Cifrele săptămânii

4,2% este estimarea de creștere pentru economia României făcută de Comisia Europeană pentru acest an. Procentul a fost diminuat substanțial față de estimarea din toamna anului 2021, când se situa la 5,1%. (Sursa: Profit.ro

 

3,53% este nivelul atins de indicele ROBOR la 3 luni față de 3,29% până acum, după ce Banca Națională a României a majorat dobânda cheie de la 2 la 2,5%. Este cea mai mare valoare pe care ROBOR la trei luni o atinge din februarie 2014 şi până acum. (Sursa: Economica.net)  

 

17,9% este cota de piață la care au ajuns după prima lună a anului autoturismele electrice și hybrid în România. Este prima dată când vânzările acestor tipuri de vehicule le depășesc pe cele ale mașinilor pe motorină, ce au reprezentat în ianuarie doar 13,9% din total. (Sursa: Digi24.ro

 

2,63 milioane de euro este totalul amenzilor acordate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) furnizorilor de energie electrică și gaze, în urma unei noi serii de controale. (Sursa: Capital.ro)

 

Fundamentul zilei (via Răzvan Căzănescu)

 

Ai nevoie de haos

Toți trecem prin 4 stagii de fiecare dată când învățăm un lucru nou: 1. Nimic. 2. Ordine. 3. Haos 4. Ordine. Iar majoritatea oamenilor ori nu vor să renunțe la pasul 2 ori renunță odată ce au ajuns în stagiul 3. Adică se îneacă la mal.

 

Avem nevoie să stăm destul de mult timp în haos până când apare momentul sclipitor care creează ordine. Avem nevoie să continuăm să învățăm, deși cu fiecare carte citită adăugăm și mai multă mobilă și avem impresia că aducem și mai mult haos.

 

Drumul către luminiș este mereu printr-o pădure deasă și întunecată. Dacă ești în haos acum, doar adu-ți aminte că este doar o parte din drum, nu este destinația. Creierul nostru caută mereu ordinea.

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

 

Tech Box

 • Youtube și TikTok adună mai multe date personale ale utilizatorilor decât Facebook. Este una dintre concluziile unei analize publicate în această săptămână de către URL Genius, care atrage atenția asupra practicilor de colectare a datelor de către cele mai populare platforme de pe internet. (Sursa: Playtech.ro
 • Serviciile Facebook și Instagram riscă să fie închise în Europa, avertizează Meta, compania-mamă a celor două rețelele sociale. Totul se întâmplă din cauza regulamentelor europene referitoare la protecția datelor cu caracter personal. (Sursa: Digi24.ro)
 • Două consorţii formate, fiecare, dintr-o companie integratoare de soluţii robotice şi o fabrică românească au fost selectate pentru a primi o finanţare de aproape 500.000 de euro, oferită prin Transilvania Digital Innovation Hub. Sumele ar urma să fie folosite pentru a realiza un experiment de inovare în vederea automatizării producţiei, cu scopul de a vinde soluţiile dezvoltate şi altor entităţi din acelaşi domeniu. (Sursa: Economedia.ro)
 • Tesla amână începerea producției în Europa. Fabrica din Gruenheide, lângă Berlin, trece în prezent printr-un proces de aprobare temporară din partea autorităților germane. (Sursa: Playtech.ro

 

4 noi programe de finanțare pentru firme. Ce domenii sunt vizate și câți bani
sunt disponibili?

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul unei ordonanțe de urgență ce vizează sprijinirea companiilor românești din patru domenii: construcții, producție, inovare și agricultură. Acestea vor putea beneficia de granturi și credite cu garanții publice. 

 

 • IMM PROD – pentru industrializarea economiei: Prin acest program vor putea fi finanțate activități precum achiziția de echipamente și utilaje, demararea de activități noi de producție, construcția, achiziția, amenajarea de terenuri și hale destinate producției; achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor; finanțarea capitalului de lucru pentru stocuri de materii prime, materiale și mărfuri.
  Plafonul propus al garanţiilor este de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un număr de 2.550 de beneficiari.
 • RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural: Beneficiarii acestui program vor putea achiziționa terenuri agricole; vor putea cumpăra dotări sau tehnologii; se vor putea alinia la obiectivele de mediu.
  Bugetul programului este de 530.583.333 lei, iar numărul estimat al beneficiarilor este de peste 4.200. Pentru 2022, plafonul propus pentru garanţiile care pot fi acordate în cadrul programului va fi de 2,5 miliarde lei.
 • GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor: Vor putea fi acoperite, între altele, cumpărarea de echipamente și utilaje de construcții, logistică industrială; construcția, achiziția sau amenajarea de hale; achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a companiei; finanțarea capitalului de lucru pentru achiziția de materiale de construcții, combustibil, energie, salarii.
  Plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate este de 2,5 miliarde lei. Jumătate dintre acestea vizează susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții, iar jumătate — susținerea proiectelor de investiții de scară mică pentru UAT-uri, pentru finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor. Bugetul este de 495.572.822 lei, iar numărul estimat al beneficiarilor — de peste 4.100.
 • INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii: Vizează activități ce constau în: stimularea exporturilor; susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate; stimularea comerțului online și a digitalizării; retehnologizarea companiilor locale; obținerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare.
  Plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate în 2022 este de 1 miliard lei. Bugetul pentru un număr de 1.835 de beneficiari este de 214.550.000 lei.

 

Obiectivul programelor este „deblocarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurării continuităţii activităţii, în contextul pandemic actual”, a anunțat Ministerul Finanțelor.

 

Află mai multe detalii din comunicatul Ministerului Finanțelor

 

De văzut

Cum a ajuns Darwin la teoria evoluției? (BBC)

Acum 162 de ani, naturalistul britanic Charles Darwin publica „On the origin of species”, lucrarea care urma să schimbe felul în care oamenii își privesc istoria și înțeleg lumea animală. În doar 5 minute, acest clip explică drumul cercetătorului până la concluziile care au construit biologia modernă.

 

De citit

Tendințe startup-uri pentru 2022: Specialiștii se așteaptă ca piața să depășească valoarea investițiilor de 117 milioane euro de anul trecut (Economedia.ro)

Piața startup-urilor din România a prins contur în ultimii ani. În 2021 piața de investiții de capital de risc a fost, conform raportului How to Web, de circa 117 milioane euro. Cristina Dăianu, partener la Dentons, a declarat că se așteaptă ca piața să depășească suma anul acesta.

 

Arrivederci, Italia! (Scena9.ro)

Vreme de două decenii, milioane de români au venit în Italia în căutare de locuri de muncă, bani și un loc în care să-și crească copiii. Asta se schimbă acum.

 

Facultatea online: intră toată lumea, scapă cine nu mai poate (Pressone.ro)

Învățământul online a fost văzut, încă de la început, ca o măsură de mare nevoie, dar de scurtă durată. Ei bine, decizia nu a fost una care să țină puțin. Foarte mulți tineri sunt acum în anul doi de facultate fără să fi avut o zi de cursuri fizice.

 

De ce mințim? (Forbes.com)

Atât bărbații, cât și femeile mint în aproximativ 20% din schimburile sociale ce durează mai mult de 10 minute. Este una dintre concluziile Bellei dePaulo, psiholog la Universitatea din Virginia. Minciuna este pur și simplu parte din rutinele vieții, spune ea.

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe