Esența zilei 9 decembrie. Creșterea economică a României, sub cea a Ucrainei, țară măcinată de un conflict major
În Articol
- Azi e luni, 9 decembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
TOP 10 cele mai mari tranzacții imobiliare din 2024
Piața imobiliară a avut parte de un an destul de plin în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, iar cele mai scumpe achiziții au fost realizate pe segmentul industrial, cu două tranzacții de peste 100 de milioane de euro. Top 10 cele mai mari tranzacții imobiliare din acest an au însumat o suprafață totală de 576.400 de metri pătrați spații industriale, de retail și de birouri.
Dintre acestea, segmentul industrial a dominat autoritar, cu un total 404.300 de metri pătrați, record facilitat de vânzarea a mai multor proiecte industriale și logistice ale celor de la Globalworth, principalul vânzător de pe acest segment, scrie Wall-Street.ro.
Câți bugetari are România și unde s-au făcut cele mai multe angajări
Numărul bugetarilor a depășit în luna octombrie pragul de 1.300.000, potrivit datelor afișate de Ministerul Finanțelor, adică avem 68 de bugetari la mia de locuitori.
În țările europene, cifra bugetarilor raportată la mia de locuitori variază între 54,8 în Italia, 55 de salariați bugetari la mia de locuitori în Germania, 67 în Luxemburg, și peste 100 de bugetari la mia de locuitori în țările nordice (Norvegia are aproape 160 de bugetari la mia de locuitori, scrie Hotnews.ro.
Creșterea economică a României, sub cea a Ucrainei, țară măcinată de război
România se află pe locul 15 la creșterea economică din 2024 într-un top al țărilor din Europa, condus de Malta, Serbia și economiile de război din Rusia și Ucraina. Suntem totuși peste media europeană, relevă datele analizate de Profit.ro.
Țările europene s-au confruntat recent cu provocări semnificative, inclusiv o scădere a activității economice și un nivel minim al euro față de dolar, cel mai scăzut din 2022, scrie Profit.ro.
Ionuț Negoiță pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București
Ionuț Negoiță, fostul proprietar al echipei de fotbal Dinamo, pregătește începerea primei etape de dezvoltare a celui mai amplu proiect rezidențial pe care l-a gestionat până acum, care poate ajunge la peste 7.000 de apartamente, în locul fostei platforme industriale Chimopar, din estul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
În prezent, ansamblul rezidențial Exigent Plaza Residence, care are circa 7.200 de apartamente în componență, este cel mai mare proiect rezidențial finalizat până acum în București, între mall-urile Plaza România și AFI Cotroceni, mai scrie publicația citată.
Numărul firmelor radiate în 2024 a crescut cu 25%
Un număr de 67.116 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 10 luni din 2024, cu 25,47% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), scrie Economica.net.
Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti, respectiv 10.405 (număr în creştere cu 14,68% faţă de ianuarie-octombrie 2023) şi în judeţele Cluj (3.342, +28,14%), Timiş (2.747, +17,24%), Constanţa (2.563, +8,97%), Dâmboviţa (2.415, +69%), Iaşi (2.426, +23,02%), Bihor (2.237, +43,21%) şi Ilfov (2.230, +43,21%).
Comparație între operatorii de cale ferată europeni: Trenitalia pe primul loc, CFR pe locul 11
Operatorul italian Trenitalia este cea mai bună companie feroviară din Europa, cu un scor de 7,7 pe o scară de la 1 la 10, în timp ce Eurostar, operatorul trenurilor de mare viteză care fac legătura între Londra şi Paris via tunelul de sub Canalul Mânecii, este pe ultimul loc, susţine ONG-ul Transport & Environment, care a evaluat 27 de companii în funcţie de diferite criterii, informează AFP, potrivit Agerpres.
În acest clasament, Trenitalia este urmat de operatorul elveţian SBB şi compania cehă RegioJet. Pe locul patru se situează operatorul austriac ÖBB, urmat de grupul francez SCNF. Urmează, în ordine, CD, Renfe, Italo, VR, SJ şi CFR Călători cu un scor total de 6,1. Comparativ, Deutsche Bahn, cel mai mare operator feroviar din Europa, se clasează abia pe locul 16, urmat de operatorul ungar MAV, în timp ce operatorul polonez PKP este pe locul 13.
Casele de schimb valutar au luat-o mult înaintea BNR. Puteți cumpăra euro doar cu 5,1 lei
După penuria de vineri, când euro era de negăsit pe piața valutară din România, casele de schimb valutar au găsit de cuviință să speculeze în folosul lor criza politică, chiar daca aceasta deja trecuse! Mai exact, după ce vineri euro dispăruse din caseria caselor de schimb valutar, azi, cel mai mic scor la care se vindea euro era 5,06 lei, în condițiile în care cotațiile BNR erau de 4,74 lei. Media la care se vindea euro ieri era de 5,11 lei, arată Economica.net.
În ciuda faptului că am avut anularea alegerilor, mișcarea caselor de schimb valutar care făcuseră de negăsit moneda unică europeană vineri a continuat și sâmbătă, 7 decembrie 2024. Casele de schimb au continuat să coteze moneda unică cu mult peste media de tranzacționare.
Dacă vineri a fost justificată această mișcare, dat fiind faptul că alegerile băteau la ușă, și probabilitatea alegerii lui Călin Georgescu drept președinte era foarte mare, duminică, după decizia CCR de reluaare a alegerilor, această mutare este nejustificată.
Avans de doar 0,8% al PIB în primele 9 luni – Scădere în T3 față de T2 – Ramurile care au tras în jos economia
În primele nouă luni din 2024, economia României a înregistrat un avans de 0,8% din PIB, în condițiile în care în trimestrul al treilea aceasta s-a contractat cu 0,1% față de trimestrul precedent, reiese din datele publicat vineri de Institutul Național de Statistică, date ce explică sursele de creștere.
”Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 01.I-30.IX 2024 a fost de 1241644,6 milioane lei preţuri
curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,8% faţă de perioada 01.I-30.IX 2023”, se arată în comunicatul INS, arată CursdeGuvernare.
”Agricultura a avut un impact negativ semnificativ din cauza condițiilor meteorologice severe, care au redus producția. Construcțiile și industria au avut contribuții neutre. Pe partea cererii, consumul a fost principalul motor al creșterii, dar a stimulat și importurile mai mari, ceea ce a dus la o contribuție negativă puternică din partea exporturilor nete”, au explicat specialiștii Erste.