Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Este din nou weekend, 22-23 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut cu peste 3.000.

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în aprilie 2024, de 1.292.549, cu 3.009 mai multe comparativ cu luna anterioară (plus 0,23%), aproape 64% dintre acestea fiind în administrația publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), anunță Profit.ro.

  • De ce locuitorii țărilor din sudul Europei vor fi cei mai longevivi oameni din lume.

Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington a publicat recent previziuni privind longevitatea în funcție de țară în 2050. Printre primele 20 de țări se numără țări bogate precum Elveția și Singapore. Asia de Est este, de asemenea, reprezentată de Coreea de Sud și Japonia, lideri de lungă durată în materie de longevitate, anunță The Economist, publicație citată de Economedia.ro. Dar un grup geografic de țări relativ mai sărace favorizează, de asemenea, o viață mai lungă: Spania, Italia, Franța și Portugalia. (Trei microstate din apropiere, San Marino, Malta și Andorra, se află, de asemenea, în top 20).

  • A scăzut producția de cărbune.

Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele patru luni ale acestui an, 634.000 tone echivalent petrol, fiind cu 18,6% mai mică (minus 145.000 tep) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) și preluate de Agerpres, anunță Profit.ro. Importurile de cărbune net au fost, în perioada menționată, de 61.100 tep, mai mici cu 28.600 tep (minus 31,9%) față de ianuarie-aprilie 2023.

  • Reduceri de prețuri la carburanți.

Reducerile de preț sunt de 5 bani/litru la produsele de bază, benzină și motorină standard, și de 10 bani pe litru pentru produsele premium, respectiv benzină și motorină extra, anunță Economica.net. Reducerea se va aplică direct în prețul de la pompă, în fiecare weekend din perioada campaniei, în intervalul vineri, ora 23:00 – duminică ora 23:00. Promoția se derulează până la finalul lunii iulie. GPL-ul nu participă la promoțoe

  • România scade în clasamentul mondial al competitivității.

Clasamentul mondial al competitivității, publicat de Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD), evaluează 67 de economii pe baza a peste 250 de indicatori din patru mari categorii: performanță economică, eficiență guvernamentală, eficiență în afaceri și infrastructură, scrie Statista, citată de Economedia.ro. Indicatorii sunt o combinație de date statistice, care reprezintă două treimi din clasamentul final, și percepțiile a peste 6 000 de cadre, care reprezintă cealaltă treime din rezultate.

  • Bursele europene au închis săptămâna în scădere.

Bursele europene au închis în scădere, în condițiile în care investitorii au evaluat o serie de decizii ale băncilor centrale și date economice, transmite CNBC. Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat sesiunea în declin cu 0,69%, acțiunile băncilor scăzând cu 1,5%, în timp ce titlurile companiilor de utilități au reușit un câștig de 0,1% scrie News.ro, citat de Profit.ro.

  • Sfatul șefei FMI pentru UE.

Şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva (foto), a îndemnat joi Europa să își atingă întregul potenţial al pieţei sale unice, deplângând situaţia actuală care face ca regiunea să pară ”un supermarket de idei” pentru SUA, relatează CNBC, citați de Curs de Guvernare.

Kristalina Georgieva a spus că performanţa economică a Europei se întăreşte şi că inflaţia este în mod clar pe o traiectorie descendentă. Pe lângă faptul că FMI observă o creştere a consumului, Georgieva a spus că reducerile aşteptate ale ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană vor ajuta probabil investiţiile în zona euro şi vor stimula performanţa economică a blocului de 20 de membri.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe