• Analiză cu datele platformei Termene.ro. Terapia SA din Cluj-Napoca, producătorul a peste 100 de produse farmaceutice și medicamente, a avut în 2023 cel mai bun an financiar din istoria firmei.

Terapia SA din Cluj-Napoca a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de aproape 1,26 miliarde de lei, cu 20% mai mult decât anul precedent, 2022. Compania a înregistrat astfel un nou record în ceea ce privește cifra de afaceri anuală. În 2022, cifra de afaceri a fost de 1,044 miliarde de lei. Astfel, s-a înregistrat o creștere de aproape 180 de milioane de lei de la un an la altul, între 2022 și 2023.

Terapia SA din Cluj-Napoca este o companie parte din grupul indian Sun Pharma.

„Sun Pharmaceutical Industries Ltd. (Sun Pharma) este a patra cea mai mare companie farmaceutică generică de specialitate din lume, cu venituri globale de 5,4 miliarde USD. Susținuți de 43 de unități de producție, oferim medicamente de înaltă calitate, la prețuri accesibile, în care profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții au încredere, în peste 100 de țări de pe tot globul,” susțin reprezentanții companiei indiene.

Terapia SA din Cluj-Napoca este subsidiara Sun Pharma din România. Terapia este cea mai mare companie farmaceutică generică din România, cu mărci puternice și un istoric constant de creștere, precum Paduden, Paracetamol, FaringoSept, Hepiflor, Aspenter și Fortifikat.

Profitul a fost în scădere

Terapia SA din Cluj-Napoca a înregistrat în 2023 un profit de 299 de milioane de lei, cu 19% mai puțin față de anul precedent. În 2022, compania obținuse un profit de aproape 250 de milioane de lei.

Anul trecut, numărul mediu al angajaților a fost de 845, un număr cu 4% mai mare față de cel din 2022.

Domeniul de activitate al firmei este „fabricarea preparatelor farmaceutice”, cod CAEN 2120.

Acționarii societății sunt firmele: Sun Pharma (Netherlands) BV (96,81%) și o listă de persoane fizice și juridice (3,19%).

Despre Terapia SA din Cluj-Napoca

Este cea mai mare companie de medicamente generice și produse OTC din România și una dintre primele șase companii active pe piața farmaceutică locală.

Terapia a fost înființată în 1921. În luna martie 2015, denumirea comercială a companiei a devenit „Terapia – o companie Sun Pharma”, după ce grupul indian a încheiat cu succes achiziția Ranbaxy Laboratories Limited.

Reprezentanții companiei consideră în materialele de promovare că Terapia SA este „lider pe piața de medicamente generice din România”.

„Activitatea Departamentului de Farmacologie Clinică și Farmacocinetică este esențială. Importanța studiilor clinice, esențiale pentru demonstrarea eficacității și siguranței medicamentelor, este subliniată și de evoluția în timp a dezvoltării activităților și investițiilor derulate de companie în acest domeniu,” explică reprezentanții Terapia.

„Avem un portofoliu mare de produse și o rețea de distribuție robustă, inclusiv cea mai mare forță de vânzări generice din țară. În combinație cu capabilități excelente, inclusiv facilități interne de bioechivalență de clasă mondială și o unitate de producție certificată UE-GMP, ne-am poziționat ca un jucător important pe piețele UE și CSI. Avem o unitate de producție de ultimă generație în Cluj,” punctează reprezentanții societății din Cluj-Napoca.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe