Business News

Esența zilei, 21 mai. România rămâne pe podiumul Europei la pesta porcină. Economia văzută cu ochii lui Mugur Isărescu

21 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Azi e miercuri, 21 mai, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.

România rămâne pe podiumul Europei la pesta porcină

România a notificat anul trecut 66% din cele 333 de focare de pesta porcină africană din UE, potrivit unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară ( EFSA). Virusul mai afectează acum 13 state membre în condițiile în care Suedia a redevenit liberă de virus. În plus, România este a doua cea mai afectată țară din UE, după Italia, din punct de vedere al animalelor ucise din cauza virusului.

Focarele de PPA la porcii domestici din UE au scăzut anul trecut cu 83% față de 2023, de la 1.929 la 333, în principal datorită reducerii numărului în Croația și România unde scăderea a fost de 70%. Țara noastră a rămas însă statul cu cele mai multe focare notificate în 2024, potrivit unui raport EFSA. în plus, suntem a doua cea mai afectată țară din UE. Din cauza pestei porcine, în 2024, România a pierdut 3,8% din efectivele din regiunile NUTS 3 afectate (județe), respectiv 77.062 de animale, în timp ce, per total, de la apariția virusului în România, în 2017, numărul de porci afectați a fost de 1,7 milioane, anunță Economica.net.

Economia României văzută cu ochii lui Mugur Isărescu

Rata anuală a inflației ar urma să coboare la final de an la 4,6%, de la 4,86% în luna aprilie, conform prognozelor actualizate ale Băncii Naționale a României (BNR), prezentate marți. În februarie, BNR prognoza o rată anuală a inflației de 3,8% la final de 2025.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a prezentat noul Raport asupra inflației și a făcut o serie de comentarii cu privire situația economică și politică actuală a României, caracterizată de o nevoie relativ urgentă de reducere a deficitului bugetar pentru recâștigarea încrederii piețelor și o altă nevoie urgentă, de repunere pe picioare a fondurilor europene, care stimulează creșterea economică fără efecte inflaționiste, anunță Curs de Guvernare.

Despre riscul de recesiune, Isărescu a afirmat că aceasta „se poate evita, dar mai greu”: „Vom conlucra cu noul guvern și vom găsi soluțiile optime, să ducem treptat inflația în jos, bazată pe o reducere sustenabilă, treptată, a deficitului public, fără să avem recesiune economică”. Totodată, acesta a punctat că prognoza actuală nu include efectul deprecierii cursului, care ar urma să aibă un impact de aproximativ 0,3 puncte procentuale în rata anuală, conform estimărilor BNR.

Sinteza Oradea renunță la ridicarea unei noi fabrici cu bani din PNRR

Sinteza Oradea, companie cu capital românesc care activează în industria chimică, a decis să renunțe la ridicarea unei noi fabrici, cu bani din PNRR. În pararel, ca efect al deciziei, Remus Cotuț și-a înaintat demisia din funcția de Director General. Funcția va fi preluată de Radu Pascu, cu un mandat pentru o perioadă de 3 ani.

Mandatul lui Cotuț a fost strâns legat de execuția acestui proiect strategic, iar încetarea acestuia marchează și finalul colaborării manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcției, anunță Profit.ro.

Agențiile de rating așteaptă un „pachet fiscal credibil” pentru România

Victoria candidatului independent Nicușor Dan și alegerea sa ca președinte al României va deschide probabil calea unui nou guvern care să abordeze riscurile fiscale, cu toate că provocarea rămâne „substanțială”, a transmis agenția de rating S&P Global la o solicitare a agenției Bloomberg.

Avertismentul vine în situația în care România va trebui să depună pe 4 iunie, la Bruxelles, un plan de măsuri concrete prin care să reducă deficitul bugetar la 7%, de la cea mai mare și mai dezechilibrantă valoare pe care o are acum între statele UE.

S&P menționează și posibilitatea reducerii ratingului suveran al României, în cazul în care deficitele bugetare cresc mai mult decât se anticipează „pe termen mediu”, din cauza tensiunilor politice și a unei creșteri economice mai lente.

„În opinia noastră, acest lucru ar duce la o creștere mai accentuată a datoriei publice și a poverii dobânzilor și ar cântări și asupra deficitelor substanțiale de cont curent ale României”, a transmis agenția de rating, conform Curs de Guvernare.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro