• Subsidiara din România a Tesla nu intră în topul celor mai importanți zece comercianți de automobile sub 3,5 tone atunci când vine vorba de cifra de afaceri, asta deși și-a sporit veniturile de patru ori în al doilea an de la intrarea pe piața autohtonă.
  • Cu vânzări de puțin peste 1.000 de automobile pe an, compania a realizat o cifră de afaceri de aproape 53 de milioane de euro în 2022. Rezultă că fiecare automobil vândut în România aduce companiei venituri de 50.000 de euro din prețul de vânzare, service și încărcare.

Celebra de acum companie auto Tesla a intrat în România în anul 2021 prin societatea Tesla Motors România. Automobilele mărcii americane nu sunt comercializate prin intermediul dealerilor, ci doar prin subsidiara românească a producătorului de mașini electrice. Doar operațiunile de service sunt realizate prin intermediul Dab Auto.

Tesla Motors România Service are sediul în București și are ca principală activitate codul CAEN – Comerț cu autoturisme si autovehicule ușoare (sub 3,5 tone).

Acționariatul din România

Firma românească este deținută de grupul Tesla prin intermediul unui companii olandeze, Tesla International BV. Offshore-ul din Țările de Jos are integral acțiunile de la Tesla Motors România SRL.

SRL-ul are trei administratori: americanul David Jon Feinstein, elvețianul Zwahlen Simon și olandezul Stephan William Werkman.

Bilanțurile

În primul an de activitate, anul 2021, societatea a realizat o cifră de afaceri de 72 de milioane de lei și un profit de aproape 600.000 de lei cu 8 angajați.

În anul următor, în 2022, Tesla România a realizat o cifră de afaceri de aproape patru ori mai mare, ajungând la 266 de milioane de lei. A înregistrat și un profit de puțin peste 3 milioane de lei la un personal de 14 salariați, conform datelor raportate la Fisc.

Deși a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, Tesla România nu intra în topul primelor zece companii care comercializează automobile în România, clasament dominat de Renault și Dacia.

Conform raportului APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile), pe parcursul anului 2022 au fost înmatriculate în România 11.611 de autoturisme noi cu propulsii pur electrice. Dintre acestea 1.020 de mașini au fost ale mărcii Tesla.

Și mai bine în 2023, măcar la vânzări

Pentru anul 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală nu a publicat încă bilanțul Tesla Motors România SRL.

În 2023, în România au fost înmatriculate 16.852 de mașini electrice, în creștere cu 35% față de 2022, conform unei analize publicate recent de Lektri.co. Astfel, parcul de vehicule electrice înmatriculate în țara noastră a ajuns, în total, la 42.201 unități.

Tesla a vândut în România aproape 3.400 de automobile. Tesla Model Y a vândut 2.156 de unități, iar Tesla Model 3 a a vândut 1.149 unități. Cele două modele s-au clasat pe locul 2 și 3 al vânzărilor de automobile electrice în România. În 2023, Dacia Spring a fost cea mai bine vândută mașină electrică din România, cu 6.877 de unități înmatriculate (40,81% din totalul pieței EVs de anul trecut).

La începutul anului 2024 erau, pe șoselele din România circulă 5.769 automobile Tesla, conform datelor de la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări. Majoritatea sunt Tesla Model 3 (2.707 de unități) și Tesla Model Y (2629 de unități).

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe