Interzicerea neonicotinoidelor a venit după plângerea făcută de 2 organizații de apicultori. Producția la cele 3 vegetale esențiale pentru agricultura românească vine pe fondul altor anomalii care au subminat-o în ultimii ani: seceta a alungat fermierii de pe producția celor 3 vegetale, iar interzicerea pesticidului ar complica și mai mult lucrurile. România ar putea fi constrânsă să importe floarea soarelui și ulei brut din Ucraina, unde acest pesticid nu e interzis, anunță Curs de Guvernare.
Business News
Esența zilei, 14 mai. Guvernul nu a avut excedent în aprilie. România are cu cea mai drastică scădere a producției de cereale în 2024
În Articol
Loading the Amira Audio Citește articolul...
- Azi e miercuri, 14 mai, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Guvernul nu a avut excedent în aprilie, așa cum se aștepta fostul premier
Deficitul bugetar pentru primele patru luni din acest an s-a situat la 2,94% din PIB, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, ceea ce arată o înrăutățire față de finele lunii martie din acest an, când deficitul bugetar s-a aflat la 2,3% din PIB. Comparativ cu primele patru luni de anul trecut, situația bugetară este în deteriorare, deficitul real din primele patru luni de anul trecut fiind de 2,7% dacă dăm deoparte impactul de 0,53% determinat de plata anticipată, tot în aprilie, și a pensiilor aferente lunii mai. Nivelul de 2,94% din PIB este echivalent cu 56,2 miliarde de lei.
Fostul premier Marcel Ciolacu a anunțat pe 30 aprilie, în ultima ședință a Guvernului pe care a condus-o, că se așteaptă la excedent bugetar în luna aprilie, având în vedere veniturile record colectate de ANAF. Rezultatul Ministerului Finanțelor este pentru primele patru luni din 2025 semnificativ mai slab față de primele patru luni din 2024 (ianuarie – aprilie), având în vedere că în aprilie 2024 Guvernul a plătit în avans și pensiile pentru luna mai (înainte de Paști), conform Profit.ro.
România, cu cea mai drastică scădere a producției de cereale în 2024 din cauza secetei
Precipitațiile reduse, solurile uscate și râurile în scădere pun sub presiune ecosistemele, agricultura și rutele de transport din Europa și din regiunile învecinate, potrivit celei mai recente monitorizări a Centrului Comun de Cercetare (JRC), serviciul științific al Comisiei Europen, care furnizează consiliere pentru politicile Uniunii Europene (UE). România este printre țările afectate. Cu o ultimă prognoză bună, în care au fost revizuite în sus estimările privind producțiile principalelor culturi din România, în aprilie față de martie, JRC avertizeaază că țara noastră este din nou pe lista roșie a zonelor afectate de secetă, anunță Economica.net.
Monitorizarea culturilor în Europa și prognozele până în iunie 2025 indică faptul că deficitul de apă și condițiile pentru un sol uscat predomină în zone precum România, Bulgaria, Ungaria și nordul Germaniei. Toate aceste zone au au nevoie de disponibilitate stabilă de apă pentru a-și menține potențialul. Ucraina se confruntă și ea cu un deficit de precipitații la nivelul întregii țări, cu efecte negative asupra culturilor din regiunile estice, iar Turcia se confruntă cu o vreme rece și uscată.
Pe de altă parte, gerul și excesul de apă au afectat, de asemenea, zone mai mici, cu geruri severe observate în estul Germaniei și în vestul Poloniei și precipitații excesive în sudul și vestul Europei, inclusiv în sudul Portugaliei, în sudul Spaniei, în nordul și centrul Italiei și în nordul Franței.
BCR majorează prognoza de inflație, după creșterea cursului
anca Comercială Română a crescut estimarea de inflație pentru finele acestui an, pe fondul unei rate mai ridicate decât se aștepta în aprilie și al deprecierii monedei naționale. ING Bank subliniază la rândul său că riscurile la adresa inflației vin dinspre măsurile fiscale anticipate. Rata anuală a inflației s-a menținut la 4,9% în aprilie, în linie cu mediana așteptărilor economiștilor chestionați de Bloomberg. BCR estima o ușoară scădere, în timp ce ING Bank vedea o ușoară creștere. Presiunile de creștere a prețurilor au rămas puternice în ceea ce privește produsele alimentare, unde inflația lunară a fost de 0,8%, cât și în sectorul serviciilor, unde creșterea a fost de 0,5%. Prețurile produselor nealimentare au scăzut cu 0,7% față de martie, însă aproape exclusiv pe fondul scăderii prețului la gaze, cu circa 12%, și a celui la combustibili, cu circa 4%, anunță Profit.ro.
O companie de asigurări RCA vrea să intre în România
Vești bune pentru șoferi. Sunt șanse importante ca finalul anului 2026 să ne prindă cu un număr de două ori mai mare de jucători activi pe piața RCA decât în primăvara lui 2023, ceea ce ar trebui să însemne cel puțin o stabilizare a prețurilor. Cel mai recent, a început să prospecteze piața și PZU, cea mai mare companie de asigurări din Polonia, cu 16 milioane de clienți în mai multe țări și vânzări anuale de două ori și jumătate cât toată piața locală. Dacă toate discuțiile, incipiente sau mai avansate, care au loc în acest moment în scopul intrării unor noi firme pe piața RCA, se vor concretiza, sunt șanse mari ca la finalul anului 2026 în România să fie cel puțin 14-15 jucători activi, adică de două ori mai mult decât după falimentul Euroins din 2023. Se va atenua, astfel, una dintre cele mai mari probleme ale pieței locale, anume lipsa structurală a concurenței, fenomen care a afectat permanent șoferii, atât prin lipsa opțiunilor cât mai ales prin creșterea constantă a prețurilor. Concret, în acest moment sunt deja 10 jucători activi pe piață, cu trei mai mult decât în primăvara lui 2023, anunță Economica.net.
Amazon a lansat în Europa propriul magazin online de reduceri, cu „prețuri nebunești de mici”
Amazon face încă un pas înainte în strategia sa de a concura cu platformele asiatice low-cost, precum Temu și Shein, odată cu lansarea în Europa a Amazon Haul. Platforma este deja disponibilă în versiune beta pentru anumiți clienți din Regatul Unit și se așteaptă să fie lansată complet în următoarele săptămâni. Cu Haul, Amazon oferă utilizatorilor o gamă largă de produse accesibile: milioane de articole din peste 30 de categorii, inclusiv modă, casă și stil de viață, cu prețuri de 20 de lire sterline sau mai puțin, majoritatea sub 10 lire sterline, iar unele chiar începând de la doar 1 liră sterlină, conform Profit.ro.