica monetară. (Sursa: News.ro

 

Fundamentul zilei (via Răzvan Căzănescu)

 

Ca să rămâi pe drumul corect, împarte viziunea pe termen lung în faze

Am spus de multe ori cât de importantă este viziunea pentru managementul unei companii. Ceea ce însă am omis de multe ori să spun este necesitatea împărțirii viziunii pe mai multe faze. Milestone-uri dacă vrei.

Mai precis, dacă viziunea noastră este pe 10 ani, putem să o împărțim în 3 faze. Fiecare dintre ele trebuie definită prin realizarea unei părți concrete a viziunii. O astfel de împărțire ajută la stabilirea mai bună a obiectivelor și a menținerii oamenilor pe drumul corect.

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

 

Tech Box

  • Hackerii se folosesc de tendința oamenilor de a accesa știrile false sau anunțurile pe subiecte care îi interesează, spune Anton Rog, șeful securității cibernetice din SRI​​. Utilizatorii nu-și dau seama că sunt ținta atacatorilor care încearcă astfel să obțină date personale și bani, explică el. (Sursa: Digi24.ro
  • Metaversul construit de Facebook a avut pierderi de 10 miliarde dolari anul trecut. Deși aceste pierderi nu sunt o surpriză și vin în contextul investițiilor făcute de companie în construcția acestei lumi virtuale, suma mare indică un drum foarte lung înainte și pierderi și pe viitor. (Sursa: Hotnews.ro
  • Capitalizarea grupului Alphabet se apropie de 2.000 de miliarde de dolari, după publicarea rezultatelor financiare trimestriale. Din grupul companiilor cu un asemenea nivel de capitalizare mai fac parte doar Apple şi Microsoft. (Sursa: News.ro)

 

Cât mai valorează industria jocurilor din România?

Industria jocurilor video din România a avut o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile. În primul an de pandemie a fost lansate 22 de jocuri, un număr mai mare decât toate cele lansate în 2018 și 2019 la un loc în țara noastră, conform unui studiu realizat anul trecut de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), citat de Startupcafe.ro.

 

Potrivit aceleiași surse, peste 6.000 de români lucrează în cele 127 de studiouri care dezvoltă jocuri. Cele mai multe studiouri se află în București (52%), Cluj-Napoca (15%) și Iași (5%).

 

Care sunt marile companii din această industrie în creștere și ce arată datele disponibile pe platforma Termene cu privire la activitățile lor?

  • Ubisoft România are o vechime de aproape 29 de ani și a ajuns în 2020 la 1.796 de angajați. Compania a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 60,9 milioane de euro și un profit de aproape 4,2 milioane de euro, față de 3,57 milioane de euro în 2019. 
  • Electronic Arts România a fost înființată în iulie 2005. În 2020 a avut o creștere masivă a cifrei de afaceri față de anul precedent (48,3 milioane de euro față de 38,1 milioane în 2019). Firma are 530 de angajați și un profit de aproape 2,8 milioane de euro în 2020.
  • Gameloft România a apărut în iunie 2000 și a atins în 2020 o cifră de afaceri de 22,7 milioane de euro și un profit de 893.699 de euro, cu ajutorul a 588 de angajați. 
  • Amber Studio, ce completează topul primilor 4 companii din industria jocurilor de la noi, are o vechime de aproape 9 ani. În acest timp a atins o cifră de afaceri de 17,4 milioane de euro, un profit de 1,5 milioane de euro și un număr de 426 de angajați (cifre din 2020).

 

De văzut

Ce găsești când cauți un alt Pământ

În ultimii câțiva ani, oamenii de știință au descoperit mii de exoplanete – și multe dintre ele sunt surprinzător de ciudate. Materialul realizat de platforma Vox are și o a doua parte.

 

De citit

Tot mai mulți români investesc în locuințe din străinătate. Țările pe care le preferă (StirileProTV.ro)

Românii sunt tot mai interesați să își ia case și apartamente în străinătate, de cele mai multe ori, în țări călduroase, preferate și de turiști. În Dubai, de exemplu, o garsoniera pornește, de la 160.000 de euro. Însă, proprietarii își pot recupera investiția ușor, pentru că acolo, cei care închiriază locuințe, nu plătesc impozit. Cele mai mici costuri de achiziție și taxe le găsim în Grecia sau Cipru.

 

Pot spera românii să muncească până la 70 de ani? Tablou al unei populații îmbătrânite prematur (Economedia.ro)

Românii sunt printre locuitorii europeni cei mai afectați de „îmbătrânire prematură”, având speranță de viață scăzută atât la naștere, cât și la bătrânețe, o vârstă medie de deces extrem de joasă și de fapt ies la pensie chiar cu câțiva ani înainte de a împlini vârsta standard.

 

Măsura 2: S-a mai făcut un pas pentru plățile restante de 570 milioane lei către restul de 2885 firme admise în așteptare (Startupcafe.ro)

Guvernul a analizat în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență care ar trebui să permită plata a 570 de milioane de lei (circa 117 milioane euro) către acești beneficiari.

Plățile ar urma să fie făcute în luna februarie 2022, a săus, miercuri, după ședința de guvern, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu.

 

Cum am ajuns să fim mai izolați ca niciodată (Scena9.ro)

„Singurătatea crește cu 29% riscul bolilor de inimă, cu 32% riscul atacurilor cerebrale și cu 64% riscul demenței clinice. Pentru cei singuri sau izolați social, riscul de moarte prematură este cu 30% mai ridicat”, spune cercetătoarea și economista Noreena Hertz în Secolul singurătății (Editura Humanitas, 2021, traducere de Simona-Maria Onciu).

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe