Loading the Amira Audio Citește articolul...

Guvernul a aprobat astăzi modificările OUG 70/2024 ce promovează o nouă dată pentru introducerea sistemului RO e-TVA, prelungesc anumite termene prevăzute în actul normativ, elimină obligația contribuabilului de a trimite nota justificativă și creșc la 5.000 de lei plafonul minim dincolo de care contribuabilul trebuie să justifice diferențele de TVA.

Noile prevederi apar în Ordonanța de Urgență pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare ce a fost adoptată astăazi de Executiv.

Contribuabilii, obligați să justifice diferențele de TVA de la 1 ianuarie

Principala modificare este aceea că sistemul e-TVA nu se va mai introduce de la 1 august ci de la 1 ianuarie 2025. Astfel, potrivit documentului, contribuabilii vor fi obligați să răspundă la notificarea ANAF cu privire la diferențele de TVA începând cu anul viitor.

De asemenea, potrivit documentului, persoanele care aplică TVA la încasare vor aplica prevederile OUG 70/2024 din 1 august 2025.

Se prelungește perioada de trimitere a decontului precompletat de TVA

Una dintre modificările aprobate astăzi de Guvern prevede că ”Decontul precompletat RO e-TVA” se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată.” În varianta anterioară a OUG 70, termenul limită pentru trimiterea decontului era data de 20 a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale.  

Reamintim că decontul precompletat de TVA reprezintă valoarea totală de TVA pe care ANAF consideră că o datorează contribuabilul în baza calculelor ce rezultă din e-Factura și celelalte documente digitale depuse de contribuabil pentru tranzacțiile efectuate. Valoarea TVA din acest decont diferă de regulă de cea trecută de contribuabil în decontul pe care îl depune lunar la ANAF.

Pragul dincolo de care trebuie justificate diferențele de TVA, mărit de la 5.000 de lei

Guvernul a mărit totodată pragul dincolo de care contribuabilul va fi obligat să justifice ANAF diferențele de TVA dintre propriul decont și cel precompletat de ANAF. Astfel, în forma inițială a OUG 70/2024 diferențele semnificative de TVA erau considerate cele de peste 20% dar nu mai puțin de 1.000 de lei. În varianta modificată pragul minim crește la 5.000 de lei.

Se elimină nota justificativă

Guvernul a eliminat totodată nota justificativă ce era prevăzută în OUG 70/2024 și care ar fi trebuit trimisă de contribuabili către ANAF în cazul identificării unor diferențe semnificative de TVA.

Astfel, potrivit modificărilor, în cazul identificării unor diferențe semnificative ANAF va trimite contribuabilului o ”Notificare de conformare e-TVA”, la care contribuabilul va trebui să răspundă prin mijloace electronice în termen de 20 de zile de la primire. Termenul anterior prevăzut de OUG 70/2024 era de 10 zile.

Noile modificări nu conving mediul de afaceri

Această ”ajustare” a OUG 70/2024 nu convinge mediul de afaceri ai cărui reprezentanți susțin că actul normativ nu face decât să îngreuneze relația cu Fiscul.

”Din păcate, toate aceste proceduri noi introduse de ANAF în vederea eliminării evaziunii nu-și vor atinge scopul, ci doar vor însemna costuri mai mari pentru contribuabilii cinstiți”, a comentat pentru termene.ro un pm de afaceri ce a dorit să își păstreze anonimatul.

”Nota justificativă amintea de perioada comunistă, pare că trimite la sintagma de tristă amintire de notă informativă. Oricum, actualul proces de digitalizare al ANAF crește nivelul de birocrație și pare că ne duce cu 3-5 ani înapoi în relația cu Fiscul”, consideră, la rândul său, consultantul fiscal Dan Schwartz.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe