• Analiză cu datele platformei Termene.ro. Producătorul polonez al băuturilor Tymbark și distribuitorul băuturilor Nestea a înregistrat în 2023 al doilea an în care a avut afaceri de peste un miliard de euro.

Cifra de afaceri pe care a raportat-o Maspex România SRL din Vălenii de Munte, județul Prahova, pentru anul 2023 a fost de 1,15 miliarde de lei. Este un record atunci când vine vorba afacerile derulate în România de Maspex.

Compania prahoveană are ca obiect de activitate „producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate”. Unele dintre produsele emblemă ale companiei sunt sucurile Tymbark, biscuiții Salatini, apa minerală Bucovina, dar și ceaiurile Nestea pentru care Maspex are drepturile exclusive să le vândă în România.

De fapt, doar în anul precedent, în 2022, firma a mai reușit să treacă de afaceri de peste un miliard de lei. În 2022, cifra de afaceri raportată de societate a fost de 1,025 de miliarde de lei. De la an la an creșterea a fost de 12% atunci când vine vorba de afacerile companiei din Vălenii de Munte.

Profitul Maspex în 2023 a fost de 153 de milioane de lei și a fost mai mare cu 34% față de profitul din anul precedent. În 2022, firma a înregistrat un profit de 115 milioane de lei.

Numărul de angajași ai societății a fost de 1.686. Maspex a făcut angajări în 2023 pentru că personalul a fost cu 17% mai mare decât în 2022.

Maspex, lider pe piața de sucuri și nectaruri

Acționariatul Maspex România SRL este format din companiile poloneze Maspex Holding SA (80,49%) și Grupa Maspex SP zoo (19,51%)

De fapt societatea autohtonă face parte din grupul polonez cu același nume.

Maspex este „cea mai mare companie privată din industria alimentară din Polonia și una dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, cu o istorie de peste 30 de ani pe piața de profil. Produsele grupului sunt distribuite în peste 60 de țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii”, susțin reprezentanții companiei.

Grupul este lider incontestabil pe piața de sucuri, nectaruri și băuturi răcoritoare în Polonia, Cehia, Slovacia, România și unul dintre principalii producători din Ungaria, Bulgaria, Lituania și Letonia.

Maspex mai produce paste, gemuri, sosuri, produse pe segmentul de produse „ready meal”, ketchup, conserve de legume, vodcă.

„Maspex Romania activează cu multă implicare și respect pentru consumatorii din țara noastră, încă din anul 1996. Compania s-a numit inițial La Festa Internațional, iar prima fabrică a companiei a funcționat la Popești Leordeni, lângă București”, susțin reprezentanții companiei.

Din octombrie 2001, compania a început un amplu proces de retehnologizare și de modernizare a vechii fabrici „Conserve SA”, localizată în Vălenii de Munte, județul Prahova.

În 2008, compania a finalizat la Vălenii de Munte, construcția unui nou centru de producție, a unor depozite și linii de producție ultramoderne.

Investițiile din România

Datele despre investițiile Maspex în țara noastră sunt preluate din prezentările făcute de reprezentanții companiei:

În luna decembrie 2007, producătorul de paste Arnos Oradea a fost preluat de către liderul pieței de paste făinoase din Polonia – Lubella S.A, firmă reprezentată pe piața din România de compania noastră, Maspex România. Din anul 2013, pastele Arnos se produc în fabrica de la Vălenii de Munte.

În februarie 2013, compania a semnat un contract pentru achiziționarea unei părți din activele firmei Pan Group (Craiova), achiziție ce a facilitat abordarea de către Maspex România a unor noi categorii de produse, cum ar fi: biscuiți sărați, covrigei, sticks-uri și rulade. Tranzacția aceasta a inclus brandul Salatini, precum și liniile de producție.

În luna martie 2016, s-au finalizat toate procedurile pentru preluarea companiei Rio Bucovina, unul dintre cei mai mari producători de apă minerală naturală din România. Prin această tranzacție, portofoliul Maspex s-a extins și a adăugat noi produse, intrând totodată într-un nou segment de piață: apă minerală naturală plată și apă minerală sub brandul Bucovina.

Din luna iunie 2019, în baza unui parteneriat încheiat cu Nestlé Waters, Maspex are drepturi exclusive pentru vânzarea produselor Nestea în România, Bulgaria și Ungaria. Portofoliul Maspex s-a extins cu o nouă categorie – ceai gata preparat.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe