• Azi e luni, 13 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • BNR: Evoluția inflației este sub așteptări

La sfârșitul anului, rata anuală a inflaţiei este de aşteptat să se situeze peste valoarea previzionată anterior de Banca Națională a României, scrie Agerpres citând raportul BNR privind țintirea inflației. Potrivit aceluiași document, inflația ar urma să se înscrie în intervalul țintit de BNR de abia peste 2 ani, în martie 2026.

  • Pensiile private obligatorii – randament de 7,8% pe an

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în ultimii 16 ani, de la lansarea lor în 2008, un randament mediu de 7,8% pe an. Cele 7 fonduri de Pilon II administrează în prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro). Valoarea contului mediu la nivelul întregului sistem este de cca. 17.000 lei, însă valoarea contului pentru participanţii care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 euro de participant, scrie Ziarul Financiar.

  • BNR a menținut dobânda cheie la 7% pe an. Piața se aștepta la o scădere cu 0,25 puncte. 

Consiliul de administraţie al BNR a decis astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an. De asemenea, Banca Natională a păstrat neschimbată şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Este a treia şedintă de politică monetară din acest an în care BNR menţine dobânda la 7%, nivel la care a ajuns pe 11 ianuarie 2023, scrie Ziarul Financiar.
Scenariul de bază al economiștilor bancari prevedea o scădere de 25 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară a BNR din 13 mai 2024, anunță Economica.net. Aceiași economiști erau de părere însă că scenariul alternativ și prudența dictată de nivelul riscurilor privind inflația care nu dă semne de scădere durabilă s-ar putea să determine banca centrală să lase dobânda cheie neschimbată, la nivelul de 7%.

  • Scădere a înmatriculărilor de mașini full-electrice și în aprilie

Aprilie a fost încă o lună de scădere pentru mașinile full-electrice în România, față de anul 2023, în timp ce înmatriculările totale de autoturisme noi au fost în creștere cu 33% față de luna a patra din 2023, arată datele APIA, citate de Hotnews.ro.

  • Producătorii de vehicule de mare tonaj, obligați să reducă emisiile poluante cu 90%

Producătorii de camioane și autobuze vor fi obligați să reducă dramatic (cu 90%) emisiile de carbon ale autovehiculelor, măsură trebuind să fie implementată până în 2040, au decis, luni, țările membre UE, relatează Reuters. Pentru a atinge acest target, producătorii vor fi nevoiți să vândă pe piața UE în special  camioane electrice și modele cu motoare pe bază de hidrogen.

  • Importurile de alimente și-au reluat creșterea până la jumătate din consumul intern, exporturile au scăzut. 

În primele trei luni ale anului, exporturile României s-au cifrat la 23 miliarde de euro, în scădere cu 3,7% față de T1/2023, iar importurile s-au redus cu 2,3% la 29,65 miliarde de euro, anunță Curs de Guvernare. Deficitul balanței comerciale pe general s-a redus însă cu 1,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 6,7 miliarde euro. „Unul dintre capitolele unde înregistrăm un deficit însemnat este reprezentat de importul de produse alimentare și animale vii – deficit alimentat și de creșterea neobișnuită a consumului, care în T1 a făcut cel mai mare pas trimestrial de după pandemie”, anunță Curs de Guvernare.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe