Loading the Amira Audio Citește articolul...

Curtea de Apel București judecă din luna decembrie o nouă solicitare a Sea Bet Limited, firmă înregistrată în Malta, de a impune o amendă Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), dar și președintelui instituției, Mihai Silviu Pocora. La termenul de luni, 13 februarie, instanța a rămas să analizeze solicitările celor două părți privind stabilirea amenzilor, după ce la termenul din ianuarie a fost introdus ca parte în proces și actualul șef al OJNC, Mihai Silviu Pocora.

 

 

Disputa juridică dintre OJNC și Sea Bet Limited a început în 2018, când compania din Malta a contestat amenda primită de casa de pariuri pe care o deține – Public Win. ONJC a amendat Sea Bet Limited pentru faptul că a organizat un joc de tip loterie, în condițiile în care nu avea dreptul să desfășoare un astfel de joc de noroc. În România, doar compania publică Loteria Română are autorizație pentru a organiza jocuri de noroc de tip loterie.

 

Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc este instituția de control și autorizare abilitată de statul român să reglementeze activitatea caselor de pariuri.

 

Sancțiunea aplicată de ONJN, constând în suspendarea întregii activități, atât pe platforma publicwin.ro, cât și în agențiile Public Win, pentru o perioadă de 30 de zile. Sancțiunea a intrat în vigoare la data de 26 Septembrie 2018. Decizia Oficiului  a fost motivată ca având legătura cu pariul în cotă fixă de tip Magic Win, unul dintre  jocurile incluse în oferta acestei societăți. Pe scurt, Magic Win era un joc în care se primeau pariuri pentru o loterie transmisă live, loterie care era organizată în Bosnia Herțegovina.

 

Această dispută s-a mutat și în instanțe, între firma din Malta și ONJN au avut loc două procese care au vizat amenda din 2018.

 

Primul proces

 

Sea Bet Limited a atacat decizia de suspendare în instanță. A primit o decizie definitivă favorabilă din partea instanțelor doar după patru ani.

 

Primul termen, al procesul de la fond, a avut loc în februarie 2019 la Curtea de Apel din București. În septembrie 2019, instanța anula decizia OJNC și impunea Oficiului să achite despăgubiri de aproape 100.000 de lei către Sea Bet Limited pentru faptul că ar fi suspendat activitatea casei de pariuri Public Win.

 

În data de 2 martie 2021, prin Hotărârea nr. 1255/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, judecătorii Curții Supreme mențineau decizia instanței de fond și au respins recursul înaintat de ONJN.

 

Al doilea proces

 

Cum ONJC nu a dorit din martie 2021 și până la sfârșitul anului trecut să achite despăgubirile stabilite de judecători, Sea Bet Limited a mai deschis o un proces la Curtea de Apel. În noua cauză, firma cere amendarea administrativă a instituției și a directorului instituției. Primul termen al acestei noi dispute a avut loc în decembrie.

 

Ce au susținut părțile

 

Termene.ro a consultat hotărârea instanței de la primul proces, când judecătorii au anulat decizia ONJN din 2018 de suspendare a activității Public Win, dar și amenzile de peste 60.000 de le.

 

„Regulamentul de desfășurare a pariului în cotă fixă de tip Magic Win a fost în prealabil și în rânduri repetate aprobat de ONJN atât pentru activitatea online, cât și pentru activitatea desfășurată în agenții”, au susținut avocații Sea Bet Limited.

 

„Publicwin a fost sancționat pentru nerespectarea Regulamentului de joc prin aplicarea de amenzi contravenționale la data de 10 august 2018, data la care pariul Magic Win nu mai era disponibil pe platforma publicwin.ro, fiind eliminat la data de 1 August 2018, iar jocul a fost eliminat în mod voluntar si din oferta disponibilă în agenții la data de 10 august 2018”, au mai adăugat reprezentanții companiei de pariuri.

 

De partea cealaltă, reprezentanții ONJN au declarat în fața judecătorilor că „organul de control a apreciat cum că, omisiunea de a se preciza in mod explicit în Regulamentul de joc al petentei, faptul ca numerele extrase la loterii internaționale se realizează prin operatori ce nu dețin licența proprie de organizator de jocuri de noroc”.

 

Alte informații

 

Casele de pariuri Public Win sunt deținute de Sea Bet Limited, sociatete din Malta, nr. înregistrare: C77873, cod de identificare fiscală pe teritoriul României: 36840858. Sediul social al companiei malteze este la adresa: 215/1, Old Bakery Street, Valletta, VLT 1451

 

Marca Public in este prezentă în Romania din 2017, fiind utilizată de Sea Bet Limited, societate deținătoare a licenței de organizare și a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc online (pariuri în cotă fixă și cazinou online) din data de 1 August 2017 si de Bet Club Sistem S.R.L., deținătoare a licenței de organizare și a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc (pariuri în cotă fixă) din data de 1 Februarie 2017.

 

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe