Românii vor plăti o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărată și vor recupera banii imediat ce vor returnate ambalajele folosite, în orice magazin din România. Măsura ar putea intra în vigoare în ultimul trimestru al acestui an.

 

Autoritățile au legiferat o procedură prin care România își propune să atingă rezultatele statelor dezvoltate la colectarea și reciclarea ambalajelor nereutilizabile, respectiv să ajungă până la un nivel de 90%.

 

Executivul a aprobat, în luna octombrie 2021, hotărârea de guvern care reglementează sistemul garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR). Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

 

SGR-ul funcţionează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea şi procesarea a circa 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă, a afirmat, la acea vreme, ministrul Mediului, Barna Tánczos.

 

Potrivit acestuia, implementarea SGR-ului în România „are o contribuţie esenţială în atingerea ţintelor ambiţioase de reciclare şi colectare”, pe care Guvernul și le-a asumat, printr-o ordonanță de urgență, încă din luna august a anului trecut.

 

Ambalajele vizate pentru colectare

Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

 

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, omul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

 

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare agreate la nivel european, care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% dintre PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.

 

De asemenea, SGR își propune să ajute la atingerea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% pentru aluminiu, începând cu anul 2030.

 

Infrastructura de preluare a ambalajelor

Ambalajele returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale și, în final, la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja.

 

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului, cu o pondere de 20%.

 

Inițiative din zona privată

Actorii din sfera privată și-au manifestat deja interesul pentru implicarea în sistem.

Din octombrie 2021, imediat după adoptarea H.G. nr. 1074/2021, lucrăm susținut la îndeplinirea formalităților pentru înființarea Asociației Retailerilor pentru Mediu, a declarat Maria Maxim, președintele Asociației Retailerilor pentru Mediu și acționar RetuRO.

Alături de cele două asociații ale producătorilor, suntem foarte dedicați să facem toate demersurile necesare implementării sistemului de garanție-returnare în România. RetuRO este un nou pas către operaționalizarea unui instrument necesar pentru țara noastră. Totodată, continuăm să avem o bună colaborare între toate părțile implicate și să lucrăm împreună la un plan clar și transparent, astfel încât sistemul să fie coerent atât pentru comercianți, cât mai ales pentru consumatori, a mai spus Maria Maxim.

 

Declarația vine înainte de Forumul de Mediu – ediția a VI-a, organizat de Grupul editorial Universul Juridic, care va avea loc joi, 28 aprilie 2022, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. În cadrul evenimentului, vor fi expuse în exclusivitate detaliile viitoare de parcurs al celui mai important proiect de mediu din România postrevoluționară.

 

RetuRO Sistem Garanție Returnare SA este o companie înființată de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților, prin intermediul căreia va fi gestionat sistemul de garanție-returnare, dacă va fi desemnată ca administrator al sistemului. Compania a anunțat recent că a depus la Ministerul Mediului documentele necesare pentru a primi acreditarea necesară în acest sens.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Abonează-te la newsletterele Termene specializate

24/7 Finanțe | 24/7 Transporturi | 24/7 Construcții | 24/7 Consultanță | 24/7 Retail

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe