Esența zilei, 11 iunie. Sameday a cumpărat Cargus. Grupul spaniol Hercesa vrea să dezvolte case lângă București
În Articol
- Azi e miercuri, 11 iunie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.
Sameday, companie controlată de grupul eMAG, a cumpărat Cargus
Compania de curierat Sameday, parte a grupului eMAG, cel mai mare actor din comerţul online românesc, a cumpărat firma concurentă Cargus de la fondul de investiţii MidEuropa Partners. Echipa a fost informată de această achiziţie care marchează exit-ul fondului MidEuropa din ultima companie pe care o mai avea în România, informează Ziarul Financiar.
Recent, în urmă cu doar câteva luni, fondul a vândut şi regina Maria. Cargus e unul dintre cei mai mari actori de pe piaţa locală de curierat, cu afaceri de 567,6 milioane de lei în 2024, plus 11%. Totuşi, businessul a crescut mai lent decât al altor actori domeniu, iar asta în ultimii ani când piaţa de curierat a explodat. Spre exemplu, între 2019 şi 2024, avansul e de 25%. La Sameday e de 620%.
Grupul spaniol Hercesa vrea să dezvolte case lângă București
Grupul spaniol Hercesa caută soluții pentru extinderea portofoliului său imobiliar pe sectoarele industrial și cel al caselor individuale în localități din jurul Bucureștiului, după 20 de ani în care s-a concentrat doar pe dezvoltarea de apartamente în Capitală. „Căutăm activ să extindem portofoliul, atât în partea de locuințe colective, cât și în cea de locuințe individuale, în zona limitrofă a Bucureștiului, care a reprezentat un refugiu pentru clienți, în pandemie, și pentru dezvoltatori, în perioadele de autorizare puțin mai problematice, și unde există, în continuare, foarte mult potențial și chiar și în sectorul industrial. Vrem să replicăm în România toate atributele business-ului nostru din Spania. Pentru viitorul imediat ne vom limita la București și împrejurimi, dar nu excludem, ca planificare pe termen mediu sau lung, să ieșim și în alte orașe. Sunt multe orașe cu potențial, precum Iași, Brașov, Timișoara și Cluj“, a declarat pentru Profit.ro Romeo Ghica, Manager Operațiuni Hercesa România.
Francezii de la ENGIE au ajuns la aproape 250 MW în regenerabil
ENGIE Romania, mai cunoscută la noi pentru activitatea din sectorul gazelor naturale, a ajuns la un portofoliu de aproape 250 MW în proiecte regenerabile, potrivit unui comunicat al companiei care celebrează prezența a 20 de ani pe piața locală.
“Din 2011, compania este prezentă și pe piața de producție de energie regenerabilă, investind până în prezent peste 320 milioane de euro în dezvoltarea unui portofoliu de capacități de energie regenerabilă ce totalizează 248 MW”, arată ENGIE, conform Economica.net.
Compania are acum trei parcuri eoliene însumând o capacitate de 178 MW și șase parcuri fotovoltaice ce totalizează o capacitate de 70 MW și vizează atingerea unei capacitați instalate de 1 GW până în 2030.
Ultima mișcare a celor de la ENGIE în segmentul de regenerabile a fost finalizarea achiziției unui proiect eolian cu o capacitate instalată de 54 MW, amplasat în comuna Mereni, județul Constanța, o zonă cu potențial eolian ridicat, anunț făcut de companie la finalul lui aprilie.
Proiectul eolian a fost achiziționat în stadiul „ready to build” (gata de construit), având toate autorizațiile de construire necesare pentru demararea lucrărilor. Construcția este programată să înceapă la sfârșitul acestui an, punerea în funcțiune fiind prevăzută pentru anul 2027.