Jumătate dintre români afirmă că trăiesc mai rău decât anul trecut, iar principala grijă a populației o reprezintă scumpirea energiei, această temere fiind de trei ori mai acută decât perspectiva pierderii jobului.

 

49,4% dintre români consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

 

La întrebarea cum apreciază situația proprie financiară în 2022 față de anul trecut, 49,4% dintre respondenți afirmă că aceasta s-a înrăutățit, 41,5% apreciază că situația lor financiară a rămas la fel și doar 9,1% consideră că s-a îmbunătățit.

 

Pesimism în privința situației financiare

În ceea ce privește perioada următoare, 42,3% dintre cei care au participat la sondaj cred că o vor duce mai rău în viitor și doar 28,3% se așteaptă ca situația lor financiară să se îmbunătățească, în timp ce 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.

 

Întrebați dacă au schimbat bani la începutul lunii martie, pentru a avea valută în numerar în casă, 20% dintre respondenți spun că au făcut asta, în contextul în care piața din România s-a confruntat cu o creștere a cererii de numerar de valută în primele zile de după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

 

Creșterea prețurilor la energie este principalul motiv de îngrijorare în perioada următoare pentru 24,7% dintre respondenți, de trei ori mai mulți decât cei care sunt preocupați că și-ar putea pierde locul de muncă.

 

Locuința „înghite” mulți bani

Această îngrijorare este fundamentată în contextul în care cheltuielile cu locuința și utilitățile au o pondere însemnată în bugetul românilor: 45,9% dintre respondenți spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, în timp ce doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puțin de 20% din venituri cheltuielilor locative.

 

35,6% dintre respondenți spun că nu reușesc în fiecare lună să-și plătească facturile, iar dintre aceștia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună.

 

Motive de îngrijorare în perioada următoare

În topul motivelor de îngrijorare, pe lângă prețurile la energie (24,7%) se află riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%) și riscuri la adresa sănătății în contextul pandemiei COVID-19 (16,3%).

 

Creșterea inflației și impactul asupra veniturilor și economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenți, iar o potențială penurie de alimente, pe 12,5% dintre ei.

 

Sondajul privind situația financiară a românilor a fost realizat în luna martie, pe un eșantion de aproape 1.400 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 60,3% dintre respondenți sunt salariați, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% – sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionați au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 36% au studii superioare și puțin peste 13% studii postuniversitare.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe