• Deși nu au fost publicate condițiile de organizare a Start-Up Nation 2024, oficialii guvernamentali au anunțat deja primele recomandări care trebuie îndeplinite de solicitanții granturilor nerambursabile. Valoarea finanțările celei de a patra ediții a programului Star-Up Nation va ajunge la 400 de milioane de euro.

Noua ediție Start-Up Nation ar putea aduce o serie de noutăți în ceea ce privește condițiile de eligibilitate și de punctaj a solicitărilor.

Spre exemplu, reprezentanții Ministerului Economiei au anunțat că ediția din acest an se va axa și pe cursurile de pregătire antreprenorială care ar putea să devină condiție de eligibilitate și vor fi desfășurate ca modul în cadrul schemei.

Altă condiție anunțată de Ministerul Economiei:

  • Valoarea alocației financiare nerambursabile ar putea ajunge la 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă.

„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) pregătește, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), o nouă ediție a programului Start-Up Nation. Cea de-a IV-a ediție a proiectului de succes de susținere a antreprenorilor români presupune finanțări din fonduri externe nerambursabile în valoare de aproximativ 400 milioane de euro, prin Programul Educație și Ocupare 2021- 2027”, au anunțat reprezentanții ministerului printr-un comunicat de presă.

În prezent echipele tehnice MEAT – MIPE perfectează cadrul legal necesar lansării acestui program pentru stimularea antreprenoriatului românesc și crearea de noi locuri de muncă, cu accent pe educație și training.

Urmează consultarea publică

Programul se află încă în etapa de pregătire, iar orice informații oficiale despre punerea acestui proiect în consultare publică, adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi comunicate exclusiv de MEAT și vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.

La ultima ediție, cea din 2022, prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii au beneficiat de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile au primit finanțări în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:

  • Pentru aplicanții care și-au asumat crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
  • Pentru aplicanții care și-au asumat crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

Programul a fost derulat exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe