Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Analiză cu datele platformei Termene.ro: Subsidiara Inditex a trecut în 2023 de pragul afacerilor anuale de peste jumătate de miliard de euro. În plus, profitul realizat a fost unul record.

Inditex România SRL din București a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de peste 2,55 miliarde de lei. Este cu 14% mai mare față de anul precedent. Asta după ce, în 2022, cifra de afaceri a fost de 2,22 miliarde de lei. S-a înregistrat astfel o creștere de aproape 330 de milioane de lei de la an la an, între 2023 și 2022. Cifra de afaceri din 2023 a fost totodată și cea mai mare din istoria companiei.

Inditex deține 156 de magazine în România, majoritatea amplasate în centre comerciale de tip mall, conform site-ului companiei.

Compania a intrat direct pe piața din România în 2007, după ce timp de patru ani a fost reprezentată de două unități, un magazin Zara și unul Pull and Bear, deschise în franciză în centrul comercial Plaza România din București.

Brandul Zara, cel mai important din portofoliul Inditex la nivel local, a adus companiei în 2008 venituri de 32,7 milioane de euro, cu doar cinci magazine, intrând astfel în topul celor mai mari cinci jucători din industrie, în condițiile în care cu un an în urmă nu a atins pragul de un milion de euro.

Cifra de afaceri a companiei a trecut pentru prima dată peste un miliard de lei în anul 2021. Asta și pentru că, în acel an, magazinele Massimo Dutti au fost integrate în Inditex România SRL, după ce până în acel moment erau administrate de o firmă separată.

Profit record

Inditex România SRL a înregistrat în 2023 un profit de 377,8 milioane de lei. A fost, de fapt, o creștere cu 26% a profitului față de anul precedent. În 2022, compania a raportat un profit de 299,7 milioane de lei. Astfel, câștigurile companiei au crescut cu 78,1 milioane de lei de la an la an.

Cu acest profit, Inditex se află în topul 50 al companiilor cu cele mai mari profituri în 2023.

Numărul mediu al angajaților societății a fost în 2023 de 1.911 persoane, cu 5% mai mult decât în 2022.

Obiectul principal de activitate al Inditex România SRL este „comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, cod CAEN 4771.

Acționarul unic al subsidiarei este Industria de Diseño Textil SA.

Despre Inditex

Profitul multinaționalei Inditex a ajuns la 5,4 miliarde de euro anul trecut, în creștere cu 30% față de 4,1 miliarde de euro în 2022, arată rapoartele Inditex.

Anul 2022 a reprezentat, de asemenea, un record pentru gigantul de modă ale cărui mărci includ lanțul mai tânăr Pull&Bear și marca de lux Massimo Dutti. Fondatorul Inditex, Amancio Ortega, deține un pachet de 59% din acțiuni, iar un pachet de 5% este deținut de fiica acestuia, Sandra Ortega. Împreună, acțiunile valorează aproximativ 69 de miliarde de dolari.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe