- Azi e joi, 5 iunie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.
Nouă fabrică străină în România, ridicată ca hub operațional major
Producătorul elvețian de supape de vid de înaltă performanță VAT a deschis oficial noua fabrică din România, de la Arad, care devine al treilea hub operational major al Grupului la nivel global, alături de sediul central din Elveția și unitatea din Malaezia.
Compania produce și tehnologii de înaltă precizie pentru industria electronicelor, precum piese pentru microcipuri sau pentru sistemele fotovoltaice. Fabrica asigură 380 de locuri de muncă și este a treia ca suprafață ocupată din județul Arad. În prezent, aproximativ 50 dintre cei 380 de angajați cu înaltă calificare ai VAT România lucrează deja în noua fabrică, urmând ca întreaga echipă să fie relocată până la finalul anului 2025. „Prin această unitate, estimăm o creștere de 50% a capacității de prelucrare a componentelor de înaltă precizie și o multiplicare de două până la trei ori a altor operațiuni. Este un pas esențial în consolidarea lanțului nostru de aprovizionare și a performanței noastre de livrare la nivel global”, a spus Thomas Berden, COO al VAT Group, conform Profit.ro.
Gigantul naval MSC vrea să preia Damen Mangalia
Valoarea de piață a bunurilor companiei Damen Shipyards Mangalia SA, care operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, aflată în insolvență de aproape un an, nu ar acoperi nici pe departe, în caz de vânzare, totalul datoriilor înscrise în momentul de față la masa credală a societății, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Datele sunt avansate într-un moment în care unul dintre cei mai mari operatori navali mondiali, Mediterranean Shipping Company (MSC), și-a arătat interesul să cumpere șantierul din județul Constanța, potrivit documentelor consultate de Europa Liberă. Intră acum în competiție cu compania turcă Desan, interesată de închirierea capacităților de producție și a forței de muncă de la șantierul Damen Shipyards Mangalia și care, după cum a relatat Profit.ro, a inițiat deja negocieri cu autoritățile române.
Mediterranean Shipping Company (MSC), lansată la Napoli (Italia) și având astăzi sediul în Geneva (Elveția), a fost fondat de căpitanul napoletan Gianluigi Aponte și soția sa, Rafaela Aponte Diamant, fiica unui bancher elvețian. Cei doi au intrat în afaceri în 1970 cu un singur vapor ce făcea curse cargo între Europa și Africa.
„O creștere temporară a TVA cu 3% și reducerea cheltuielor ar putea conduce la scaderea treptată a deficitului”
Ella Kallai, vicepreședinte al thinktank-ului Consilium Policy Advisors Group, a realzat un scenariu de taxe care ar putea aduce deficitul bugetar la 7,8% în 2025 și la sub 3% în 2031. Principalele măsuri ar fi creșterea temporară a TVA cu minim 3% și reducerea cheltuililor bugetare. Creșterea generalizată a taxelor pe capital și muncă ar penaliza exact motoarele de care avem nevoie în relansarea economică, anunță Economica.net.
O variantă de corecție fiscală axată pe principii și o logică economică pe termen mediu ar putea presupune:
• O creștere temporară a TVA efectivă cu minim 3%, acompaniată de măsuri rapide pentru reducerea gap-ului de colectare;
• Reducerea cheltuielilor publice;
• Eventual clauze de contingență pentru adaptarea măsurilor la evoluția economiei;
• Din 2026 – relaxare fiscală țintită: reducerea contribuțiilor sociale cu 1% plafonarea acestora pentru alte venituri, eliminarea unor taxe distorsionante (impozitul pe cifra de afaceri, taxa pe stâlp, suprataxe din energie).
Bagajul de mână, de dimensiunile unei mici valize și de maximum 10 kg – inclus obligatoriu în prețul biletului de avion
Orice pasager va avea dreptul de a transporta la bordul unui avion un bagaj de mână, cu dimensiuni de 55 cm x 40 cm x 20 cm și greutate de cel mult 10 kg, care va fi inclus în prețul standard al biletului de avion, fără perceperea unor taxe suplimentare, conform unui proiect inițiat acum și analizat de Profit.ro.
Motivul invocat pentru această inițiativă este acela că, în ultimii ani, numeroase companii aeriene au introdus politici divergente privind dimensiunea și greutatea bagajului de mână, fapt care a condus la confuzii frecvente în rândul pasagerilor, la taxe suplimentare neprevăzute și Ia dificultăți în compararea reală a prețului biletelor de avion, anunță Profit.ro.
Tronsonul mega-tunelului de 10 km de la Predeal a primit acordul de mediu și va fi scos la licitație
Autoritățile au emis Acordul de Mediu pentru proiectul de modernizare a secțiunii feroviare Preadeal – Brașov, inclusiv cu un tunel de 9,8 kilometri, se arată într-un document ce urmează a fi dezbătut joi la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Transport, anunță Economica.net.
Licitația pentru modernziarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov urmează să fie lansată în primul trimestru al anului viitor, mai arată documentul postat miercuri pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură (API), invitată la reuniune. Valoarea estimată a proiectului este de 1,8 miliarde de lei, iar acesta va viza modernizarea a aproape 27 de kilometri de linie de cale ferată, la o viteză de proiectare de 160 km/oră.
Necesitatea modernizării linie de cale ferată pe secțiunea Predeal – Brașov a fost subliniată de către pasionații de infrastructură, în contextul în care inundațiile din ultima perioadă au afectat circulația pe un fir, ceea ce a dus la întârzierea trenurilor pentru mai multe zile la rând pe această rută feroviară intens circulată.
Cum luptă alte state europene cu deficitul excesiv
România a avut în 2024 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană – de 9,3%, la mare distanță de următoarea clasată și cu o situație complicată și de deficitul de cont curent la fel de mare, anunță Curs de Guvernare.