Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a lansat în consultare publică în data de 22 mai 2024 Ghidul Solicitantului pentru finanțarea proiectelor de Cercetare-Dezvoltare și Investiții în Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM-uri). Acest apel de proiecte face parte din cadrul Priorității 1 a programului Regio Nord-Est, având ca scop principal sporirea competitivității și inovației în regiune.

Bugetul total alocat acestui apel este de 78,5 milioane de euro, dintre care 66,725 milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 11,775 milioane de euro din Bugetul de Stat (BS).

Apelul de proiecte este structurat în două etape, fiecare cu activități specifice:

Activități și Investiții de Cercetare-Dezvoltare (CD):

  •  Activități de cercetare-dezvoltare (minimum TRL 4 – TRL 7) (obligatoriu) de tipul cercetare industrială, dezvoltare experimentală.
  •  Dotarea cu active corporale pentru activitatea de CD, de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Dotarea cu active necorporale pentru activitatea de CD: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Activități aferente CD contractuale, achiziției de servicii pentru obținerea cunoștințelor și brevetelor din surse externe, în condiții de concurență deplină, precum și serviciilor de consultanță

Investiții Productive:

  • Activități specifice realizării de investiții necesare dezvoltării și/sau diversificării capacitații de producție/prestări servicii de tipul:

a) Lucrări de construire/ modernizare (lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale)/ extindere a spațiilor de producție, pentru care este necesară autorizația de construire, inclusiv a utilităților generale aferente.

b) Lucrări de construire pentru care NU este necesară autorizația de construire (dacă este cazul).

  • Achiziții de active corporale de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, mobilier, aparatură birotică, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Achiziții de active necorporale: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Servicii de marketing și branding pentru noile produse/servicii.

Solicitanții eligibili sunt IMM-urile, care pot aplica în parteneriat cu organizații de cercetare și/sau întreprinderi mari. Este necesar un acord de parteneriat pentru colaborare efectivă în cadrul proiectului.

Perioada estimată de depunere a proiectelor este între august și noiembrie 2024.

Publicul este invitat să contribuie cu observații și propuneri pentru Ghidul Solicitantului. Acestea pot fi trimise prin intermediul interfeței online disponibile la https://adrnordest.ro/comentariiGhid/P1IMMInovative/Apel1/. Perioada de consultare publică este de 15 zile lucrătoare, până la data de 12 iunie 2024.

Descarcă Ghidul solicitantului

Sursa: Site-ul ADR Nord-Est

Pentru cei interesați de elaborare si depunere proiecte ne puteți contacta la:

📥 [email protected] /📞 0722 155 514

📥[email protected]/📞 0731 280 333

📥[email protected]/📞 0723 131 131

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe