Business News

A fost modificată schema de ajutor de minimis din Programul de Microindustrializare

31 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Prin Ordinul ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nr. 2.727 publicat în Monitorul Oficial Nr. 860 din 28 august 2024 au fost stabilite noile reguli de finanțare pentru Programului Național Multianual de Microindustrializare.

Ce s-a schimbat

Este vorba de ridicarea plafonului de minimis la 300.000 de euro pe o durată de trei ani pentru beneficiarii care primesc finanțări europene sau ajutoare de stat. Comisia Europeană a decis anul trecut să facă aceste modificări prin Regulamentul (UE) 2023/2831 privind ajutoarele de minimis.

„Nu au depășit plafonul de minimis de 300.000,00 euro pe durata ultimilor 3 ani pentru o întreprindere unică, așa cum este aceasta definită de Regulamentul (UE) 2023/2.831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Perioada de 3 ani care trebuie luată în considerare ar trebui evaluată în mod continuu. Pentru fiecare nou ajutor de minimis acordat trebuie luată în considerare valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în ultimii 3 ani”, se precizează în noul ordin.

Programul de Microindustrializare

Această schemă de sprijin financiar a fost aprobată inițial prin Ordinul ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nr. 598/2023.

Programul de Microindustrializare își propune să sprijine investițiile în sectoarele economice prioritare, precum și să faciliteze creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM-urilor. De asemenea, inițiativa mai are drept obiectiv susținerea producției interne și promovarea conceptului „Fabricat în România”.

În acest scop, antreprenorii vor putea contracta credite de investiții de la băncile partenere, în timp ce MEAT va acoperi până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, stabilite prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei. Precizăm, totodată, că valoarea minimă a creditului de investiții este de 250.000 lei.

Despre program

Schema de ajutor de minimis se va aplica pe întreg teritoriul României, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, conform noilor reguli europene, pentru a asigura o distribuție echitabilă și transparentă a fondurilor.

Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT) vor fi responsabile de administrarea schemei, înlocuind vechea structură ATIMMT, conform noii denumiri stabilite.

Întreprinderile care solicită ajutorul de minimis trebuie să nu fi depășit plafonul de 300.000 euro în ultimele trei exerciții financiare. De asemenea, s-a precizat că aceste ajutoare pot fi cumulate cu alte tipuri de ajutoare de minimis, conform normelor europene.

AIMMT va verifica respectarea condițiilor de eligibilitate și a regulilor de cumul prin declarații pe propria răspundere ale beneficiarilor, asigurând că suma totală a ajutoarelor primite nu depășește plafonul stabilit.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro