Business News

Esența zilei, 16 mai. BNR a menținut neschimbată rata de politică monetară. 2,6 miliarde de euro de la UE vor intra în țară

16 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua  din 6 în 6 ore până ora 22.00.

 „Ieșirile de capital au crescut semnificativ”, „impact major” asupra lichidităților, dobânzilor, cursului și rezervei BNR

Banca Națională a României a menținut neschimbată rata de politică monetară, în linie cu așteptările analiștilor. Banca centrală pomenește de ieșiri semnificative de capital, care au afectat semnificativ toți indicatorii (dobânzi, curs, rezerva valutară), generate de „perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere”. BNR atrage atenția că un plan credibil de scădere a deficitului bugetar este crucial. BNR leagă direct volatilitatea ridicată din piețele financiare din ultimele două săptămâni de contextul electoral și notează că în aprilie piața a fost relativ stabilă, pentru ca mai apoi datele să se deterioreze.

„Condițiile de pe piața financiară au rămas relativ stabile în aprilie, pentru ca apoi să fie puternic afectate de contextul electoral și de tensionarea pe acest fond a mediului politic intern, de natură să genereze mari incertitudini și să amplifice îngrijorările investitorilor legate de perspectiva consolidării bugetare și a situației macroeconomice în ansamblul ei.

Astfel, după ce s-au menținut practic constante în luna aprilie, principalele cotații ale pieței monetare interbancare au înregistrat creșteri considerabile în zilele imediat următoare primului tur al alegerilor prezidențiale, iar randamentele titlurilor de stat au urcat relativ abrupt, îndeosebi pe maturitățile mai scurte. Totodată, cursul de schimb leu/euro a cunoscut o creștere semnificativă și a tins să rămână apoi pe noul palier, iar raportul leu/USD s-a mărit chiar mai pronunțat, în condițiile accentuării tendinței de întărire a monedei americane pe piețele financiare internaționale”, arată BNR, conform Profit.ro.

2,6 miliarde de euro de la UE vor intra în țară „în perioada imediat următoare”

O sumă de 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune urmează să intre în ţară în perioada următoare, a anunţat, joi seara, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, citat de Agerpres, condofm Economica.net.

„Discuţii cheie la Bruxelles: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în ţară în perioada următoare. După cum ştiţi, avem zilele acestea discuţii tehnice extrem de importante pe două fronturi: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Politica de Coeziune. Una dintre întâlniri a fost cu Sofia Alves, director DG Regio, şi echipa ei, care au apreciat ritmul susţinut al României din ultimele luni – atât în absorbţia fondurilor europene, cât şi în aplicarea reformelor asumate. Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 lucrurile se mişcă deja în direcţia bună: am trimis recent spre analiză o aplicaţie de plată de 2,1 miliarde de euro, iar în scurt timp vom transmite o nouă cerere, în valoare de 500 milioane de euro”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că a venit cu o serie de propuneri importante, pe care Comisia a fost de acord să le analizeze, pentru a adapta mai bine investiţiile europene la nevoile reale ale României. Propunerile vizează: alocări suplimentare pentru infrastructura de sănătate, în special pentru oncologie, cardiologie intervenţională şi sistemul naţional de transfuzii; un proiect-pilot de gestionare a deşeurilor în Bucureşti (sectoarele 1 şi 6), cu potenţial de replicare la nivelul întregii Capitale; extinderea finanţării pentru reţelele de apă şi canalizare din localităţile sub 2.000 de locuitori, în acord cu noile directive europene; proiecte-pilot în domeniul mediului, precum consolidarea falezei de la Eforie sau colectarea automată a deşeurilor la Bistriţa.

Stihl a capitalizat cu 40 de milioane de euro firma care face o fabrică de baterii la Oradea

Andreas Stihl Power Tools, subsidiara din ţara noastră a companiei germane Stihl International, construieşte o fabrică de baterii la Oradea, care va fi operaţională în acest an. Firma a primit o infuzie de capital de 40 de milioane de euro, arată o decizie a asociatului unic, obţinută de Economica.net. Capitalul social infuzat de compania-mamă va fi utilizat cel mai probabil pentru realizarea acestei investiţii. Stihl International Gesellschaft mit beschrankter Haftung a majorat capitalul firmei Andreas Stihl Power Tools din România cu 200 de milioane de lei, arată o decizie a asociatului unic. În urma operaţiunii, capitalul social al Andreas Stihl Power Tools ajunge la 400 de milioane de lei.

Revizuiri semnificative ale INS: PIB – creștere zero, inflația – plus 4,9%

Produsul intern brut (PIB) real al României a stagnat în T1 2025 comparativ cu T4 2025 (+0,0% ritm trimestrial) și a crescut cu doar 0,2% față de T1 2024, economia resimțind răcirea consumului și a producției interne, inclusiv ca urmare a slăbirii cererii externe. PIB a stagnat cel mai probabil ca urmare a unor contribuții negative de pe celelalte componente semnificative precum exporturile nete și industria, în timp ce contribuția pozitivă a investițiilor este probabil să fi fost mai mică decât se anticipa, după cum punctează Vlad Ioniță, analist BCR.

În același timp, inflația calculată prin indicele prețurilor de consum (IPC) a ajuns la o rată anuală de 4,9% în aprilie, în stagnare față de martie, după o evoluție stagnantă inclusiv la nivel lună/lună. BCR și-a majorat însă prognoza după raportul de la INS, la o rată anuală a inflației de 4% la final de 2025, de la 3,7% anterior. Banca Națională a României (BNR) este și ea așteptată să semnaleze o revizuire în sus a inflației după ședința de vineri, anunță Curs de Guvernare.

O nouă companie din Ungaria își pregătește intrarea în România

Shopper Park Plus, cu sediul în Budapesta, dezvoltator de parcuri logistice, anunță că are în vedere o gamă largă de opțiuni de finanțare pentru a-și continua dezvoltarea, în urma finalizării cu succes a unei tranzacții în Slovacia cu un randament de 9,5%. Compania transmite că evaluează o potențială majorare de capital în numerar, în funcție de condițiile pieței, pentru a-și susține expansiunea planificată în regiunea Europei Centrale și de Est, Polonia și România fiind potențiale ținte. SPP analizează, de asemenea, posibilitatea unei listări duble la o altă bursă din ECE, în încercarea de a-și consolida poziția în sectorul parcurilor de retail ancorate în industria alimentară, conform Business Forum. Viziunea sa se concentrează pe dezvoltarea de parcuri de retail de înaltă calitate și eficiente din punct de vedere energetic, sub marca Shopland, anunță Profit.ro.

Lanțul olandez de magazine cu preţuri mici Action vrea să deschidă magazine în mai multe oraşe

Subsidiara din România a retailerului Action, un discounter cu produse preponderent nealimentare din Olanda şi cu preţuri mici, va deschide magazine în Piteşti, Arad, Oradea, pe lângă cele deja anunţate de Economica.net, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, arată anunţurile de angajare consultate de Economica.net.

Retailerul olandez Action avea aproape 3.000 de magazine în 12 țări europene la finalul anului 20224, circa 80.000 de salariaţi și o cifră de afaceri totală anuală de peste 13 miliarde de euro în 2024. Action Retail se poziţionează pe segmentul retailerilor cu preţuri mici şi susţine că „întotdeauna are 1.500 de produse sub 5 lei”. Principalii concurenţi ai retailerului Action în România sunt Pepco şi Kiko.

Ministrul Bogdan Ivan anunță Investiții de peste 1 miliard lei pentru a consolida capacitățile de apărare

România derulează investiții de peste un miliard de lei pentru consolidarea capacității interne de apărare și pentru a susține interoperabilitatea cu aliații NATO, a precizat ministrul Economiei, Daniel Ivan, în cadrul unei conferințe găzduite de Cercul Militar Național. „Industria de apărare este o prioritate națională: investim peste 1 miliard de lei pentru a consolida capacitățile interne și pentru a susține interoperabilitatea cu aliații noștri din NATO”, a scris Bogdan Ivan pe pagina sa de Facebook, conform Curs de Guvernare.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro