- Azi e vineri, 30 mai, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.
De ce nu mai vrea Umbrărescu să construiască loturile câștigate de la CNIR pe Autostrada Unirii A8
Grupul UMB, cel mai mare constructor român de drumuri, cere rezilierea pe cale amiabilă a contractului pentru lotul Ditrău – Grințieș din Autostrada Unirii A8, acuzând lipsa de încredere în conducerea CNIR, potrivit adresei de reziliere. Conform surselor Economica.net, UMB nu vrea să semneze cu CNIR nici contractul pentru lotul Sărățeni – Joseni.
„Ne exprimăm cu regret constatarea că actualul cadru de colaborare cu CNIR nu reflectă un veritabil parteneriat, așa cum este consacrat de legislația în vigoare și de așteptările legitime ale ambelor părți implicate”, transmit cei de la UMB în adresa de reziliere.
Grupul UMB consideră că actuala conducere a CNIR aplică necorespunzător principiul transparenței și dă ca exemplu modul de comunicare „defectuos” și „abuziv” al CNIR în cadrul procedurii pentru lotul Sărățeni – Joseni din A8. UMB mai acuză CNIR de abateri similiare și în cadrul procedurii pentru Drumul Expres Focșani – Brăila, unde spune că au fost stabilite cerințe suplimentare, ce exced documentația de atribuire. În plus, susține că prin clarificările oferite, CNIR nu trebuie să avantajeze un anumit ofertant. Cei de la UMB conchid că, deși există motive imputabile CNIR pentru rezilierea contractului privind lotul Ditrău – Grințieș, este preferabilă soluția rezilierii amiabile.
Comisia Europeană suspendă din banii României pentru că nu au fost schimbați șefii companiilor din energie
Comisia Europeană urmează să achite doar 1,279 miliarde euro din cererea de plată numărul 3 aferentă PNRR, iar 869 milioane de euro sunt suspendate de la plată, noul Guvern având la dispoziție să ia măsurile necesare până la 28 noiembrie pentru a recupera acești bani, așa cum a relatat anterior Profit.ro. CE a emis o decizie pentru aprobarea la plată a cererii de plată nr. 3 din PNRR pentru suma de 1,279 miliarde euro, din care 622 milioane euro ca grant-uri, și 657 milioane euro ca împrumut.
Oferte pentru contractul de 23 de km din mega-construcția Canalul Siret-Bărăgan
Construcții Erbașu, ca lider de proiect, în asociere cu Olt-Proiect Slatina, al antreprenorului Andrei Necula, Double a Trust, companie administrată de Doru Ploscaru, Electro-Alfa International, deținută de Gheorghe Ciubotaru, S.C. Troia Premium Construct, deținută, potrivit termene.ro, de Eugenia Neacșu și Naco Express, controlat de omul de afaceri Constantin Păun este una dintre cele două asocieri care au dorit să participe la licitația organizată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Financiare (ANIF) pentru etapa 1 a proiectului Canalul Magistral Siret-Bărăgan ce presupune construcția primilor 23 de km din canal, elaborarea documentațiilor de proiectare, asistență tehnică. A doua asociere are ca lider de proiect Dimex-2000 Company, a familiei Scurtu, care va lucra cu Aqua Prociv Proiect (familia Săcui), Aquaproiect (Ioana Drăgan și Rose-Mary Hristoforov, Canada), Hidroconstrucția (compania a Electromantaj S.A.), Global Industrial (familia Hercuț) și CML.RO (Bucur Doris și Ros Vasile). ADVERTISING Durata contractului este de 31 de luni, iar valoarea estimată ajunge la 1 miliard de lei, din fonduri bugetare, conform Economica.net.
Nevoia de ajustare a bugetului statului, mai mare decât se credea
Pachetul de ajustare bugetară trebuie să ajungă la un impact de circa 40 de miliarde de lei, au transmis surse politice pentru Profit.ro. Anterior a fost vehiculată o sumă de circa 30 de miliarde de lei. Comisia formată din specialiștii partidelor (PSD, PNL, USR și UDMR) a cerut date de la mai multe instituții, iar de luni va discuta măsuri concrete, care vor fi reduceri de cheltuieli, creșteri de taxe, comasări de instituții, dar și unele măsuri de sprijinire a economiei.
Investițiile vor fi o țintă a acestei analize, cu scopul de a muta pe fonduri UE tot ce poate fi mutat. Este posibil să fie tăiate unele investiții care sunt planificate doar din fonduri de la buget. În ceea ce privește eventualele creșteri de taxe, participanții nu au început încă negocieri, dar s-a discutat că necesarul de ajustare este în jurul a 40 de miliarde de lei.
Producția de grâu a României ar putea ajunge anul acesta la peste 11 milioane de tone
Serviciul de științe al Comisia Europeană a revizuit în sus, pentru a doua lună consecutiv, previziunile privind randamentul culturii de grâu față de estimările din luna trecută. Fermierii ar putea obține, în medie, 4,97 de tone la hectar, cu 21% peste media ultimilor cinci ani și 8% peste rezultatele din 2024. Avem cea mai mare creștere din Europa raportat la perioada 2020-2024. Alina Stanciu – J, 29 mai 2025, 22:36 Trimite pe: Producția de grâu a României ar putea ajunge anul acesta la peste 11 milioane de tone. Creștere de 21% față de media ultimilor cinci ani. Prognoză UE Deși există îngrijorări cu privire la vremea secetoasă din centrul (Polonia, Cehia, Slovacia) și sud-estul Europei (România), chiar dacă deficitul de precipitații este mai puțin sever decât în nord-vestul Europei, fiind prognozate ploi importante în țara noastră, serviciul specializa al Comisiei Europene estimează pentru România producții în creștere față de anul trecut la principalele produse agricole: grâu, porumb, secară, rapiță, cartof, floarea-soarelui, soia. Astfel, la grâu, randamentul mediu la hectar a fost revizuit cu 2% în plus față de aprilie, până la 4,97 de tone la hectar, ceea ce înseamnă o creștere de 8% față de anul trecut și de 21% raportat la media ultimilor cinci ani. Este cea mai mare creștere din UE raportat la media din 2020-2024. Dacă s-ar cultiva tot 2.266.000 ha ca și anul trecut, producția acestui an ar fi undeva la 11,2 milioane de tone, anunță Economica.net.
Tactica anti-deficit: „Punem pe masa partidelor toate scenariile bugetare, cu analize de impact”
Ministerul de Finanțe va pune pe masa partidelor toate scenariile bugetare, cu analize de impact, astfel încât să se elaboreze un pachet solid de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, a afirmat, joi, Tanczos Barna, ministrul interimar al Finanțelor.