Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • În primele 4 luni ale anului, numărul firmelor dizolvate a depășit 16.000, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului. Cifra este un record al ultimilor 12 ani. Analiștii fiscali consideră că evoluția din primele 4 luni este rezultatul noilor condiții fiscale impuse microîntreprinderilor, dar și un efect al contextului economic nefast.

„Schimbarea regimului de impozitare microîntreprinderilor care practic a condus la dispariția acestei forme de organizare a determinat multe firme mici să închidă activitatea. Să nu uităm că era vorba de firme care aveau cel puțin un angajat”, a declarat pentru termene.ro consultantul fiscal Adrian Bența.

Una dintre prevederile care au condus la limitarea numărului de microîntreprinderi a fost introducerea condiției ca persoanele care dețin peste 25% din titlurile de participare la mai multe firme să poată opta pentru regimul de microîntreprindere doar pentru una din aceste firme, pentru celelalte achitând impozit pe profit.

În plus, prin Legea 296/2023 a fost stabilit un impozit pe cifra de afaceri 3% în loc de 1%  pentru firmele care realizează cifre de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro. În prezent, 1% pe cifra de afaceri mai achită doar firmele cu venituri anuale sub 60.000 de euro.

Totodată, autoritățile au abrogat prevederile conform cărora firmele care prestau servicii turistice corespunzătoare codurilor CAEN 5510, 5530, 5590, 5610, 5629 și 5630 puteau opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, fără să aplice prevederile art. 52, privind regulile de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului. La acestea s-au adăaugat restricții privind regimul de deduceri precum și alte condiții ce limitau beneficiile acordate microîntreprinderilor.

Unde au „lovit” modificările fiscale?

Ministerul Finanțelor estima că măsurile introduse la finalul anului trecut pentru restricționarea regimului microîntreprinderilor ar putea genera în 2024 o scădere de circa 33% a numărului de firme care aplică acest regim de impozitare, urmând să se ajungă astfel la aproximativ 300.000 de microîntreprinderi funcționale.

În primele patru luni din anul 2024, numărul de soecietăți comerciale dizolvate a fost de în creștere cu circa 25% față de anul anterior cele mai multe dintre acestea activând în comerț și servicii (4389), pe locul doi situându-se cele din sectorul construcțiilor (1662), activități profesionale, științifice și tehnice (1572) și industria prelucrătoare (1403). Datele reies din raportările periodice ale Oficiului Național pentru Registrul Comerțului.

Adrian Bența consideră că „nu doar modificările fiscale, ci și condițiile economice au creat probleme pentru micile întreprinderi. Inflația ridicată a crescut costurile cu input-urile și, totodată, a condus la reducerea recerii”.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe