O inițiativă legislativă ce prevede înființarea Registrului Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor a primit deja avize pozitive din partea a două instituții. Dacă va fi adoptată, va permite ca oricine dorește să poată verifica singur calitatea construcției unei clădiri.

Demersul aparține unui grup de 25 de parlamentari PNL și PSD care doresc ca oricine să poată consulta bazele de date cu informații privind siguranța și accesibilitatea în exploatare, protecția împotriva zgomotului sau economia de energie în cazul noilor construcții.

Înregistrat la Senat pe 29 martie 2023, proiectul a primit deja pe 27 aprilie aviz pozitiv din partea Consiliului Economic și Social, urmat de unul similar din partea Consiliului Legislativ. Mai are nevoie doar de un punct de vedere la Guvern și poate intra în dezbaterea parlamentară.

De ce este necesar noul Registru

„Acest Registru va cuprinde informațiile legate de certificatele de urbanism, autorizațiile de construire și recepția la terminarea lucrărilor precum și informații cu privire la rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri, securitatea la incendiu și igienă, sănătate și mediu înconjurător”, arată inițiatorii proiectului legislativ.

În opinia lor, un prim efect va fi îmbunătățirea relației cetățenilor cu statul, în sensul optimizării operațiunilor ce privesc autorizațiile de construire. 

Ce oferă noul Registru

Înființat și gestionat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), noul Registru Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor va permite verificarea rapidă a informațiilor referitoare la:

  • certificatele de urbanism
  • autorizațiile de construire
  • recepția la terminarea lucrărilor
  • rezistență mecanică și stabilitate
  • securitate la incendiu
  • igienă, sănătate și mediu înconjurător
  • siguranță și accesibilitate în exploatare
  • protecție împotriva zgomotului
  • economie de energie și izolare termică
  • utilizare sustenabilă a resurselor naturale.

De asemenea, în vederea asigurării disciplinei în construcții, pentru emiterea și prelungirea valabilității certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, precum și pentru recepția la terminarea lucrărilor, autoritățile administrației publice vor folosi, pentru completare, Registrul Electronic Național al Disciplinei în Construcții.

Prevederile noii legi vor intra în vigoare la un an după publicarea lor în Monitorul Oficial, dacă legea va fi promulgată.

Metodologia de funcționare și caracteristicile tehnice ale registrului ar urma să fie stabilite ulterior prin ordin al ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la propunerea ISC.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe