• Analiză cu datele platformei Termene.ro. Anul trecut a fost o perioadă bună pentru centrul de dezvoltare al Amazon din România, dacă se ține cont de faptul că afacerile au crescut cu 13%. În schimb s-au înregistrat pierderi și s-a renunțat de 450 de angajați.

Amazon a intrat în România în anul 2005, iar cifra de afaceri din 2023 a fost una record pentru centrul de dezvoltare al gigantului american. Amazon Development Center (România) SRL este numele subsidiarei companiei controlată de Jeff Bezos. Firma și-a stabil sediul și cel mai important centru operațional în Iași.

Recordul cifrei de afaceri

Pentru anul 2023, Amazon Development Center (România) SRL a realizat o cifră de afaceri de 702 milioane de lei. Societatea a înregistrat o creștere de 13% față de anul precedent. Totodată, a fost și cea mai mare cifră de afaceri raportată vreodată de Amazon Development Center (România) SRL din 2005 și până acum. În 2022, cifra de afaceri a fost de 616,7 milioane de lei.

Pierderile și concedieri

În schimb, subsidiara Amazon a înregistrat pierderi de 52,5 milioane de lei. 2021 a fost ultimul an în care firma a înregistrat profit, 19 milioane de lei. În 2022, societatea a înregistrat tot pierderi. Este adevărat, ceva mai mici, undeva peste 8 milioane de lei.

Și numărul salariaților a scăzut în 2023 față de anul precedent. Numărul angajaților raportați în 2023 a fost de 3.770 față de 4.234 în anul 2022. Așadar, Amazon România a renunțat de 464 de angajați în ultimul an.

Acționariatul Amazon Development Center (România) SRL este format de companiile americane Amazon.com Sales INC (98,999999) și Amazon Int’l INC (1,000001).

Birouri în Iași, Timișoara și București

Amazon a venit in România în 2005. A ales Iașiul ca locație centrală, dar a deschis birouri și în Timișoara și București.

Biroul din Timișoara se concentrează pe linia Amazon Devices, ce va include și dispozitivele de securitate Ring, și va fi locul unde se vor dezvolta și lansa produse și servicii inovatoare, au anunțat reprezentanții Amazon România

Unul dintre cele două birouri din Iași găzduiește departamentul Retail Business Support – cel care se asigură că produsele Amazon și disponibilitatea lor sunt optimizate pentru clienți și, în același timp, sprijină partenerii de vânzări și echipele dedicate categoriilor de produse.

Biroul din Palas Campus Iași găzduiește echipele Compliance Ops, Retail Business Support, Creative Ops & Production, Imaging Support, Customer Behavior Analytics, Information Security & Privacy, Compliance Tech, AWS Global IT și Content Creation Tools.

Amazon și divizia AWS activează deja în biroul din București, care găzduiește echipele Engineering Center, Technology Development, Speech și Language Solutions for Alexa, precum și Alexa Product Testing. Aici echipele sunt responsabile cu dezvoltarea soluțiilor tehnologice și optimizarea operațiunilor Amazon.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe