Românii evită să petreacă Ziua Națională în Delta Dunării. Antreprenorii se plâng că: „o terasă din București aduce mai mulți bani decât un complex din Deltă”
În Articol
- Delta Dunării nu se află în planurile de vacanță ale românilor fie că vorbim de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, Crăciun sau Revelion. Stațiunile de la munte, în schimb, sunt la mare căutare.
De altfel, chiar dacă ar vrea să petreacă și câteva zile în zonă, turiștii au o mare problemă: cu greu pot să găsească o cazare, deoarece nu există hoteluri și nici pensiuni deschise în această perioadă, cu câteva excepții, desigur, din cauza costurilor ridicate.
Pentru mulți operatori din zonă, sezonul următor începe la 15 martie.
Ca de obicei, românii aleg să meargă la munte de Ziua Națională sau să vadă târgurile de Crăciun din țară și din străinătate.
Costuri mari
Numărul turiștilor care ajung în Delta Dunării este foarte mic, departe de potențialul zonei. Anual, dacă se înregistrează circa 300.000 de vizitatori, adică de vreo tei ori mai puțin decât în județul Alba, de exemplu, o destinație aleasă de mulți români în aceste zile, în contextul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Naționale.
Președintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, spune că din cauza costurilor ridicate, în principal cu asigurarea căldurii, operatorii din zonă țin închise hotelurile. Nici măcar pensiunile nu-și permit să primească turiști sau cei care o fac nu rămân cu mare lucru.
„Acum doi ani aș fi vrut să prelungesc sezonul, să prind Crăciunul și Revelionul și pe urmă să închid, dar mi-am dat seama că sunt niște costuri imense pe care nu mi le puteam permite, deoarece n-am avut rezultate economice în cursul anului care să facă posibil acest lucru”, a declarat pentru Termene.ro Daniel Ilușcă.
La fel este și în cazul pensiunilor, administrate în general de membrii unei familii, și care, acum, sunt închise aproape în totalitate în sezonul rece.
„Să încălzești o locație mică chiar și de 15 camere, cu 3 zile înainte și să-ți vină doi turiști…cât iei pe cazare și cât dai pe motorină… este total ineficient”, mărturisește Ilușcă.
Neimplicarea autorităților
Dacă în multe țări ale Europei, autoritățile locale se plâng că au prea mulți turiștii și au introdus restricții pentru vizitatori, în Deltă lipsa vizitatorilor în această perioadă, cel puțin, este mai mult decât evidentă. Cei care totuși ajung în zonă, acum, trebuie să se întoarcă seara la Tulcea pentru cazare, în lipsa altor variante.
Așa că nu mai miră pe nimeni de ce este atât de mic numărul turiștilor, comparativ cu ceea ce se întâmplă în alte zone ale țării. În Brașov, de exemplu, județ cu o suprafață mai mică raportat la Delta Dunării, au ajuns circa 1,5 milioane de turiști, în 2023, mai mult de vreo cinci ori decât în Deltă.
„Cred că este o problemă, este clar că avem o problemă cu cei care gestionează acest turism, de ce Delta n-ar beneficia și ea de statutul de stațiune?”, întreabă Daniel Ilușcă.
Dacă ar avea acest statut, atunci întreaga regiune ar avea acces la programe de finanțare și ar exista o serie de oportunități pentru revigorarea turismului, este convins Ilușcă. Mai trebuie însă, și ca autoritățile să fie interesate să facă acest lucru, iar Delta „să devină o prioritate” pentru ele.
Există și o veste bună: urmează să fie înființată a Agenție a Managementului, pe care operatorii din zonă o așteaptă cu interes de ceva vreme și în care își pun mari speranțe.
Cum petrec românii Ziua Națională
Dacă mulți români preferă să petreacă ziua de 1 Decembrie acasă, la parada națională, sunt destui și cei care aleg să se distreze în weekendul de Sfântul Andrei și Ziua Națională la munte, unde se pot bucura de petreceri românești cu mese îmbelșugate.
În acest an, vacanțele sunt mai scumpe, în medie, cu 15% față de anul trecut. Astfel, o noapte de cazare costă cu 7% mai mult față de aceeași perioadă a lui 2023, iar o masă la restaurant sau o ieșire la o cafenea presupune un cost mai mare cu 10%, comparativ cu 1 decembrie 2023.
La mare căutare sunt pachetele de trei nopți, iar prețurile variază de la 260 de lei/noapte pentru o persoană la un hotel de trei stele în Sinaia la 500 de lei/noapte la Poiana Brașov.
În topul stațiunilor se află Valea Prahovei – Sinaia, Predeal, Brașov, Poiana Brașov. Multă lume alege, însă, și zonele cu băi termale, iar Băile Felix sau Olănești constituie o atracție importantă.
Nu în ultimul rând, numeroși români aleg să meargă la târgurile de Crăciun din Sibiu, Brașov, Craiova și București, dar și la cele din Europa – Praga, Viena, Budapesta sau Paris.