Mutarea săptămânii

Polițele City Insurance expiră în 90 de zile

Procedura de faliment a City Insurance a fost deschisă în instanță. Cei care mai au încă asigurări la City trebuie să-și facă alte polițe în lunile următoare, a anunțat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Polițele actuale încă valabile ale City Insurance vor înceta de drept în 90 de zile.

 

Casa de insolvenţă CITR, parte a Impetum Group SRL, a fost numită de către Tribunalul Bucureşti lichidator judiciar al City Insurance și urmează să fie confirmat la prima adunare generală a creditorilor. Potrivit datelor disponibile pe platforma Termene.ro, Impetum Group SRL a fost înființat în martie 2018 și a avut în 2020 un profit de peste 2 milioane de lei.

 

Cifrele săptămânii

43,63 milioane de euro va acorda Comisia Europeană companiei CFR Călători, sub forma unui ajutor de stat, pentru acoperirea pierderilor din pandemie. Această măsură va permite României să ofere compensații CFR Călători pentru pagubele suferită în perioada 1 aprilie – 31 august 2020, ce au venit ca o consecință directă a restricțiilor impuse. Acest ajutor va lua forma unei injecții de capital. (Sursa: Digi24.ro)

 

21,2% a fost creșterea în ceea ce privește numărul înmatriculărilor de camioane noi în UE în 2021. În România însă, înmatriculările noi la autocamioane au scăzut cu 20,1%, potrivit datelor INS. (Sursa: Trans.info)

 

3 metri ar putea avea benzile de circulație pe anumite porțiuni de drum din România considerate periculoase, în loc de 3,5 metri, cât e lățimea acestora în prezent. E o intenție a Ministerului Transporturilor ce vizează anumite trasee periculoase, pentru a crea o bandă suplimentară de mers. (Sursa: Spotmedia.ro)

 

250% este procentul cu care a crescut prețul asigurărilor auto obligatorii în ultimele luni, atrage atenția Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Organizația a anunțat că va lansa în câteva zile petiția online „Hoția RCA blochează România!” și invită toți șoferii și păgubiții nemultumiți de prețul RCA și de firmele de asigurări să o semneze, pentru a o transmite apoi Parlamentului României. COTAR plănuiește să organizeze și un protest în luna martie. (Sursa: Capital.ro)

 

Infrastructură

Buzău – Focșani: Întregul proiect se află în fază de licitație. Anunțul de participare la licitația pentru construcția ultimelor două tronsoane, cu o lungime însumată de 66,90 kilometri, ale Autostrăzii Buzău – Focșani a fost transmis spre SICAP, acesta urmând să fie vizibil în perioada imediat următoare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. (Sursa: Profit.ro)

 

DN6: Au început lucrările pentru construirea unei bretele noi la pasajul Bragadiru. Breteaua cu o singură bandă pe sens urmează să fluidizeze circulația pe un tronson extrem de aglomerat și să reducă riscurile de accidente la ieșirea din București spre Alexandria. Lucrările costă aproape 4 milioane de lei și ar trebui finalizate în aprox. 3 luni. (Sursa: Economedia.ro)

 

Sibiu-Pitești: Primul lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești și lotul 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești au „șanse maxime” de deschidere până la sfârșitul anului. În ceea ce privește Podul peste Dunăre de la Brăila și lotul 2 al Autostrăzii de Centură București Sud, deschiderea circulației depinde foarte mult de mobilizarea constructorilor, anunță Asociația Pro Infrastructură. (Sursa: Economedia.ro)

 

Brăila-Galați: Mobilizarea constructorilor dă speranțe că în 2023 vom circula pe cei 11 km ai drumului expres. Contractul cu UMB prevede o perioadă de proiectare de 10 luni, alte 24 de execuție și o garanție de 10 ani. Lucrările au început în iulie 2021, iar evoluția după primele luni este  foarte bună, după cum arată imaginile din dronă filmate recent. (Sursa: Trans.info)

 

Legislație

Două proiecte legislative puse în dezbatere la Senat propun anularea amenzilor date pentru necompletarea formularului PLF și restituirea banilor plătiți. Potrivit primei propuneri, cei care au plătit deja amenda pentru necompletarea formularului de intrare în țară, integral sau parțial, vor putea primi banii înapoi, în termen de 30 de zile, dacă formulează o cerere în acest sens. De asemenea, amenzile neplătite până acum vor putea fi anulate. Cea de-a doua propunere este similară, iar singura diferență constă în termenul de restituire a banilor, care va fi de 40 de zile de la data formulării unei cereri. (Sursa: Avocatnet.ro)

 

Comisia Europeană vrea să revizuiască Directiva aflată în vigoare cu privire la permisele auto, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră în statele membre și a facilita libertatea de mișcare. Cei direct interesați sunt invitați să-și expună punctele de vedere referitoare la viitoarele prevederi în cadrul unor workshop-uri. (Sursa: EC.Europa.eu)

 

Pachetul Mobilitate 1, ale cărui reguli au intrat în vigoare pe 2 februarie, ar putea falimenta mai mulți transportatori români care lucrează exclusiv pe transport comunitar, dar ar putea aduce și produse mai ieftine pentru români, explică reprezentații Euro Team Spedition. Articolul alăturat detaliază prevederile acestui pachet. (Sursa: Forbes.ro)

 

Rute europene

Prețul transportului de gaze naturale lichefiate din SUA spre Europa a scăzut pentru prima dată în istorie sub zero. E o inversare dramatică de situație, care scoate în evidență aglomerația de nave din Oceanul Atlantic care se ocupă de asta. (Sursa: Profit.ro)

 

CLdN Cargo deschide pe 14 februarie clienților de remorcă un serviciu feroviar suplimentar între Rotterdam și Montirone (nordul Italiei), cu plecări de trei ori pe săptămână. (Sursa: Railfreight.com

 

Tehnologie

Comisia Europeană vrea să investească 43 de miliarde de euro pentru a produce cipuri. Prin acest plan, autoritățile de la Bruxelles vor să contracareze criza de semiconductori și să consolideze poziția de lider tehnologic al Europei. (Sursa: Mediafax.ro)

 

Producătorul olandez DAF a intrat în ultima fază de dezvoltare a noii generații de camioane de distribuție XD, cu teste în mediu real alături de clienți de top. Anul trecut, noile modele lansate de companie (XF, XG și XG+), au avut comenzi de peste 20.000 de unități. (Sursa: Infotrucker.ro)

 

Dronele, tehnologia blockchain și aplicațiile de date sunt doar câteva dintre ajutoarele pe care industria porturilor le poate primi în viitorul apropiat, arată un studiu KPMG. În momentul de față, porturile din întreaga lume se confruntă cu probleme legate de trafic, presiuni cauzate de schimbările climatice și de pandemie. (Sursa: Consultancy.eu)

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe