• Azi e luni, 10 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Vânzările globale ale Dacia cresc.

Datele privind volumul de autovehicule vândute de marca Dacia la nivel global (Europa plus țările EuroMed) au crescut în luna aprilie cu un procent mult mai mare decât în celelalte luni din acest an, ceea ce ar putea însemna că perioada mai puțin fastă de la început de an a fost depășită. Dacia a vândut în primele patru luni din acest an 235.363 automobile pe toate piețele globale pe care este prezentă, volumul fiind mai mare cu aproape 5 procente față de perioada similară din 2023, anunță Profit.ro.

  • Tot mai puține firme și PFA-uri noi.

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice (PFA) și juridice a scăzut în primele patru luni din 2024 cu aproape 5%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, totalizând 49.210 unități, din care 73,5%, respectiv 36.172, sunt societăți cu răspundere limitată (SRL), iar 11.042 (22,4%) sunt persoane fizice autorizate (PFA), conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), anunță Profit.ro care citează Agerpres.

  • Databricks, companiei cu fondatori români evaluată la 43 de miliarde de dolari, face o achiziție care poate ajunge la 2 miliarde de dolari.
Databricks, un startup de AI și data analytics ce are în echipa de fondatori doi români, achiziționează Tabular, un startup de gestionare a datelor care ajută companiile să optimizeze datele stocate în cloud. Databricks a refuzat să precizeze cât a plătit pentru Tabular, dar a spus că prețul a fost între 1 și 2 miliarde de dolari, potrivit  Wall Street Journal, citat de Economica.net. Se așteaptă ca vânzarea să se încheie înainte de 31 iulie, iar majoritatea echipei Tabular, de aproximativ 40 de persoane, se va alătura companiei Databricks.
  • Consumul gospodăriilor a ajuns să influențeze major economia autohtonă.

Datele provizorii pentru creșterea PIB-ului în T1/2024 publicate vineri de INS arată că avansul PIB a fost de 0,4%, comparativ cu trimestrul anterior (revizuit ușor în jos față de datele semnal anterioare, de 0,5%), anunță Curs de Guvernare. În termeni anuali creșterea economiei în T1/2024 a fost de 0,1%, la fel ca în primul comunicat al INS. Principalul motor al avansului PIB în primul trimestru al anului, a fost pe partea cererii, consumul final al gospodăriilor, care a contribuit cu 2,6 puncte procentuale la creșterea PIB cu 0,1% față de același trimestru din 2023, urmat de investiții (formarea brută de capital fix) cu o contribuție de +1,3 puncte procentuale.

  • Alegeri europarlamentare: Care este componența noului Parlament European.

Popularii, social-democrații și proiectul Renew au continuat să obțină cele mai multe locuri în Parlamentul European, arată rezultatele provizorii oficiale anunțate luni noapte de către instituție, anunță Economedia.ro.

Sursa: Parlamentul European

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe