Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

 • Sistemul de tichete casnice e funcțional
 • Legea agentului imobiliar
 • Modificări în grila de punctaj pentru Femeia Antreprenor 2024
 • Apeluri fără costuri suplimentare în UE
 • Noi norme pentru platforme precum Tazz sau Glovo
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

 

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar fi trebuit să se aplice deja de la 1 ianuarie 2024. Executivul susține că Parlamentul a inclus prevederi neclare și inaplicabile, care au fost corectate. Există o listă de 25 de activități casnice, listă din care este exclusă profesia de bonă, reglementată separat.

 • În lista de activități intră, printre altele, curățenia, întreținerea spațiilor verzi, spălarea rufelor și covoarelor, prepararea hranei, îngrijirea sau plimbarea animalelor, spălarea autovehiculelor, tăiatul lemnelor, culesul fructelor și legumelor.
 • Platforma electronică destinată prestatorilor, beneficiarilor și angajatorilor este funcțională și poate fi accesată pe tichete.anofm.ro;
 • Platforma cuprinde și un Marketplace cu cereri și oferte de servicii;
 • Tichetele vor putea fi achiziționate de angajatori și acordate angajaților propriii sub formă de primă sau bonus;
 • Tichetul de activități casnice, emis de ANOFM în format electronic sau pe hârtie, valorează 15 lei și poate fi achiziționat de la agențiile de ocupare a forței de muncă sau online. El poate fi preschimbat de prestatori în numerar, din valoarea acestuia reținându-se impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale.
 

5-4Cifre

291
de firme cu acționariat rusesc au fost înregistrate în România începând din februarie 2022, momentul în care Rusia a început invazia în Ucraina, potrivit datelor Termene.ro. 181 sunt încă active. În total, în Registrul Comerțului figurează 1.165 de firme cu acționariat rusesc, din care 1.031 sunt active.

 

48 de milioane de euro

este cifra de afaceri înregistrată anul trecut de lanțul de restaurante Spartan. Compania vizează locul doi în topul restaurantelor de tip fast-food de pe piața locală, poziție ocupată acum de KFC. În perioada următoare, Spartan se va extinde cu 50 de noi locații, pe lângă cele 75 existente.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

Înscrie-te până pe 1 mai la Conferința I LOVE FAILURE – Timișoara, de pe 29 mai 2024, introdu codul startai40 și beneficiezi de un preț special.

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România va fi pus în dezbatere după Paște, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Comisia Europeană a subliniat recent că, în România, modificarea salariului minim este decisă de Guvern pe baze discreționare, fără a utiliza o formulă clară.

Legea care va reglementa activitatea agenților imobiliari se află în Parlament și aduce schimbări importante într-un domeniu puțin reglementat. Dacă cele două propuneri legislative vor fi adoptate, agenții imobiliari vor fi obligați să urmeze cursuri de specializare, să plătească anual o asigurare de răspundere profesională și să figureze într-un Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), gestionat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Instituția va fi cea care va oferi autorizații de exercitare a profesiei, valabile timp de trei ani. Detalii, pe Termene.ro.

Tot ANCPI propune modificarea unor tarife pentru cărțile funciare și alte documente de cadastru. Proiectul de ordin poate fi consultat pe Termene.ro.

Parlamentul European a adoptat Directiva privind așa-numitul „drept la reparare”, care le dă consumatorilor dreptul de a le fi reparate produsele uzate, de la mașini de spălat la smartphone-uri, de către producători, la un preț rezonabil și într-un termen rezonabil după perioada de garanție legală. Noile norme clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor reparându-le.

 

8-1Fonduri & investiții

Ultima grilă de punctaj stabilită în cadrul programului de finanțare Femeia Antreprenor 2024, prin care se acordă granturi de până la 200.000 de lei, a eliminat criteriile care favorizau IMM-urile cu activitate în cadrul incubatoarelor de afaceri sau cu brevete de invenții ori mărci înregistrate, a declarat ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea. Totodată, antreprenoarele care obțin finanțare vor fi obligate să creeze cel puțin un loc de muncă, nu două, cum era prevăzut inițial.

 

ANPC a pierdut trei litigii pe fond cu băncile pe care le-a amendat pentru că ar fi prejudiciat clienții prin plata ratelor la credite în rate egale. Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească au obținut decizii favorabile după ce au contestat contravenția emisă de ANPC anul trecut. Autoritatea a amendat 19 bănci în 2023, cu argumentul că ar fi folosit practici comerciale incorecte sau înșelătoare acordând credite cu sistemul de amortizare a ratelor în anuități sau rate egale.

 

Mobile_movTech Box

Parlamentul European a votat eliminarea costurilor suplimentare pentru apelurile intra-UE și dezvoltarea noii generații de internet ultra-rapid, prin Actul privind infrastructura gigabit. Astfel, apelurile internaționale în interiorul UE vor avea același preț ca apelurile locale. Regulamentul cuprinde măsuri pentru acoperirea cu internet de mare viteză de cel puțin 1 GB/s a întreg teritoriului european, inclusiv a zonelor rurale.

 

Platformele digitale de livrări sau transport precum Glovo, Tazz, Uber sau Bolt vor trebui să respecte o serie de reguli în raporturile cu lucrătorii care muncesc prin intermediul acestora, în statele membre UE, inclusiv în România. Noile norme UE urmăresc să asigure faptul că lucrătorii au un statut profesional corect clasificat, că se iau măsuri împotriva activității independente false și că datele personale ale acestora sunt protejate.

 • Printre altele, se introduce prezumția unui raport de muncă, care este activată atunci când sunt prezente indicii legate de control și conducere asupra desfășurării muncii de către angajator;
 • Comisia Europeană a inițiat proiectul după ce a constatat că există peste 500 de platforme digitale de muncă active, iar sectorul are peste 28 de milioane de lucrători.
 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Se pare că AI poate edita acum genomul uman. Un startup inovator numit ProfluentBio a lansat primul astfel de editor de gene open-source, sub inițiativa OpenCRISPR, pentru a contribui la găsirea de tratamente noi împotriva unor boli.

👀 Locuințele mici pot fi transformate în spații confortabile, cu puțină creativitate. Canalul Never Too Small documentează poveștile celor care au reușit să-și transforme casele mici în „acasă” și vine cu idei ingenioase despre amenajările interioare.

 

🎧 Copiii nu sunt bine, spune autorul și profesorul de leadership etic Jonathan Haidt într-un podcast care pornește de la cea mai recentă carte a sa, „The Anxious Generation: How The Great Rewiring Of Childhood Is Causing An Epidemic Of Mental Illness”. E nevoie de o schimbare.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe