• Guvernul României a pus în aplicare o directivă europeană care stabilește că restaurantele, cantinele și chiar serviciile de catering trebuie să ofere apă de la robinet gratuit consumatorilor care le cer acest lucru.

Luni, 15 aprilie, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență adoptată de guvern la începutul lunii ianuarie care prevede furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Pentru că nu era precizat nici un termen ulterior fix legat de data când va intra în vigoare, se aplică termenul automat de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Altfel spus, de joi, 18 aprilie, restaurantele trebuie să ofere gratuit apă potabilă consumatorilor care le cer acest lucru.

Înainte să fie publicată în Monitorul Oficial, Președintele României Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 12 aprilie, Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman.

Legea transpune Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020, fiind abrogată Legea nr. 458/2002.

Ce prevede noua legislație

„Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 7 din 18 ianuarie 2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, adoptată în temeiul art. 1 pct. V.4 din Legea nr. 365/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 63 din 25 ianuarie 2023, cu următoarea modificare:
— La articolul 16 alineatul (4), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
„d) furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată”.

Publicarea în Monitorul Oficial poate fi consultată aici.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe