• Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului (ANPC) a emis un proiect de ordin prin care obligă firmele care modifică gramajul produselor preambalate, scăzând cantitatea pe unitate de produs,  să își anunțe clienții cu privire la aceste schimbări, prin semnalarea modificărilor la raft.

ANPC a denumit acest procedeu la care apelează comercianții „shrikflation”, sugerând că operatorii economici au recurs la scăderea cantității produselor pentru a crea falsa impresie că vând produse cu un preț mic, deși cantitatea mărfii a fost diminuată corespunzător.

Consumatorii trebuie informați cu privire la scăderea cantității vândute

În referatul atașat draftului emis de ANPC se menționează că ordinul vizează ”informarea consumatorilor la comercializarea produselor preambalate a căror cantitate a fost modificată și a rezultat o creștere a prețului pe unitatea de măsură.”

„Pentru aceste bunuri este necesară introducerea unei obligații specifice pentru operatorii economici care le comercializează de a informa consumatorii prin indicarea scăderii cantității vândute chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare”, mai scrie în referat.

Produsele vor fi semnalate la raft

Potrivit ordinului, firmele în cauză vor fi obligate să semnaleze la raft modificările privind cantitatea produsului, folosind sintagme specifice indicate de ANPC, după cum urmează:

„(1) Atunci când operatorul economic oferă spre vânzare un produs preambalat a cărui cantitate a fost modificată, acesta are obligația informării consumatorilor cu privire la faptul că produsul a fost modificat sub aspectul cantității chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare.

(2) Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă, lizibilă și cu aceeași dimensiune.

(3) Informarea se efectuează prin folosirea, de către operatorii economici a următoarelor sintagme: “pe durata întregii perioada de vânzare a produselor cu cantitate modificată” sau „vânzarea este valabilă în limita stocului disponibil”, conform plachetei prevăzute în anexa la prezentul ordin”.

Proiectul se află în dezbatere publică în perioada 15-25 mai.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe