• Chimcomplex SA Borzeşti, cu sediul în Oneşti, jud. Bacău, a încheiat în data de 30 aprilie 2024 proiectul „Investing in innovative green technology to produce new environmentally friendly polyols at Chimcomplex” implementat pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, conform unui comunicat al companiei.

Proiectul a fost co-finanțat prin programul „Dezvoltarea Afacerilor, Inovare și IMM-uri”, conform contractului nr. 2021/331014 încheiat cu Innovation Norway în calitate de operator de program.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.431.000 Euro, din care asistența financiară nerambursabilă este de 1.215.000 Euro.

Obiectivul general al proiectului este ecologizarea procesele de producție Chimcomplex şi transformarea activității în conformitate cu principiile economiei circulare, se menționează în comunicat.

Investiția într-o tehnologie inovatoare pentru producția de polioli prietenoși cu mediul înconjurător era următoarea etapă necesară după inaugurarea din 2022 a uneia dintre cele mai moderne fabrici de polioli din Europa, după o investiţie de 40 milioane de euro, care a mărit capacitatea de producţie a companiei la peste 187.000 de tone pe an.

Acești „polioli verzi” inovatori, care se vor produce cu noua tehnologie, înlocuiesc componentele petrochimice ale poliolilor, cu componente mai puțin poluante sau cu uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de ricin, de soia şi de palmier. Mai departe pe lanțul de producție poliolii verzi devin spume moi pentru perne și saltele sau alte componente pentru automobile, se precizează în comunicat.

Noua linie de producție va permite Chimcomplex să crească capacitatea existentă cu încă 17.000 tone de polioli speciali anual. După testare la client, noii polioli intră în producția de serie şi vor reduce semnificativ impactul asupra mediului înconjurător prin natura tehnologiilor şi a materiilor prime utilizate în fabricație.

Înlocuirea poliolilor convenționali cu noile tipuri speciale va reduce emisiile de CO2 cu până la 3.400 tone anual.

Competitivitatea companiei va crește prin extinderea portofoliului de produse.

Instalația noua crește adaptabilitatea companiei la nevoile de produse customizate pentru fiecare client în parte. Proiectarea produselor se va face împreună cu clienții, adaptând formula în funcție de nevoie acestora.

Clienţii actuali și viitori vor putea achiziționa noii polioli „Made in Râmnicu Vâlcea” reducând amprenta de carbon a produselor lor finale și etichetându-le ca fiind prietenoase cu mediul.

„Această nouă investiţie finalizată pe platforma de la Râmnicu Vâlcea face parte din angajamentul companiei faţă de sustenabilitate, inovație și dezvoltare. Mulţumim Innovation Norway pentru susținerea proiectului. În ultimii 5 ani specialiștii Chimcomplex din Centrul de Cercetare și Dezvoltare Avansată a Poliolilor au creat tipuri noi de polioli experimentali, care acum vor putea să ajungă să fie testați rapid și utilizați la scară largă de către clienţii noştri. Fine chemicales aduc valoare adăugată României la nivel general dar şi consumatorilor la nivel particular, toți ne dorim produse mai sigure și sănătoase pentru utilizare în viața de zi cu zi. Vă puteți bizui pe iscusința chimiștilor de a găsi soluții pentru problemele de mediu și în dezvoltarea tehnologiilor care să reducă impactul negativ asupra planetei noastre” a declarat Amalia Ionescu, manager de proiect.

Proiectul a fost derulat în parteneriat cu International Development Norway – o organizaţie norvegiană cu peste 20 ani de experiență în proiecte internaționale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco‐business, se arată în comunicat.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe